Gangy New Yorku – Amerika se zrodila v ulicích

Tak jsme se konečně dočkali. Vysněný projekt režiséra Martina Scorseseho „Gangy New Yorku“ se dostal na plátna kin. Realizace náročného velkofilmu trvala téměř dva roky a provázela ji řada komplikací. Nejen nedokončený scénář a neustálé neshody mezi režisérem a producentem Harvey Weinsteinem vedly k tomu, že náklady na film nakonec překročily sto milionů dolarů.

Gangy New Yorku    Martin Scorsese o zfilmování drsné látky černé americké historie přemýšlel déle než třicet let. Od chvíle, kdy dočetl knihu Herberta Asburyho „Newyorské gangy“ (z roku 1927), stále uvažoval o jejím převodu na plátno. Vysoký rozpočet ovšem potřeboval odvážné studio a odvážné studio zase potřebuje hvězdu do hlavní role. Tou správnou osobností a zároveň talentovaným hercem byl Leonardo DiCaprio a přiznejme si na rovinu – bez jeho účasti by film jen těžko vznikl.

   Příběh mladého Amsterdama Vallona (DiCaprio) se odehrává v polovině devatenáctého století, kdy velkou část New Yorku ovládaly
brutální zločinecké gangy. Otevřené násilí bylo každodenní součástí života chudých lidí velkého města. Nepokoje vyvrcholily v roce 1864 povstáním lůzy, vyprovokované přísnými povolávacími rozkazy.

   Amsterdam se vrací do Five Points na dolním Manhattanu po šestnácti letech od smrti svého otce přezdívaného „Kněz“ (Liam Neeson), který vedl klan irských katolických imigrantů. Vallon starší padl v boji s gangem nacionalistických starousedlíků rukou nemilosrdného Williama „Řezníka“ Cuttinga (Daniel Day-Lewis). Jediným Amsterdamovým smyslem života se tak stává pomsta a nic na tom nezmění ani překrásná prostitutka Jenny (Cameron Diazová), do níž se mladík zamiluje.

   Ať už budou vyřčené soudy nad novým snímkem mistra Scorseseho jakékoliv, jedno je jisté, „Gangy New Yorku“ jsou filmovou událostí a velkolepým historickým filmem. Celá část starého Manhattanu (včetně přístavu) byla znovu vybudována ve studiích v Italii a historickou přesnost tak dokládá omračující autenticita. Scorsese se nesoustředí pouze na prostředí, ale především na charaktery; na prostý lid, který v těchto, pro nás dnes až absurdně, drsných podmínkách existoval. Hlavní postavy tak těžko můžeme dělit na kladné a záporné, protože všichni žijí násilím. Ano „Gangy New Yorku“ jsou filmem o násilí a jsou krvavým a brutálním snímkem.

   Scorseseho film je ale přesto více než psychologickou studií klasickým westernem. Mladý hrdina, aby pomstil smrt svého otce (například „Tenkrát na západě“), se po letech přidává na stranu svého úhlavního nepřítele („Pro hrst dolarů“), aby jej mohl zničit. Balancování na tak ostré hraně žánrů je velmi nebezpečné a zvláště v případě zobrazování násilí. Bohužel ani Scorsese tuto chůzi na laně neustál a mnoho brutálních scén působí značně samoúčelně. Možná je na vině i několikrát přepracovaný scénář (Jay Cocks, Steven Zillian, Kenneth Lonergan).

   „Gangy New Yorku“ zdaleka nedosahují kvalit nejlepších filmů Martina Scorseseho, ale přesto zůstávají velkou filmovou událostí. Stojí za to je vidět, už jen díky neopakovatelnému hereckému koncertu Daniela Day-Lewise.

   Gangy New Yorku

   Gangs of New York

   USA/SRN/Itálie/VB/Nizozemí 2002, 166 min.

   režie: Martin Scorsese

   scénář: Jay Cocks, Steven Zillian, Kenneth Lonergan

   kamera: Michael Ballhaus

   hudba: Howard Shore

   hrají: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, Henry Thomas, Brendan Gleeson, Liam Neeson

Čtěte dále:   Promítání filmu "Život začíná po stovce"

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

LOUČENÍ: Jaké to je, letět Concordem?

Po Kvě 19 , 2003
O letadlu Concorde vyšly tisíce článků a další se vyrojily v souvislosti s rozhodnutím o ukončení jeho transatlantických letů. Málokterý se však zabýval tím, jak to v letadle skutečně vypadá a jaké pocity při letu člověk zažívá. Nejspíš proto, že žádný z autorů oněch úvah nikdy v životě Concordem neletěl. […]

You May Like

Témata