SLÁMOVÁNÍ 2003 – V Červené řečici

A je to tady zase. SLÁMOVÁNÍ 2003. Termín konání akce je 15.-17.8.2003. Akce bude probíhat na zámku (vlastní slámování, výstavy, koncert, doprovodný program …) a na náměstí (promítání filmů Kinematografem bratří Čadíků). Všichni jste srdečně zváni.

Slámování  – jak již název akce napovídá, jde především o slámu. Ale pozor!! Nepopleťte si červenořečické slámování s tradičními dožínkami. Jde o naprosto něco jiného.


Co tedy je „slámování“? Zjednodušeně viděno jde o sochařství, jenže místo tvrdé žuly používají výtvarníci dostupnou a snadno „opracovatelnou slámu.


Jenže jen o té sámě  to není – slámování je svého druhu jedinečná akce, z původního společenství 14 nadšenců se rozrostlo v akci se stovkami účastníků, s bohatým doprovodným kulturním programem a hlavně s naprosto jedinečnou atmosférou. Letos již po sedmé se sejdoou všichni příznivci na zámku v Červené Řečici aby vyplnili víkend. Hlavní činností pro všechny zájemce je právě ono „slámování“ tedy tvorba soch a  fígurek z dostupné a „obyčejné“ slámy. Na fotografiích z  5 ročníku je vidět, že slámování vyžaduje obrovské nasazení



Výsledky ovšem stojí za to, vznikají díla velká i malá



a vůbec rozmanitá a vzbuzující obdiv i u „pasivních“ návštěvníků






Autoři projevují í neotřelý humor a spoléhají na blahosklonnost státníků



no ,doufejme že by se prezident T.G. Masaryk nezlobil.


Hlavním cílem organizátorů – občanského sdružení „Švagr“ a Spolku pro záchranu památek červenořečických je kromě možnosti strávit netradiční víkend i  upozornit  na zoufalý stav objektu, ve kterém se slámování odehrává – bývalého letního sídla českých arcibiskupů – zámku v Červené Řečici.



Čtěte dále:   Humpolečtí ochotníci se představí ve dvou hrách. Domácí karanténa i Naši furianti jsou v prodeji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Je za čejovským vetem megakoupaliště ?

Út Čvc 22 , 2003
Jak jste již mohli na našich stránkách sledovat , humpolečtí rybáři přišli se sympatickým záměrem obnovit po sto letech zaniklý rybník na Dusilově . Tento záměr však zatím ztroskotal na rozhodnutí čejovského zastupitelstva , které vlastní část pozemků na kterých by se tento rekreační rybník měl rozkládat . Oficiální důvody […]

You May Like

Témata