Jarní stěhování obojživelníků

S příchodem jara vyrážejí na místa rozmnožování stovky žab a obojživelníků. Putují každý rok ze vzdálenosti i několika kilometrů do stále stejného rybníka, ve kterém se sami narodili. V případě, že jim jejich cestu překříží silnice, tak dochází k mnoha malým tragédiím pod kol projíždějících automobilů.

zabaZabránit zbytečnému úhynu putujících žab a čolků  se od roku 2000 snaží v lokalitě Smrdov u Humpolce ochránce přírody Pavel Koubek. „Jakmile teplota v noci neklesne pod čtyři stupně, tak začínám lokalitu  sledovat a s první putující žábou je čas postavit podél silnice 150 dlouhou zábranu“  říká o přípravě akce Pavel Koubek   Putující obojživelníci nemohou zábranu překonat a padají do zakopaných kbelíků ze kterých jsou po dobu cca 14 dnů  dvakrát za noc přenášeni do rybníka. Za tuto dobu je na této lokalitě přeneseno cca 1 500 ropuch obecných a dalších obojživelníků. Když se první ropucha vydá na cestu z rybníka  na pevnou zem, tak je nutné zábranu odstranit aby nebránila v návratu na suchozemská stanoviště. Bohužel zde uhyne množství obojživelníků při cestě z rybníka, ale to by znamenalo vybudovat druhou zábranu u rybníka a přenášet putující obojživelníky z obou směrů další měsíc a na to bohužel zatím nejsou síly a ani peníze.  „V letošním roce se tah díky chladnému počasí asi o dva týdny opozdil,  ale i přesto zde bylo přeneseno 1803 ropuch obecných, 43 čolků bez určení druhu a také jeden čolek velký, u kterého se momentálně jedná o jediný prokázaný výskyt na okrese  Pelhřimov.“ říká o výsledcích Pavel Koubek.


V loňském roce upozornil projíždějící řidič Pavla Koubka na další lokalitu s úhynem obojživelníků, která je  u Nového rybníka u Košetic.  „Bohužel nejsem schopný sám zajistit přenos na více lokalitách, ale podařilo se mi navázat spolupráci se základní školou v Košeticích“ říká Pavel Koubek.  Akci podpořil Městský úřad v Pelhřimově a tak bylo možné i zde vybudovat zatím 100 m dlouhou zábranu a za pomoci dětí a učitelů zajistit přenos 1500 putujících obojživelníků, především ropuch obecných.

Čtěte dále:   Děti z pavlovského přírodovědného kroužku bodovaly v celorepublikové soutěži

Tyto dvě lokality však nejsou  na okrese Pelhřimov jediné, kde k úhynu obojživelníků dochází. „Snad se  podaří postupně všechny významné lokality zmapovat  a  získat ochotné lidi pro pomoc putujícím obojživelníkům. Oni si pomoc pro svoji užitečnost  určitě zaslouží“ dodává Pavel Koubek.


 Celá akce je poměrně náročná na čas, kdy se lokalita musí kontrolovat dvakrát za noc podle vývoje počasí i několik týdnů a tak se už dnes na e-mail: tyto@atlas.cz mohou hlásit dobrovolnici ochotní pomoci s přenosem obojživelníků v roce 2004.

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

bramborové (a jiné) divadlo

Út Kvě 13 , 2003
tak tohle mi poslal Zíťan do mejlu. Jde o jeho novou kulturní aktivitu a – i když se netýká přímo Humpolce, ale Prahy – tak jsem se rozhodl s vámi podělit.Třeba budete zrovna v Praze a budete chtít zažít nějaký kulturní zážitek… Čtěte dále:   V únoru se do Humpolce […]

You May Like

Témata