Počátky lákají na Den přírody

Zúčastnit se rybářské soutěže, povozit se na koních, zhlédnout ukázky výcviku dravých ptáků, prostřednictvím proskleného úlu nahlédnout do společenstva včel, a nebo si zasoutěžit v sekání dřeva.

To všechno, ale mnohem víc čeká podle pořadatelů na účastníky sobotního programu „Den přírody“ v Počátkách. Ojedinělý a netradiční projekt připravil Městský úřad za spolupráce řady zájmových organizací ze širokého okolí, jejichž činnost souvisí s přírodou. Sobotního programu, který začíná od 9 hodin, se zúčastní na 200 účinkujících a pořadatelů.
Organizátoři připravili na sobotní den pro návštěvníky množství atrakcí, které budou rozmístěny po části nedávno vybudované naučné stezky s názvem „Cestou starých soukenických mistrů počáteckých“. Poznávací trasa povede Valchovskou alejí, kolem rekreačního střediska Valcha, Velkého jezera a rekreačního střediska Volmanec. „Přichystáno bude celkem 22 stanovišť, v nichž se lidé budou mít možnost seznámit s jednotlivými činnostmi souvisejícími s ochranou přírody, pěstitelstvím, chovem či různými rukodělnými dovednostmi,“ vysvětluje za pořadatele Vít Kratochvíl.
Začátek poznávací trasy, která je přichystána v délce zhruba 6 kilometrů, je nedaleko počáteckého hřbitova, u křižovatky silnic ve směru na Jindřichův Hradec, Jihlavu a Pelhřimov. „Pro ty, kteří přijedou autem, jsme připravili záchytné parkoviště u sokolovny. Od začátku cesty je to jenom asi 500 metrů. Všude ve městě ale budou umístěny poutače a směrovky, takže se lidé neztratí,“ vysvětluje.
V první části cesty, ve Valchovské aleji, se návštěvníci mohou seznámit s chovem koní, připraveny budou ukázky jezdectví, ale i projížďky v kočáře. Lesy Pelhřimov nabídnou sortiment lesních a ovocných stromků, ukážou, jak se projektuje zahrada. Myslivecké sdružení předvede výcvik loveckých psů, ukázky loveckých zbraní. Soutěžechtiví návštěvníci budou mít možnost si vyzkoušet střelbu na terč anebo ověřit svou zdatnost v sekání dřeva na přesnost. Své místo zde budou mít i včelaři s proskleným úlem a stanice ochrany fauny z Pavlova.
V rekreačním středisku Valcha, přivítají návštěvníky draví ptáci, stanoviště zde bude mít i ZOO Jihlava, středisko ekologické výchovy Mravenec z Pelhřimova, které předvede ruční výrobu papíru a svíček. Přítomen bude se svým programem i Český svaz zahrádkářů a chovatelů.
Smažené rybí řízky přivítají účastníky výletu na stanovišti u Velkého jezera. Zde se totiž uskuteční Mezinárodní rybářské závody. O soutěž projevili lidé obrovský zájem, o čemž svědčí množství přihlášených. „Prezentace účastníků je ráno od šesti hodin. Už ve středu jsme měli přihlášeno 170 závodníků. Maximální počet rybářů, kteří se soutěže zúčastní, je dvě stě. Myslím, že by se rybáři neměli spoléhat na zapsání do závodu na poslední chvíli,“ vzkazuje Kratochvíl.
Posledním místem prezentace bude rekreační středisko Volmanec. Klub na ochranu dravců a sov z Humpolce představí některé z chovaných druhů těchto opeřenců. Atraktivní podívanou by měla být i prezentace kynologického spolku. K vidění budou ukázky výcviku psů služebních plemen, výcvik záchranářských psů či zadržení pachatele. Spolek na ochranu zvířat z Polné zde představí i některé opuštěné psy k adopci.

Čtěte dále:   Zapojte se do debat Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Kam o víkendu

Pá Kvě 23 , 2003
Kam vyrazit za zábavou o víkendu. Přinášíme vám malý seznam akcí ve vašem okolí. Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Hrad Orlík zavírá brány, výlov v Červené Řečici

You May Like

Témata