Netradiční výstava za okny v Muzeu Vysočiny Pelhřimov

„Co takhle zpříjemnit si stávající šedivé podzimní dny uměním?

Pozvánka platí zejména pro širokou veřejnost z Pelhřimova a jeho okolí. Ale samozřejmě nejenom pro ně. Pokud tedy zavítáte pracovně nebo soukromě na pelhřimovské Masarykovo náměstí, nasměřujte své kroky k zámku Pánů z Říčan, kde pro vás prozatím za okny připravilo Muzeum Vysočiny Pelhřimov originální výstavu,“ zve k netradiční venkovní prohlídce muzea ředitel Ondřej Hájek.

Přestože Muzeum Vysočiny Pelhřimov stejně jako další sbírkotvorné instituce musí být uzavřené veřejnosti z důvodu vládních opatření souvisejících s onemocněním COVID-19, přichází s originálním zpřístupněním nové výstavy. Od 1. prosince si tak budou moci všichni příchozí prohlédnout ukázky z tvorby Jaroslava Zieglera, jehož životní osudy jsou neopomenutelnou měrou spojeny s místním regionem. Každý den v týdnu v režimu 24/7 budou za okny výstavní síně umístěna vybraná díla z jeho produkce.  Ta budou obměňována co týden a nasvícena tak, aby byla hezky vidět v každou denní dobu.

 

V plném rozsahu bude výstava zpřístupněna po uvolnění stávajících opatření. K vidění budou nejenom exponáty ze sbírek Muzea Vysočiny Pelhřimov, ale též předměty spjaté s osobou a dílem Jaroslava Zieglera zapůjčené z regionálních soukromých sbírek. Zajímavé budou zajisté reprodukce dobových fotografií ze sbírky muzea a digitálního archivu fotografického ateliéru Šechtl a Voseček, které budou vhodně ilustrovat kontext Zieglerovy tvorby. Výstava je předběžně plánována do jarních měsíců a její ukončení bude nastaveno tak, aby měla veřejnost možnost alespoň po určitou dobu do výstavní síně osobně zavítat a vidět ji tak v plném rozsahu. Navíc je v rámci doprovodného programu k výstavě připravena volná procházka po městě. Jaroslav Ziegler na svých obrazech zachytil historickou podobu řady míst v centru Pelhřimova. Na oknech i výlohách vybraných objektů budou umístěny samolepky s heslem „Místa Jaroslava Zieglera“ a QR kódem. Po jeho načtení se zobrazí krátké video, na kterém bude zobrazena historická podoba daného místa doprovázena komentářem odborných muzejních pracovníků nebo citací z jeho poznámek. Každé video bude také obsahovat mapku s odkazy na další zastavení.

 

„Osobně mám velkou radost, že se nám podařilo v rámci přípravy výstavy zarámovat celkem 21 Zieglerových děl včetně souboru monumentálních akvarelů s pohledy na pelhřimovské náměstí a pelhřimovské brány. Když si Ziegler během 60. a 70. let 20. století dopisoval s tehdejšími pelhřimovskými muzejníky, jednali také o předání těchto jeho prací muzeu. Jaroslav Ziegler předání odkládal, protože si přál obrazy nejdříve zarámovat. Ředitel muzea ho naopak přesvědčoval, že zarámování si mohou vzít na starost oni. Nakonec se Zieglerovo dílo dostalo do muzea až po jeho smrti jako pozůstalost. V 90. letech byla pro tehdejší výstavu zarámována část olejomaleb, ale akvarely pořád čekaly. Mám pocit, že teď můžeme symbolicky splatit Zieglerovi dluh. Určitě si to zaslouží,“ doplnila kurátorka výstavy Zuzana Trnková.

Čtěte dále:   Dětský den - Mámo, táto, pojď si hrát!

 

Jaroslav Ziegler se narodil nedaleko Pelhřimova v Černovicích v roce 1886. Vystudoval práva a řadu let zastával úřednické a diplomatické posty nejen na prvorepublikových ministerstvech, ale ve 30. letech 20. století byl generálním konzulem v německém Mnichově. Nacistickým i komunistickým režimem byl perzekuován. Na sklonku 2. světové války byl uvězněn v Praze a Berlíně z důvodu podezření ze spoluúčasti na plánování atentátu na Adolfa Hitlera. V 50. letech byl vystěhován ze své vily v Pelhřimově do podnájmu ve vesničce Čejkov u Nového Rychnova, kde prožil zbývajících dvacet let svého života. Zde také zemřel v požehnaném věku v roce 1974. Právě pelhřimovské muzeum je s jeho životem úzce spjato, neboť přes padesát let J. Ziegler spolupracoval s muzeem na obrazových rekonstrukcích historické zástavby Pelhřimova. Mnohem více se však dozvíte ze zajímavé Monografie Jaroslava Zieglera, která je při této příležitosti a v takovémto rozsahu vydávána vůbec poprvé. Přibližně před patnácti lety byla vydána velmi útlá publikace s několika ukázkami Zieglerova díla a již o tu byl zájem. Nová monografie je mnohem ambicióznější. Má téměř 200 stran včetně obrazového katalogu s reprodukcemi všech známých dochovaných děl. V textové části je zpracovaný nejenom archivní fond J. Zieglera z pelhřimovského muzea, ale například i jeho osobní spis z Archivu Ministerstva zahraničních věcí, kde působil od 20. do konce 30. let 20. stol. Nová kniha o Jaroslavu Zieglerovi byla podpořena ze Státního fondu kultury Ministerstva kultury ČR.

Od 1. prosince si ji bude možné telefonicky nebo e-mailem objednávat v pelhřimovském muzeu. Věříme, že publikace se může stát skvělým dárkem nejenom pod vánočním stromečkem.  Její předpokládaná prodejní cena činí 250 Kč.

 

Pro aktuální informace sledujte webové stránky muzea muzeumpe.cz.

ziegler

  • Jana Komínová, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
    Krajský úřad Kraje Vysočina

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Hnízdění chráněných druhů ptáků v lesích na Vysočině v roce 2020

Po Lis 23 , 2020
Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, skrýš a zázemí…se zpívá ve známé české písni. Čtěte dále:   Vánoční odpoledne

You May Like

Témata