Folklór opět dostane místo

Desítky folklorních souborů se po druhé sjedou do Jihlavy, aby zde ve dvou dnech předvedly neumírající tradici českého folklóru. S přehlídkou přišel v loňském roce Vysočan – horácký soubor písní a tanců. Letos plánuje udělat z ní mezinárodní akci. Opět se tedy dostane na folklór.

Ve dnech 21. a 22. června zaplní ulice starobylého centra Jihlavy pestrobarevný krojovaný průvod, který zahájí Jihlavské folklórní léto 2003. „Hlavní program bude vždy zahájen průvodem. V něm zazní melodie písniček ze všech koutů republiky; očekáváme i příjezd souboru ze zahraničí,“ prozradil něco málo z velkých plánů akce Jan Havel. Letošní ročník by měl přivítat celkem tři stovky účinkujících, kteří se představí nejen v průvodu, ale především ve vlastních vystoupeních na Masarykově náměstí. „Zajímavou podívanou bude i pohled do minulosti. Chceme přihlížejícím ukázat, jak se lidi bavili dříve, a to nejen na Horácku, ale i v dalších regionech republiky,“ dodal Havel. Členové pořádajícího souboru Vysočan, který samozřejmě bude také účastníkem přehlídky, chtějí akci přizpůsobit široké veřejnosti, a tak hodlají zajistit i doprovodné akce v podobě ukázek práce lidových řemeslníků.
Do Jihlavy by během předposledního červnového víkendu měl zavítat soubor Kovářovan z Kovářova, telčský Podjavořičan, Malá Lipta z Liptálu u Vsetína, slovácký soubor Lúčka z Mistříka, Voníčka z Havířova či havlíčkobrodská Kalamajka.
„Počítáme i s variantou špatného počasí, a tak jsme domluvili náhradní místo konání v prostorách divadelního sálu jihlavského Domu kultury odborů. Doufáme ale, že nám vše vyjde, a soubory budou moci v celé své kráse předvést své umění, které leckdy dosahuje vysoké kvality a uměleckého zážitku,“ sdělil Jan Havel ze sdružení občanů při horáckém souboru písní a tanců Vysočan Jihlava.

Čtěte dále:   Piknik, Humpolcem s umělci, odhalování sochy

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Zuzka Putnářová - Miss Bikini International 2003 !

Ne Čvn 15 , 2003
Neskutečná vítězná série Zuzky Putnářové pokračuje… Čtěte dále:   Filmový festival Film a dějiny - HISTORIE NA VODĚ aneb žraloci a malé ryby

You May Like

Témata