Za tajemstvím jihlavského podzemí

2

Také vás magneticky přitahují tajuplná místa, která mohou být nějak spjata s démony a záhadnými silami? Pak se vydejte do jihlavských katakomb. Můžete si zde prohlédnout tzv. Starý okruh, což je 268 metrů chodeb ve třech podzemních patrech. Dejte si ale přitom pozor na duchy!

Záhadná svítící chodba, jejíž stěny jsou pokryty bělavým povlakem. Ten po předchozím nasvícení zelenkavě světélkuje... Starý okruh se nachází pod severovýchodní částí Masarykova náměstí a je jen zlomkem jihlavského podzemí, jehož jehož celková délka činí 25 kilometrů a zaujímá plochu 50.000 metrů čtverečních.


Na prohlídku se nezapomeňte obléknout, protože vás čeká teplota mezi 8 a 12 stupni, která zde panuje po celý rok.


Malý výlet do historie
„O tom, proč vlastně jihlavské podzemí vzniklo, kolovaly různé domněnky. Dlouho se odborníci domnívali, že chodby jsou zbytky starých dolů na stříbro. Jiní tvrdili, že byly raženy pro vojenské účely. Současní historikové předpokládají, že vděčí za svůj vznik hospodářským důvodům,“ uvádí ve své publikaci Jihlavské podzemní chodby archeolog Muzea Vysočiny v Jihlavě David Zimola.


Jihlava totiž ležela na důležité křižovatce středověkých obchodních cest, a tak se v době, kdy význam těžby stříbra poklesl, začal ve městě prudce rozvíjet obchod a řemesla.


„Kupci a řemeslníci si pro uskladnění svého zboží a výrobků rozšiřovali stávající sklepy. Koncem 18. století byla část skladovacích chodeb přeměněna na štoly kanalizační. V 19. století, při stavebních pracích bylo mnoho chodeb zasypáno sutinami. Narušila se také ucelenost labyrintu, neboť mnozí majitelé domů oddělovali postupně průchozí chodby zdmi,“ vysvětluje archeolog.


„Za německé okupace byla část chodeb upravena jako protiletecké kryty. V šedesátých letech byly téměř všechny chodby zpevňovány betonovou krustou, podzemí vyčištěno a obnovil se středověký odvodňovací systém. Sanací se profil některých chodeb snížil, pouze zpřístupněný úsek byl ponechán v původním stavuBěhem procházky podzemními chodbami si můžete vyzkoušet, jak se stoupá po původních schodech ze 14. století,“ říká Zimola.

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. V Jiřicích se prolétnou modely, bude i autosalon

Pozor na duchy
Katakomby však přitahují nejen svou historií, ale zvláště tajemstvím dva metry široké a tři metry vysoké chodby. Ta byla objevena v roce 1978 amatérskými speleology.


Stěny chodby jsou pokryty bělavým povlakem, který po předchozím nasvícení zelenkavě světélkuje. Podle tohoto jevu se tento prostor ukrytý 11 metrů pod povrchem země nazývá svítící chodba nebo též svítivka. Dlouho prý nikdo nevěděl, proč chodba fluoreskuje, a o příčinách se pouze spekulovalo. Po rozboru odebraných vzorků bylo zjištěno, že jde o uměle vyrobenou luminiscenční látku s dlouhou dobou dosvitu. Podle některých prý nátěr sloužil jako nouzové orientační osvětlení.


Jiní zase tvrdí, že toto místo okultisté označili jako lokalitu jakési brány do jiných dimenzí. Až průvodce zhasne světlo a nechá vás v temnotě vychutnávat tajuplnou záři vlhkých stěn, dejte si pozor na výklenek, který je v blízkosti svítivky. Čas od času se v něm zjevuje záhadný duch. A co kdyby se chtěl připojit zrovna k vaší výpravě?






MŮŽE SE HODIT

Kontakt:
http://jnetopyr.wz.cz/
Masarykovo náměstí 64, telefon 567 321 116

Otevřeno:
duben až prosinec, prohlídky v 10, 11, 12, 14, 15, a 16 hodin, červenec a srpen i v 9 a 17 hod.

Vstupné
dospělí 40 Kč, děti do 15 let 20 Kč, studenti po předložení průkazu 20 Kč, průkaz ZTP 20 Kč, vojsko v uniformě 20 Kč, foto 10 Kč, video 20 Kč. Součástí prohlídky je i dva roky stará expozice Záhady jihlavského podzemí, která nabízí mimo jiné archeologické nálezy.


Upozornění: na začátku července bude vstup do podzemí přesunut do přilehlé Hluboké ulice!

Axl

2 thoughts on “Za tajemstvím jihlavského podzemí

  1. Vřele doporučuju. Prošli jsme „kratkou“ verzi a dobrý. Jen duch měl asi dovolenou 🙁

    A ještě lepší byla návštěva v restauraci „u draka“ o pár domu od vchodu do katakomb níž, sedi se taky v podzemi a kuchyně – no ňamka.

    1. jo, tam jsme kdysi meli docela dobry party (teda ono to bylo neco jako jednodenni vystava moderniho umeni – instalace, video, prehlidka atd).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Osvobození Plačkova a ukázka historické techniky

St Kvě 21 , 2003
U Pařezáče se minulou sobotu střílelo a děti se mohli svést polopásem nebo Aerovkou, Pragovkou nebo na historických motocyklech. Čtěte dále:   Nová silnice z Humpolce na Brod uleví Věži a Skále

You May Like

Témata