Požár v Lukavci: škoda 40 milionů

Střechu haly dřevozpracujícího družstva v pátek v noci zachvátily plameny. Hasiči s nimi bojovali více než dvanáct hodin. Stovky zaměstnanců se však o práci bát nemusí, plný provoz bude brzy obnoven.

Červený kohout řádil o páteční noci v Lukavci na Pelhřimovsku, kde hořela střecha výrobní haly Dřevozpracujícího družstva. Škody jsou odhadovány na 40 milionů korun. Při více než dvanáctihodinové likvidaci rozsáhlého požáru byl lehce zraněn jeden z hasičů.
Oheň na střeše haly zpozorovala noční vrátná krátce po třiadvacáté hodině. Na místo vyjelo 18 jednotek. „Zasahovalo 120 mužů z řad profesionálních i dobrovolných hasičů z Pelhřimovska, Jihlavy a Havlíčkova Brodu,“ uvedl operační důstojník pelhřimovských hasičů Karel Slunečko.
Podle Slunečka byl požár lokalizován půl hodiny po půlnoci a likvidace skončila v sobotu po poledni. „Podařilo se zachránit okolní objekty v hodnotě 780 milionů korun,“ podotkl Slunečko.
Lidi ve vesnici oheň šokoval. „Nepamatujeme nic podobného. V naší obci nikdy nebyl tak veliký požár,“ konstatovala místní obyvatelka Dana Dvořáková. „Koukal jsem z parku. Dovnitř se nikdo nedostal. Vypadalo to děsivě,“ popsal muž, který se byl na oheň v noci podívat.
„Shořela střecha na hale, kde se brousí velkoplošné materiály a částečně tam zasahuje linka na dřevotřísku. Pracovní místa nejsou ohrožena. Pár směn si vybere dovolenou, jinak se bude pracovat zcela normálně. Plný provoz se budeme snažit obnovit co nejdříve, snad do měsíce,“ shrnul místopředseda Dřevozpracujícího družstva Pavel Kříž.
Družstvo je největším zaměstnavatelem v obci. „Pracuje tam kolem pěti set lidí. V sobotu ráno jsem hovořil se zástupcem firmy a nabídl mu naši pomoc,“ zmínil se starosta Pavel Kubec.

Po uhašení ohně se celé sobotní odpoledne i v neděli pracovalo na zabezpečení ohořelé střechy. „Statik vydal nařízení na opatření střešní konstrukce. Prováděla se demontáž střechy tak, aby neohrožovala zaměstnance,“ poznamenal zástupce ředitele pelhřimovského hasičského záchranného sboru kraje Vysočina Václav Kubíska.
„Existuje více verzí. Pravděpodobně je vyloučeno úmyslné založení. Spíše šlo o technickou závadu,“ podotkl Kubíska, podle něhož jsou desetimilionové škody nejen na střeše, ale také na klimatizaci, instalacích a technologických zařízeních.
Při zásahu se lehce zranil jeden z mužů. „Dobrovolný hasič se nadýchal zplodin. Udělalo se mu nevolno. Záchrankou byl převezen na stanici v Pacově na pozorování. Je v pořádku,“ konstatoval Kubíska.
Ve firmě, která patří mezi největší výrobce dřevotřískových desek v republice, funguje nepřetržitý provoz. O páteční noci byl přerušen, ale v neděli se znovu rozběhl v halách nezasažených požárem. „Výroba není ohrožena. Zakázky budeme plnit, zákazníky jsme informovali o situaci,“ upřesnil místopředseda Kříž, který požár takového rozsahu nezažil.
„Obecně jsou tyto provozy náchylné, ale vše hlídají protipožární systémy. Tady se jednalo o nepředvídatelné, rychlé zahoření,“ dodal Kříž.

Čtěte dále:   Z CERNu do humpoleckého pivovaru. Vystoupil tu jaderný fyzik Rak

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

S jarem přicházejí zdravotní potíže alergiků

Út Dub 29 , 2003
Jen, co zjara rozkvetou první stromy a do vzduchu se dostanou dráždivé pyly, objeví se na čele alergiků ustarané vrásky. S opuchlým obličejem, uslzenýma očima, rýmou, kašlem a dušností vyhledávají lékaře a ládují se léky, které jim s alergií umožňují žít. Čtěte dále:   Velikonoční jízda na SVČ Humpolec

You May Like

Témata