Náhrady škod zvláště chráněnými živočichy v roce 2018

Krajský úřad Kraje Vysočina přijal v roce 2018 celkem 74 žádostí o náhradu škody způsobené zvláště chráněnými druhy živočichů

Náhrady škod zvláště chráněnými živočichy v roce 2018
 Mezi žadateli byly fyzické osoby i rybářské společnosti a všem uplatňovaným žádostem bylo vyhověno. Celková vyplacená částka za rok 2018 činila 2 415 749 Kč, což je nejvyšší vyplacená částka za posledních 5 let. Vyplacené náhrady škody se týkaly škody způsobené vydrou říční, v jednom případě způsobené bobrem evropským.
 

 
 V Kraji Vysočina se řeší především škody na rybách způsobené vydrou říční. Mezi preventivní opaření k zabránění vzniku škody vydrou patří např. rozvěšení lidských vlasů, ovčí vlny nebo trus predátorů okolo rybníka. Vhodným opatřením je zvolení alternativní kořisti tedy přisazení nebo ponechání stávajících plevelných ryb v rybí obsádce. Vydra není potravním specialistou, ale hledá nejpřístupnější kořist. Důležitým preventivním opatřením je i vyšší diverzita a nižší densita rybí obsádky a především ekologicko stabilní rybniční ekosystém s úkrytovými možnostmi (litorál, dostatek vodní vegetace), které nejsou přítomné v rybnících s vysokou rybí obsádkou.

Kromě náhrad škod způsobených vydrou je možné žádat o náhradu škody způsobené bobrem evropským na nesklizených polních plodinách nebo trvalých porostech. Mezi opatření k předcházení škod způsobených okusem bobra patří např. oplocení stromů. Opatření musí být provedeno tak, aby neomezovalo růst stromů, a zároveň aby bobr oplocení nemohl nijak překonat. Dalším možným opatřením jak zabránit okusu je natřít strom emulzí, která obsahuje abrazivní složku vyvolávající nepříjemný pocit skřípání zubů při okusu.

Celkový přehled o počtu přijatých žádostí a výši vyplacených škod od roku 2003, je zveřejněn na internetových stránkách Kraje Vysočina, kde je také možné nalézt vzor žádosti a návod jak postupovat při uplatnění náhrady škody.

  • Jana Vondráková, odbor životního prostředí a zemědělství
    Krajský úřad Kraje Vysočina
Čtěte dále:   Čistá Vysočina

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Krajská správa a údržba silnic Vysočiny: Nastala nutnost doplnění posypu ve skla

Po Led 21 , 2019
Sezona zimní údržby 2018/19 se zařadí mezi náročnější v historii Krajské správy a údržby silnic Vysočiny. Oproti minulým zimám, kdy si krajští silničáři vystačili s jedním předzásobením a ještě koncem zimy hlásili, že posyp zbývá, letos už musí být zásoby posypu postupně doplňovány, zavážení z centrálních skladů v ČR začalo […]

You May Like

Témata