Kam o weekendu ve vašem okolí

Co se tento weekend děje na Vysočině?

Začne výstava bonsají a suiseki

Originální a nevšední výstava bonsají a suiseki dnes začíná v jihlavském hotelu Gustav Mahler. Návštěvníci se kromě prohlídky bonsají a suiseki mohou podívat na ukázky tvarování stromů a vyslechnout si přednášky za účasti předních evropských a asijských mistrů. Pořadatelem letošního Evropského kongresu bonsají a suiseki se stala Česká bonsajová asociace, občanské sdružení pěstitelů bonsají. „Je to poprvé, kdy byla organizace této akce svěřena státu bývalého východního bloku. Jsme tím velice polichoceni, protože je to ohodnocení naší několikaleté koncepční práce na poli české bonsajistiky,“ řekl prezident ČBA Václav Novák.
V jihlavském hotelu tedy bude kromě kongresu evropských organizací, která sdružuje vyznavače umění bonsají a suiseki z patnácti evropských zemí – ke zhlédnutí také prestižní výstava. Přednášky mistrů tohoto prastarého umění, které učí člověka chápat a ctít přírodu, budou určitě velkým lákadlem. „Svoji účast na přednáškách potvrdili zástupci Koreje, Číny a Japonska,“ prozradil jedno z překvapení celé akce Václav Novák.
Na výstava bonsají se představí kolem stovky nejlepších výtvorů domácí scény a zhruba osmdesátkou exponátů se bude prezentovat Evropská bonsajová asociace. Podobně zastoupena bude i expozice suiseki. Souběžně s výstavou se koná i prodej všeho, co s bonsajemi souvisí. „Přijedou nejen české, ale i zahraniční firmy, takže to pro místní nadšence bude jedinečná příležitost,“ dodal prezident České bonsajové asociace, která vznikla teprve šesti lety. Do té doby však fungovalo několik bonsai klubů, které se snažily bonsajové umění u nás rozšířit. To se jim povedlo, a tak v současné době asociace pořádá ročně řadu celostátních výstav i se zahraniční účastí.
I její členové mají na svém kontě již několik evropských úspěchů. V loňském roce například Pavel Sovák zvítězil v konkurenci deseti států ve francouzském Trévarez, další z bonsajistů Luboš Šebek reprezentoval třetím místem v italském Arcu. Asociace se prezentovala s velkým úspěchem také na Světové výstavě v Mnichově.
Místem setkání evropských obdivovatelů stromů, bonsají a přírodních kamenů a konání devatenáctého Evropského kongresu bude Jihlava až do 8. června.


Hasiči oslaví padesát let otevřenými dveřmi

Soutěž ve vyprošťování osob při dopravních nehodách, soutěž v hasičském pětiboji, den otevřených dveří s ukázkami práce hasičů – tak budou ode dneška hasiči záchranného sboru kraje Vysočina slavit padesát let profesionální požární ochrany v okrese Jihlava. Akce jsou otevřené i pro veřejnost. Týden požární ochrany začal již 28. května cvičením integrovaného záchranného systému, o den později pak mistrovstvím republiky v nohejbalu profesionálních hasičů. Dnes je na programu soutěž ve vyprošťování osob při dopravních nehodách v areálu požární stanice Třešť, na kterou naváže druhý ročník Hasičského pětiboje v Telči.
V neděli se pak otevřou dveře všech požárních stanic územního odboru Jihlava – tedy v Jihlavě, Polné, Telči a Třešti. K vidění budou ukázky vyprošťování, rozřezávaní havarovaných automobilů, ukázky první pomoci. Malí i velcí návštěvníci si budou moci sáhnout na hasičskou výstroj a výzbroj, prolézt si hasičský vůz, zasoutěžit si, zkrátka alespoň fingovaně se vžít do role hasiče-záchranáře.
„Za uplynulých padesát let byl největším požárem, u kterého jsme zasahovali, požár firmy Böhm a Motorpal. Velikou zkouškou jihlavských hasičů ale byla práce při povodních jak roce 1997, tak vloni. Nejvíce medializovaným určitě byl zásah v Dušejově, kde jsme řídili desetidenní práce na likvidaci 134 kusů krav pálením, čímž jsme jako první v republice organizovali akci spojenou s výskytem nemoci šílených krav,“ zhodnotil to nejtěžší a přitom poukázal na rozmanitost hasičské profese ředitel jihlavského územního odboru Jan Všetečka.
Oslavy hasiči přece jenom zakončí trochu komorně a v soukromí Horáckého divadla. To pro ně připravilo humorně laděnou inscenaci Miláček Célimare, která měla premiéru v této sezoně.


Děti si budou hrát i slavit

Na letošní Den dětí meteorologové předpovídají krásné počasí. Zajímavých akcí se po Vysočině koná opravdu dost, a tak si rodiče se svými ratolestmi mohou vybrat, jak tento den stráví. Jako každoročně si pro děti připravila svoji akci také jihlavská ZOO a pelhřimovská agentura Dobrý den V neděli 1. června se mohou děti již od rána zabavit při množství soutěží, her a kulturním programu, jehož součástí bude kouzelník, akrobatický rock’n’roll, exhibice aerobiku nebo karate. K vidění bude již nový africký pavilon, který je v těchto dnech těsně před dokončením. Podobná akce se uskuteční již o den dříve na jihlavském Masarykově náměstí. Trvat bude od pozdních večerních hodin, kdy zazpívá mimo jiné Ivan Hlas a skupina Pavilon 31. V Pelhřimově již na pátek odpoledne připravují třetí ročník tradičního Běhu s kozou na věž kostela sv. Bartoloměje. Petr Vaculín ze Strměch zdolal při 1. ročníku akce pořádané agenturou Dobrý den 148 schodů a předcházející třicetimetrový úsek před vstupem do věže za 43,24 vteřiny. Následující rok se stal rekordmanem Petr Kozák, který zlepšil výše zmiňovaný čas o více než vteřinu: na 41,7 desetin sekundy. Za svůj výkon si odnesl tradiční odměnu, 365 krabiček mléka, která čeká i na letošního vítěze.
Celou trať absolvoval, stejně jako ostatní účastníci běhu, s povinnou výbavou, tedy vycpanou hadrovou kozou v náručí. „Ta má symbolický význam. Kdysi totiž bydlela ve věži rodina hlásného a ti chovali v útrobách věže kozu,“ vysvětlil Miroslav Marek z agentury Dobrý den. Připomenutím této kuriózní skutečnosti jsou každoroční závody, které se konají v rámci Dětského dne.


Ekologové představí starodávný haltýř

Zajímavou akci chystají na tuto sobotu ekologové žďárské správy CHKO Žďárské vrchy. V Samotíně obnoví takzvaný haltýř, lidovou stavbu ze dřeva používanou k chlazení mléka a potravin. Slavnostní akce začíná v deset hodin dopoledne.


Nové Město přivítá mažoretky

Už počtvrté bude Nové Město na Moravě hostit mladé mažoretky z celé republiky. Festivalová show Zlatá hůlka se koná tuto sobotu na Vratislavově náměstí. Začíná v deset hodin dopoledne. Odpolední program odstartuje ve 14 hodin na fotbalovém stadionu.


Kinští představí svůj šlechtický rod

Prvního června otevře rodina Kinských reprezentační výstavu historie svého šlechtického rodu na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Výstava bude otevřena na čtvrtém nádvoří v 15 hodin. Před tím zahraje Žďárský swingový orchestr. Poté se účastníci mohou těšit na hudební matiné v zámeckých zahradách a koncert dětského pěveckého sboru Žďáráček. Současně s výstavou zahájí provoz nová obřadní a společenská síň v prostorách bývalé Santiniho jízdárny.

Čtěte dále:   POZOR NA ZVÝŠENÝ ZÁPACH PLYNU

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Akce ke Dni dětí

Pá Kvě 30 , 2003
Co se kde děje na den dětí na Vysočině? Čtěte dále:   Na Vysočině se nejlépe žije v Pelhřimově. Humpolec je čtvrtý.

You May Like

Témata