Kraj dá miliony na rozvoj hotelů

Kraj Vysočina podpoří rozvoj venkovské turistiky šesti miliony korun. „Peníze z rozvojového fondu rozdělí podnikatelům, kteří zvýší kvalitu ubytovacích služeb, a mezi projekty, které přispějí k turistické přitažlivosti regionu a k jeho propagaci. Grantové programy dnes ke schválení doporučila rada kraje,“ řekl první zástupce hejtmana Miloš Vystrčil.

O podporu v grantovém programu Modernizace lůžkové kapacity se mohou ucházet podnikatelé v oboru, pokud sami ponesou nejméně šedesát procent nákladů. Nový program má k dispozici celkem tři miliony; jeden projekt může získat od kraje maximálně 200 tisíc korun. „Chceme donutit žadatele, aby zlepšili kvalitu ubytování, aby sem turisté jezdili raději a bylo jich více, protože právě venkovský turistický ruch je jedním z velkých potenciálů našeho kraje,“ dodal Vystrčil. Podle regionální analýzy snižuje podíl Vysočiny na počtu nocujících hostů právě nedostatek kvalitních ubytovacích kapacit.
V kraji je více než jednadvacet tisíc lůžek, z toho v hotelích a penzionech jen 32 procent, zatímco republikový průměr je o 17 procent vyšší. Na Vysočině jsou v jednom pokoji v průměru tři lůžka, průměr ČR se pohybuje kolem dvou lůžek. Značný podíl mají také pokoje bez vlastního sociálního zázemí.
Grantový program Vítejte u nás vyhlašuje kraj již podruhé. Obdobně jako loni v něm rozdělí tři miliony korun. Díky krajské podpoře se již například vybudovala síť lyžařských běžeckých tratí Žďárských vrchů, výletní trasy Pěšky krajem malíře F. M. Nágla na Telčsku nebo se obnovila naučná stezka přírodním parkem Čeřínek na Jihlavsku. Obdobnou podporu z Fondu Vysočiny mohou získat obce, mikroregiony i podnikatelé také v tomto roce.

Zdroj: MF DNES

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. V Humpolci i Pacově si pochutnají na zabijačce

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Marťané odjeli z Budíkova bez bodu

Út Kvě 27 , 2003
Favorizovaný tým Marsu Svratka , momentálně pátý v tabulce I.A.třídy pokračoval v rozdávání bodů a odjíždí z Budíkovských Bazalů bez bodu. (Fotografie v článku) Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Humpolec oživí trhy, do Pelhřimova jede Krajčo

You May Like

Témata