Jeskyně stále lákají turisty

Tip na výlet. Chcete-li se během jednoho dne podívat do podzemí Moravského krasu a také se na něj podívat pěkně zvysoka, nabízí se výlet do Sloupsko-šošůvských jeskyní a na rozhlednu Podvrší.

K Sloupsko-šošůvským jeskyním se nejlépe dostanete autem, pokud pojedete směrem na Blansko a Rájec-Jestřebí, až do Sloupu. Kousek od vchodu do jeskyní najdete všechno, co potřebujete. Velké parkoviště, nové budovy občerstvení a informací včetně pokladen. Pak už zbývá jen jediné, koupit si vstupenky a počkat na jednu z mnoha prohlídek, které začínají co dvacet minut.
Vstupné není příliš vysoké; pokud budete chtít projít jenom tzv. malý okruh, zaplatíte za dospělého padesát korun, za dítě dvacet. Za to vás čeká téměř hodinová prohlídka krásných chodeb a jeskyní plných stalagmitů, stalaktitů, krápníkových záclon a podobných kouzel přírody vytvářených staletími. Při východu budete také procházet světoznámou archeologickou lokalitou – jeskyní Kůlna – kde vás dokonce překvapí figury prapůvodních obyvatel jeskyně.
Pokud byste dali přednost velkému okruhu, bude vám prohlídka trvat asi hodinu a půl, bude samozřejmě také o něco dražší. I v letních měsících je potřeba se do jeskyní dobře obléct, je zde hodně chladno, a tak si i do sandálů vezměte raději ponožky…
Po podzemí stojí zato se podívat na svět i trochu z výšky. Asi dva kilometry od Sloupu leží vesnice Veselice, odkud se dá pohodlně dojít na kopec s podivným názvem Podvrší. Na něm stojí přes třicet metrů vysoká rozhledna, která nabízí pohled na Moravský kras z výšky 621 metrů nad mořem. Při pěkném počasí nabídne vyhlídkový ochoz krásnou podívanou (samozřejmostí jsou popisky na zábradlí, které informují o tom, co vidíte) na všechny světové strany. Nepřehlédnutelné jsou například na obzoru stojící věže dukovanské jaderné elektrárny.
Pokud by ani návštěva rozhledny neukojila váš hlad po turistických atrakcích, stačí se podívat do mapy v některém z informačních center Moravský kras nabízí nepřeberné množství tipů.

Další informace naleznete na:

www.cavemk.cz
www.rozhledna.aktualne.cz
www.blansko.cz
www.boskowan.cz

Čtěte dále:   Vánoce na Pelhřimovsku klepou na dveře. Víme, kdy rozsvítí vánoční stromy

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Mistrovství světa v raftingu 2003

Út Srp 26 , 2003
Pozvánka na špičkovou podívanou, která už u nás možná nikdy nebude vidět. Extrémní průtok vody na vodácky nejextrémnějším místě v ČR a v tom všem světová špička na nafukovacích člunech! Čtěte dále:   Hygienici zakázali koupání v Sedlici. Kvalita vody je horší i jinde na Vysočině

You May Like

Témata