Distribuovaným výpočtem proti SARS

Distribuované výpočty zatím předvedly sílu při prolamování RSA šifer a i přes velké úsilí nepředvedly zatím nic při hledání mimozemských civilizací (projekt SETI@Home). Nyní je šance využít tento mocný nástroj v boji proti viru SARS.

D2OL (The Drug Design and Optimization Lab) je první projekt, který pomocí distribuovaného výpočtu začal pátrat po kandidátech na protilátky proti Anthraxu, Smallpoxu a Ebole. Nyní zahajuje distribuovaný výpočet pro nalezení protilátky na SARS.

V čem spočívá distribuovaný výpočet? Jednoduše se tisíce počítačů po celém světě spojí a každý vypočítá kousek. V praxi to probíhá tak, že si stáhnete malý prográmek, který si od D2OL stáhne vždy kousek zadání, provede výpočet a odešle zpět. Tento prográmek necháte puštěný po dobu, kdy počítač nepoužíváte a máte tedy volnou výpočetní kapacitu. Tento princip možná znáte z doby, kdy byl populární projekt SETI@Home, který pátral po mimozemských inteligencích. Narozdíl od SETI@Home, u kterého byla pravděpodobnost úspěchu od začátku „nula-nula-nic“, tento projekt naději na úspěch má. Můžete tak investovat svůj volný výpočetní čas do toho, že bude objevena protilátka dříve, než se SARS rozšíří až k nám.

Program je k dispozici ve verzích pro Linux, Solaris, Mac OS X a samozřejmě pro Windows. Instalace se nemusíte bát, nejedná se o žádný dotěrný program, který by nebylo možné vypnout nebo odinstalovat. Program si při prvním spuštění stáhne sadu látek a výpočtem zkouší, které by mohly být potenciálními kandidáty na protilátky. Výsledek poté odešle zpět na server a stáhne si další sadu.

Program si můžete stáhnout zde: D2OL Download Instructions. Další podrobnosti o projektu najdete na D2OL.

Čtěte dále:   Děti z pavlovského přírodovědného kroužku bodovaly v celorepublikové soutěži

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Fotoperličky: Coca-Cola šlápla vedle

Čt Kvě 1 , 2003
Čtěte dále:   Nebezpečné dráty elektrického vedení zabíjejí labutě u Havlíčkova Brodu

You May Like

Témata