Po desítkách tisíc let nám bude Mars hodně blízko

Takto „za humny“ neměl moderní člověk Mars ještě šanci sledovat – příští týden bude červená planeta Zemi nejblíže za desítky tisíc let. Již několik měsíců svítí Mars jasněji než Sirius, jinak nejjasnější hvězda noční oblohy. Lidé jej v těchto dnech mohou pozorovat pouhým domácím dalekohledem. Přímá pozorování Marsu dalekohledy kromě toho nyní nabízí celá řada hvězdáren po celé republice. Například návštěvníci Štefánikovy hvězdárny v Praze na Petříně budou moci planetu pozorovat od poloviny srpna do konce září, v srpnu od 21.00 do 23.00, v září od 20.00 do 22.00.

Mars bude nejblíže Zemi od doby ledové.

Mars se tuto středu přiblíží Zemi na vzdálenost méně než 56 milionů kilometrů, což je nejblíže za posledních 60 tisíc let.

Blízká setkání: Mars obíhá okolo Slunce ve vzdálenosti jedenapůlkrát větší než Země. Přibližně každých 26 měsíců Země dohoní Mars po vnitřní dráze a obě planety se ocitnou v řadě se Sluncem.

27. srpna: 56 mil. km

1. května: 98 mil. km

1. března: 179 mil. km

1. ledna: 267 mil. km

Oběžná dráha Marsu: Eliptická dráha, jeden oběh trvá 687 dní, takže vzdálenost od Slunce kolísá v rozmezí 42,5 kilometru.

Něco o Marsu

* Červené zabarvení planety je způsobeno okysličenými železitými minerály – rzí

* Gravitace je oproti pozemské asi třetinová

* Den na Marsu trvá 24 hodin a 37 minut

* Planeta má dva póly, které pokrývá zmrzlá voda a zmrzlý kysličník uhličitý – suchý led

* Okolo Marsu obíhají dva menší měsíce

Čtěte dále:   Hadina Cup 2023 - pozvánka

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Zlatá podkova 22.-24.8.2003 finále Humpolec

Po Srp 25 , 2003
38. ročník této soutěže je za námi, zúčastnilo se ho více než 130 koní z České s Slovenské republiky. Nad letošním ročníkem převzal záštiu minist zemědělství ČR pan Jaroslav Palas. Mnoho fotografií ze sobotního odpoledne a neděle na náměstí. Čtěte dále:   Samosběr cibule na Vysočině: možnost mají zájemci u […]

You May Like

Témata