Následky otřesné tragédie jsou patrné dodnes

Dnes je tomu přesně rok, co došlo na pelhřimovském Svatovítském náměstí k tragické dopravní nehodě, jejíž následky ještě dnes nejsou odstraněny a napraveny a kterou si budou obyvatelé Pelhřimova ještě hodně dlouho pamatovat.

Kamionu, převážejícímu dvacetitunový náklad limonád, selhaly brzdy, v plné rychlosti narazil do dvou automobilů a zaryl se do rodinného domku číslo 878 na Svatovítském náměstí. Na místě zemřely dvě náhodné chodkyně, jedné z nich bylo teprve sedmnáct let.
Pět dalších lidí bylo zraněno. Bezprostředně po nárazu zemřel i řidič kamionu. Podle policie bylo příčinou havárie selhání brzd. To řidič kamionu zjistil již nahoře na kopci, ale nebyl schopen vozidlo ovládnout. Blikáním světel a troubením dával najevo, že se něco děje. Tragédii už však nedokázal zabránit. „Podobná nehoda se od té doby nestala. Je to jedna z nejhorších, k jakým v Pelhřimově došlo,“ řekl pelhřimovský policista Josef Bláha.
Obyvatelé města začali ještě ten samý den nosit k místu tragické nehody květiny a svíčky k uctění památky obětí.
V domě, ze kterého jsou na místě tragédie stále jen trosky, tehdy byla matka s ještě ne dvouletými dvojčaty. Otec dětí, který pracuje nedaleko, hned běžel na místo nehody a doslova pod koly kamionu vlezl do rozbořeného domu hledat své děti a manželku.
Žena a děti přečkaly tragédii jakoby zázrakem jen s pohmožděninami, lehkými otřesy mozku a drobnými tržnými ranami. Děti totiž v době, než kamion do domu narazil, seděly doma na gauči, který se na ně překlopil a tak sutiny a cihly z bortícího se domu nepadaly na ně, ale na gauč.
Rodina Novákova, která tuto otřesnou událost zažila na vlastní kůži a měla velké štěstí, že se nikomu z členů rodiny nic nestalo, se měla během měsíce stěhovat do nově koupeného bytu na pelhřimovském sídlišti.
Dnes už se k této události nechtějí vracet, i když jim pravděpodobně zůstane vryta do paměti napořád. „Dnes už je všechno v pořádku, máme se dobře, ale nechci se k této záležitosti už vracet,“ řekl Petr Novák.
Po nehodě byly před chodník umístěny betonové zábrany, na jejichž nutnost Novák upozorňoval radnici ještě před nehodou.
Podle policisty Josefa Bláhy by však tehdy tragédii nezabránily ani tyto betonové zábrany. „Teď už snad k ničemu takovému nedojde, protože by měl být v nejbližší době zprovozněn obchvat. Ten veškerou nákladní dopravu, která tímto směrem projíždí, povede zcela mimo Pelhřimov,“ dodal Josef Bláha.

Teprve nyní, rok po celé události, bude majitel schopen dát dům do původního stavu. Jelikož tento objekt patří do městské památkové zóny, musel ještě před zahájením rekonstrukce žádal město o změnu územního plánu, aby mohl mít dům funkci smíšenou, tedy aby spodní část domu byla využita k obchodním účelům a horní jako obytná. Parcela by měla být zastavena až do dvorní části s prosvětleným podkrovím. Jelikož se k těmto změnám obyvatelé města nevyjádřili zamítavě, zastupitelé výstavbu domu v pozměněné podobě bez problémů schválili. „Nový dům však musí architektonicky zapadnout do této oblasti,“ řekl místostarosta Pelhřimova Bohumil Kovanda. Ke stavebnímu povolení pak majitel bude potřebovat i souhlas majitelů sousedních objektů. „Dá se předpokládat, že se zde ještě nějaké problémy vyskytnou. Záleží na lidech, jak se dohodnou,“ dodal místostarosta Kovanda.
Nový majitel by totiž chtěl postavit dům v trochu větším rozsahu než byl ten původní, což mezi lidmi z okolních domů vyvolalo trochu rozpaky. Jelikož ohledně této věci musí majitel domu řešit spoustu problémů a rekonstrukce není ještě jasnou záležitostí, nechtěl se k tomu vyjadřovat. Sousedé si však stěžují, že nový dům bude větší a zasáhne až do dvora. „Předtím tu byl takový malý baráček a tento nám tu bude dost clonit, protože bude o hodně vyšší,“ říkají sousedé. „Nejdřív se mělo jednat o původní zástavbě domu, který tam stál, a to jsme samozřejmě nebyli proti. Na nových plánech je to však mnohem větší dům ve tvaru T zasahující do dvora. Pak by byl celý dvůr už úplně obestavěný. Jestli dojde k výstavbě v této podobě, nebudeme tam mít už žádné soukromí,“ řekl obyvatel sousedního domu Oldřich Krumpl.
Každá zástavba, ať už větší nebo menší, však za čas dá zapomenout tragédii, která se zde v loni sedmnáctého května stala. Trosky domu totiž neustále Pelhřimovským připomínají konec života tří lidí.

Čtěte dále:   Prezident si v Jihlavě vyzkoušel biatlonovou střelbu, při běhu ho chytila křeč

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Einstein míří na síť

Po Kvě 19 , 2003
Máte zájem nahlédnout do zápisků nefalšovaného a nezpochybnitelného génia? Ode dneška máte možnost díky novým internetovým stránkám věnovaným vědeckým a dalším spisům Alberta Einsteina, které připravil Kalifornský technologický ústav (Caltech). Čtěte dále:   Prezident si v Jihlavě vyzkoušel biatlonovou střelbu, při běhu ho chytila křeč

You May Like

Témata