Nejnáročnější stavební sezona na D1 končí, u Humpolce budou do Mikuláše. Hotovo bude příští rok v říjnu

Letošní stavební sezona na D1 během listopadu skončí. Výjimkou bude úsek u Humpolce, kde jsou práce naplánovány až do 6. prosince. Od roku 2013, kdy celá modernizace 160 kilometrů mezi Mirošovicemi a Kývalkou začala, byla rekordní délkou i množstvím omezení. Modernizace probíhala letos na sedmi úsecích o celkové délce 71 kilometrů. Během zimní přestávky budou práce zastaveny a dálnice zprovozněna v plné šíři.

Letošní stavební sezona na dálnici D1 byla velmi náročná, a to jak z pohledu řidičů, kteří museli snášet rekordní množství omezení, tak z pohledu stavbařů, kteří se museli vypořádat s dopady nákazy covid-19, ať už se jednalo o různá vládní opatření nebo úbytek pracovních sil ze zahraničí. Za to, že nelehké podmínky všichni zvládli, chci poděkovat řidičům i stavbařům. V příštím roce už bude situace přece jen jednodušší,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček.

Modernizace D1, stav na podzim 2020. Pramen: ŘSD

V letošním roce bude dokončeno a zprovozněno celkem 21 kilometrů zmodernizované D1. V polovině října již bylo uvedeno do provozu 10 kilometrů mezi Souticemi a Loktem. V listopadu bude dále zprovozněn celý pětikilometrový úsek okolo Velkého Meziříčí a šest kilometrů mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem.

V tiskové zprávě sice ministerstvo uvedlo, že veškeré práce skončí do konce listopadu, během tiskové konference ale generální ředitel ŘSD Radek Mátl sdělil, že na úseku Koberovice – Humpolec budou stavbaři až do 6. prosince. Důvodem je zpoždění při opravě jednoho z mostů.

V roce 2021 zbývá modernizovat necelých 50 kilometrů, osm z nich bude dokončeno hned na jaře na úseku Humpolec – Větrný Jeníkov, kde budou zhruba měsíc probíhat dokončovací práce ve středním dělícím pásu, a to bez větších omezení pro řidiče. Fakticky tak budou v příštím roce probíhat práce na čtyřech úsecích v délce zhruba 41 kilometrů.

Čtěte dále:   Pelhřimov chce efektivnější městskou hromadnou dopravu, některé autobusy možná nahradí minivany na zavolání

Celá modernizace bude podle ministra hotova v říjnu 2021. „Budeme tlačit na to, aby alespoň část z nedokončených úseků skončila ještě dříve, řekněme v září,“ doplnil Havlíček. Dokončená dálnice tak může posloužit jako důležitá karta před parlamentními volbami.

Přes optimistická prohlášení ale nebude hotova zcela. Z modernizační akce totiž byla úředně vyjmuta oprava mostu Šmejkalka na úseku Mirošovice – Hvězdonice. Termínově totiž kvůli řadě odkladů daleko přesahuje oficiální datum ukončení modernizace příští rok. Půjde zřejmě o nejnáročnější stavbu celé  modernizace, začít má v roce 2022 a trvat dva roky. Na hladký průjezd mezi Prahou a Brnem si tak řidiči ještě pár let počkají.

 

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Ve Žďáře se zlobí na Humpolec

St Lis 11 , 2020
Když v sobotu vyšlo v Deníku hodnocení podzimu ze strany fotbalistů Žďáru nad Sázavou, jejich trenér Petr Nedvěd se vrátil k zápasu s Humpolcem. „Přehnaně tvrdá hra soupeře, kterou rozhodčí benevolentně pustil, nás připravila pomalu o polovinu základní sestavy,“ řekl. Emotivní reakce ze strany Lukáše Staňka se nedočkal. „Asi bych to nechtěl komentovat,“ pravil. Čtěte dále: […]
Fotbalisté Humpolce podle slov trenéra Lukáše Staňka (vpravo) ve Žďáře za přiměřenou hranicí tvrdosti nehráli.

You May Like

Témata