Dálniční policie bojuje na D1 s mafií

Jejich revírem je dálnice. Jejich tempo je vražedné. Jejich protivníci jsou lupiči a zloději. Kriminalisté z domašovské „Kobry 11“ chrání naše životy i majetek. Tak lze po vzoru stejnojmenného populárního německého seriálu s nadsázkou parafrázovat činnost dvojice policistů z domašovského dálničního oddělení, která chytá zločince na zhruba padesátikilometrovém úseku dálnice D1. Několik rozdílů ale mezi skutečnými policisty a jejich seriálovými kolegy přece jen je. Na rozdíl od „televizních“ kriminalistů nejsou tak populární a své tváře nechtějí moc ukazovat, natožpak se fotografovat. Stejné je to i s jejich jmény.

Auta nerozbíjíme

„To víte, že kolegové říkají, že jsme Kobra 11. Jenže my nerozbíjíme žádné bavoráky ani porsche jako na běžícím pásu. Máme jedno auto, a to prostě rozbít nemůžeme. Pachatelé svá auta zničit klidně mohou, je jim to jedno, my ale ne. Hrozil by nám za to trest,“ říká s úsměvem jeden z policistů. Podobné je to podle něho i s dalšími věcmi. Ve službě sice chodí oba muži ozbrojeni, ale střílet tak, jako v seriálu, si nedovolí. Na všechno jsou přísné předpisy. „Ani na kamiony za jízdy neskáčeme,“ přiznává člen domašovské „Kobry 11“.
Jinak jsou si ale obě jednotky, německá televizní i skutečná domašovská, velmi podobné – jejich příslušníci brání zákon. A těm dvěma policistům od Domašova se to daří.
Je to boj, který nebude mít asi nikdy konec. Přesto si v něm kriminalisté z dálničních oddělení na jižní Moravě často připisují vítězné body.
Takzvaná skupina obecné kriminality byla zřízena při každém z dálničních oddělení na jižní Moravě (v Podivíně, Chrlicích, Domašově a Velkém Beranově), asi před třemi lety.
Většinou jde o dva kriminalisty (v Chrlicích čtyři) přeškolené z původních dopravních policistů.
Vladimír Seďa z jihomoravské policejní správy, který má tyto lidi na starosti, už dříve řekl, že velmi výrazně přispěli ke snížení kriminality na dálnici.
Méně než dříve se tak třeba vykrádají kamiony, ubylo i zlodějů, kteří propichovali autům pneumatiky a pak využili zaneprázdnění osádky při výměně kola ke krádeži. Jednoduché to ale policisté nemají.
„Celou dálnici má mezi sebou rozdělenou mafie. My tady nejvíce bojujeme proti občanům bývalé Jugoslávie, kteří jsou provázáni na české občany. Často žijí ve smíšených manželstvích a navenek se skrývají za jmény manželek. Máme je dobře zmapované, víme, v jakých jezdí automobilech,“ tvrdí šéf domašovského dálničního oddělení Otto Valeš.
Dálniční kriminalisté slouží v civilu a do terénu jezdí v civilních automobilech. Tato vozidla občas obměňují, aby je delikventi příliš snadno nepoznávali.

Problémy u Popůvek

Podle jednoho z domašovských kriminalistů je v jejich úseku v poslední době nejvíce problémů v místech čerpacích stanic Shell u Popůvek a u Velkého Meziříčí a pak také u motorestu Devět křížů v obou směrech dálnice D1.
„Nyní často míváme problémy s Romy. Když se objeví v restauraci u čerpací stanice, víme, že se tam bude krást,“ uvedl kriminalista. Další specialitou jsou podle něho takzvaní naftaři – ti poprosí řidiče kamionu o pár litrů nafty, počkají na jeho nepozornost a pak ho třeba připraví o půl nádrže.

Lidé jsou neopatrní

Lidé jsou podle policistů na dálnici velmi neopatrní. Například si nechávají cenné věci v automobilech. Zlodějům přitom stačí jen pár minut, aby se dostali do vozidla. Dalším oblíbeným trikem je upozornit řidiče při jízdě na dálnici, že má závadu. Přestože to není pravda, řidič často zastaví, aby se podíval, co se děje, a zloději ho přitom okradou.
Pachatelé bývají mnohdy agresivní – kdo se jim snaží bránit v trestné činnosti, toho napadnou. Delikventi, kteří „pracují“ na dálnici, svůj rajon dobře znají. Vědí, na kterých místech dálnice se lze otočit, vědí, jak se ztratit případným pronásledovatelům.
„Na dva lidi je toho docela dost. Zpočátku jsme pracovali hlavně v terénu, ale v poslední době nám přibývá administrativy,“ tak trochu si postěžoval jeden z domašovských kriminalistů.
Policisté přiznávají, že jejich vybavení v některých směrech zaostává za vybavením zločinců. „Mají například o dvě třídy lepší vozidla než my,“ tvrdí kriminalista z domašovského oddělení.
On i jeho kolega by také přivítali například dokonalejší počítač, který by jim umožňoval přímo v terénu okamžitě prověřovat registraci automobilů.
„Vždyť pachatelé často u jednoho auta používají až tři různé registrační značky,“ vysvětlil policista.

Zločin na dálnici

Počty některých trestných činů v úseku dálničního policejního oddělení Domašov za leden až červen roku 2003:

Krádeže nákladních vozidel a kamionů: 1
Krádeže osobních aut: 3
Krádeže vloupáním do nákladních vozidel a kamionů: 3
Krádeže vloupáním do osobních aut: 6
Krádeže vloupáním do benzinových pump: 1
Krádeže věcí bez násilí: 9
Počet krádeží při použití lsti: 8
Počet krádeží po předchozím poškození pneumatik: 5

zdroj: Policie České republiky a MF-DNES Vysočina

Čtěte dále:   Parkování v centru Pelhřimova je dražší. Připlatí si hlavně místní

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Knižní plácek:

Pá Srp 22 , 2003
Velice mě zaujala novější kniha Iana McEvana (autora legendární Betonové zahrady)“Dítě v pravý čas.“I tentokrát se McEvan zabývá problematikou dětí, současné společnosti a vnitřními rozpory. Ale pozor, v žádném případě to není nuda! Zrovna mě tam nadchla jedna pasáž, kdy se hlavní postava Stephen rezervovaně dívá na televizi, kde probíhá […]

You May Like

Témata