“Ringu“ na VHS a DVD – japonský originál děsivé hororové legendy

Ještě stále se v našich kinech můžeme nechat přimrazit k sedadlům díky filmovému hororu „Kruh“ režiséra Gorea Verbinskiho. Hollywoodský snímek podle scénáře Ehrena Krugera („Vřískot 3“) patří zcela jednoznačně k nejděsivějším podívaným za posledních několik let a dokazuje, že skvělé horory existují. Někoho může překvapit, že americká verze není původní. Krugerův scénář totiž vznikl jako remake úspěšného japonského hororu „Ringu“ (režie Hideo Nakata). Milovníci napětí mohou tuto původní verzi vychutnat na DVD a VHS.

Ringu „Ringu“ vznikl jako celovečerní film inspirovaný krátkým televizním snímkem a v Japonsku se stal velkým hitem. Dnes již dokonce existuje několik pokračování a také televizní seriál. Díky tomuto úspěchu bylo jen otázkou času, kdy vznikne hollywoodská verze. Marně se snažím vzpomenout na jiný příklad dvojice vysoce kvalitní originál a vysoce kvalitní remake. Prozradím už nyní, že i když už máte za sebou „Kruh“, při „Ringu“ vám opět ztuhne krev v žilách.

   Úspěšná novinářka objeví při pátrání po záhadných příčinách smrti své příbuzné podivnou videokazetu. Na ní je zaznamenán krátký surrealistický film s velmi znepokojujícími obrazy. Když film skončí, zazvoní telefon a tomu, kdo si kazetu pustil, zbývá posledních sedm dní života.

   Japonský originál je oproti americkému „Kruhu“ pochopitelně komornější. Příběh a hlavní postavy se ovšem liší pouze minimálně. „Ringu“ je kratší a detektivní téma postupného odhalování stop vedoucích k původu záhadné kazety je podstatně přímočařejší a stručnější. Menší efektnost některých scén (například tváře zemřelých nejsou zdaleka tak drastické) má ovšem za důsledek postupné kumulování napětí a koncovka filmu je tak dech beroucí a možná ještě mrazivější než v americké verzi.

   Ehren Kruger napsal výborný scénář a přesto, že oproti japonské verzi obsahuje více klišé, má lepší dialogy než „Ringu“. Originál má ale na druhou stranu lépe napsanou postavu bývalého přítele/manžela, který je v „Ringu“ obdařen paranormálními schopnostmi.

   DVD se snímkem „Ringu“ je s výjimkou bonusů (jsou zde pouze dva trailery na první a druhý díl „Ringu“) velmi poctivou prací. Počeštění je výborné – české titulky i český dabing v DD5.1. I velmi efektní menu, které vás po spuštění varuje, že tento film není pro slabé povahy, je v češtině.

   Každý příznivce hororů je samozřejmě povinen zhlédnout obě verze. Všichni ostatní by neměli alespoň jeden z filmů opomenout, protože „Kruh“ i „Ringu“ jsou vzory toho, co znamená prvotřídní hororový film.

Čtěte dále:   Harry Potter maraton

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

FOTBAL: KRAJSKÝ PŘEBOR

Út Dub 29 , 2003
18. KOLO: Pelhřimov-Třebíč B 2:2, Humpolec-Bystřice nad Pernštejnem 3:1, Vrchovina Nové Město na Moravě-Světlá nad Sázavou 2:1, Havlíčkův Brod-Bedřichov 0:0, Ždírec nad Doubravou-Žďár nad Sázavou 2:0, Náměšť nad Oslavou-Pacov 1:0, Ledeč nad Sázavou-Žirovnice 0:1. Čtěte dále:   Humpolecká muzejní zahrada se promění v letní kino

You May Like

Témata