Humpolecké trápí křižovatka

Zvýšený provoz a nedostatečný výhled do křižovatky si vybraly už i lidský život Nárůst počtu dopravních nehod, dokonce jedna smrtelná, a dlouhé fronty přinutily radnici omezit parkování v ulici Na Kasárnách. Město také nechalo udělat studii.

Nehody, v poslední době i smrtelná, a dlouhé fronty aut ve špičce. Tak vypadá jedna z dříve klidných humpoleckých křižovatek, spojující ulici Kamarytova s ulicí Na Kasárnách před obchodním domem Billa. Nebezpečnost této křižovatky potvrzují v poslední době i častější dopravní nehody, které si vyžádaly nejen četná zranění, ale ta poslední i tragický konec.

„Problém na této komunikaci je nám znám už delší dobu a nyní jsme zaznamenali, že se v současné době situace stává dopravně neúnosnou,“ řekl Tomáš Křišťan, místostarosta Humpolce. Město prý již na konci loňského roku uvažovalo o možném řešení této křižovatky a letos na jaře zadalo její sledování a následně vypracování nezávislé studie, jak by bylo možné situaci zde řešit.

Jelikož však občané v poslední době čím dál víc tlačili na radnici, aby s křižovatkou něco udělalo, nechala zde v jednom z nejnepřehlednějším místě, v ulici Na Kasárnách, které brání řidičům v rozhledu do křižovatky, umístit dopravní značku zákazu zastavení. Ta však platí pouze na několik metrů od křižovatky. „Situace je zde v poslední době tragická. Nevím, proč se s tím nedělalo něco už dříve. A musí se stát nějaká tragédie, aby se dospělo k závěru, že to tu opravdu není dobré,“ řekl obyvatel Humpolce, který bydlí nedaleko a přes tuto křižovatku denně jezdí. Nedávno se zde totiž stala velmi vážná dopravní nehoda. Nepozorný řidič osobního automobilu, který na této křižovatce odbočoval na vedlejší ulici srazil cyklistu. Ten po pádu na vozovku utrpěl těžké zranění hlavy a mozku, jemuž během čtrnácti dnů v nemocnici podlehl. „Pokud to jde, této křižovatce se vyhýbám. Zvlášť teď v sezoně je tam značný provoz a bývají tam dost často zácpy,“ řekl místní obyvatel Martin Krejča. Podle vedení radnice nebude snadné na této křižovatce zajistit bezpečnost. „Prozatím čekáme na nezávislou studii, která by měla být hotova do konce srpna. Problém je však v ulici Nerudova, jež na tuto křižovatku navazuje. Je tam silnice velice úzká a rozšířit nejde kvůli stávajícím budovám,“ vysvětluje nepříliš jednoduchou situaci Křišťan. Jednou z variant řešení je umístit zde světelnou signalizaci. To však podle radnice také nemusí řešit plynulý průjezd městem. Naopak může způsobovat mnohem delší čekání a tvoření kolon. Ty by navíc bránily ve vjezdu a výjezdu automobilů od obchodního domu Billa, který ústí právě do ulice Na Kasárnách zhruba dvacet metrů od zmíněné křižovatky. Další možností by mohly být zpomalovací pruhy. Kvůli nedostatku místa zde není možné uvažovat ani o kruhovém objezdu, který by situaci nejlépe řešil. Pokud studie nenavrhne žádné kompromisní řešení, radní plánují, že by nedávno umístěný zákaz zastavení prodloužili na celou ulici Na Kasárnách.

Do budoucna by situaci na křižovatce měl vyřešit obchvat, který je již v územním plánu. Ten by měl spojovat novými silnicemi kolem Humpolce komunikaci vedoucí od Želiva se silnicí Čejovská, vedoucí do Světlé nad Sázavou. „Kdy však k výstavbě tohoto obchvatu dojde, není ještě vůbec jasné,“ řekl starosta Jiří Kučera.

Čtěte dále:   Trestní oznámení odložena jako neodůvodněná

Zdroj: MF-DNES

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Pozvánka na Film a Dějiny 2003

Pá Srp 15 , 2003
Přijďte se podívat na romantické promítání na hradě Orlíku nebo do kina v Humpolci. Výběr je opravdu bohatý a skvělý! V letošním roce je téma novověk. Čtěte dále:   Trestní oznámení odložena jako neodůvodněná

You May Like

Témata