ČNB pamatuje na Hrdličkovo jubileum.

Letošní 150. výročí narození významného humpoleckého rodáka, antropologa světového formátu, dr. Aleše Hrdličky bude připomínat ještě řadu let poté stříbrná pamětní mince. Česká národní banka ji na trh uvedla 20. března.

icn urad
 

 
 Jedinečná dvousetkoruna je třešničkou na dortu nejen v souvislosti s antropologovým jubileem, ale také v souvislosti se zářijovým VI. Mezinárodním antropologickým kongresem, který Humpolec hostí.

 

Na líci Hrdličkovy mince jsou stylizovaně zobrazeny vývojové fáze člověka se třemi překrývajícími se portréty z profilu. Rubovou stranu zdobí portrét samotného dr. Aleše Hrdličky, přičemž dole vpravo stojí letopočty 1869 a 2019 spolu se symbolem indiánské čelenky.

 

Stříbrná pamětní mince se razí ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. Váží 13 gramů, průměr činí 31 milimetrů a síla 2,3 milimetru. Jejím autorem je Asamat Baltaev, DiS a její vydání upravuje vyhláška z 22. února 2019 ve Sbírce zákonů.

Hrdličkova mince

 
Zodpovídá: Mgr. Aneta Slavíková

Čtěte dále:   Veřejná prezentace projektové studie okružní křižovatky a stoupacího pruhu na silnici I/34 Humpolec–Rozkoš

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Konkursní řízení

Po Bře 25 , 2019
na vedoucí pracovní místo ředitelky/ředitele PO ZŠ Humpolec, Hálkova 591 Čtěte dále:   Svoz velkoobjemového odpadu

You May Like

Témata