Ve Velké Bíteši již chystají tradiční hody

Tradiční bítešské hody s rychtářem a právem patří k největším folklorním událostem na středním Podhorácku. Městečko jimi ožije přesně za týden.

Staletým rytmem lidových zvyků ožívá každoročně v první polovině měsíce září městečko Velká Bíteš. Tradiční hody zde patří k největší akci roku. Nejinak tomu bude i letos. „Příprava hodů nám zabírá několik měsíců. Přichystat program na týdenní akci není jednoduché,“ prozradila vedoucí klubu kultury města Ivana Králíková.
Hlavní program hodů trvá sedm dní a začne až 3. září, avšak už tento pátek se hody dočkají jakéhosi slavnostního otevření. „Uskuteční se takzvaná Rychtářská bečka. Je to vlastně poděkování za práci, která s přípravami byla, i když se definitivně dopilovávají ještě některé detaily. V neděli pak vyjdou do ulic města a okolí chlapci a děvčata v krojích, aby všechny pozvali. Chodí se dům od domu a zve se,“ řekla Králíková. Hned na pondělí 1. září je naplánováno zahájení první doprovodná akce, výstavy obrazů malíře Jaroslava Skuly.
„V těchto dnech jsme ve fázi nejtěžších příprav. Vybírá se májka, chvojky na výzdobu města, organizačně se zajišťuje folklorní setkání, shánějí se kostýmy a podobně,“ dodala o současné práci klubu kultury Ivana Králíková.
Hlavní program Tradičních bítešských hodů začne následující středu, přičemž nejdůležitější akce se odehrávají především v sobotu a v neděli. Každoročně sem velká folklórně laděná akce přiláká stovky lidí. Ožívá takřka každý kousíček města – součástí hodů je totiž velký folklorní festival a řada doprovodných akcí. Ve dvorech některých měšťanských domů nebo v jejich středověkém podzemí jsou po sedm dní slavností otevřeny hodové sklípky s dobrým vínem a burčákem, v některých se opékají selata, jinde se line vůně domácího uzeného, grilované drůbeže a specialit z ryb. Také pivaři nepřijdou zkrátka. Na horní straně náměstí má své stálé místo jarmark lidových řemesel. V čase hodů je otevřeno také několik výstav vypovídajících o místní historii, kultuře a spolkové činnosti.
Folklórní festival Setkání na Podhorácku začne v sobotu 6.září. Jde o velkou přehlídku národopisných souborů a krojovaných skupin z Podhorácka a blízkého Horácka, Drahanské vrchoviny a Brněnska. Hostem letošního festivalu bude slovenský folklorní soubor z Hanušoviec nad Ťopĺou, s nímž Velká Bíteš udržuje družební vztahy.
Diváci budou moci obdivovat podhorácké tance, horácké žertovné tance, komínské písně a tance z Brněnska nebo tance ze Šariše a Zemplína. Neodmyslitelnou součástí bude i přehlídka pestrobarevných krojů.
K hodům je přichystáno několik dalších doprovodných akcí. Kromě zmiňované výstavy obrazů to bude expozice věnovaná bítešskému sokolstvu, výstava drobného zvířectva, šermířské vystoupení a předvádění automobilů.

PROGRAM TRADIČNÍCH BÍTEŠSKÝCH HODŮ

VE DNECH 3. AŽ 10. ZÁŘÍ 2003

STŘEDA 3. ZÁŘÍ

17.00 hodin – Masarykovo náměstí – stavění máje 18.00 hodin – Masarykovo náměstí 5 – Na pěknou notečku – „Na pětce“ ve sklípku klubu kultury hraje Bítešská kapela 18.30 hodin – centrum města – otevírání hodových sklípků, obchůzka chasy s houslovou muzikou Bítešanu

PÁTEK 5. ZÁŘÍ

20.00 hodin – kulturní dům – Velká hodová zábava, hraje hudební skupina Proměny

SOBOTA 6. ZÁŘÍ

15.00 až 18.00 hodin – Masarykovo náměstí- Setkání na Podhorácku folklorní festival. Vystoupí: soubor Bítešan, skupina žen z Březníka, skupina z Tišnova, Podhoráček z Vémyslic, Bajdyš z Třebíče, Bystřina z Bystřice nad Pernštejnem, Velen z Boskovic, skupina z Komína a slovenský soubor Oblík z Hanušovic nad Ťoplou 19.30 hodin – Masarykovo náměstí 5 – hodová veselice „Na pětce“- hraje hudební skupina Pozdní příchod 20.00 hodin – kulturní dům – hodová zábava – hraje skupina Renovace 21.00 hodin – Masarykovo náměstí – diskotéka

NEDĚLE 7. ZÁŘÍ

8.00 až 11.30 hodin – stárci zvou stárky – obchůzka městem za doprovodu Bítešské kapely 9.30 až 11.00 hodin – Masarykovo náměstí – koncert pod májí – hraje dechová hudba Veselá sedma 11.00 až 12.00 hodin – Masarykovo náměstí – Středověké klání – vystoupení Společnosti historického šermu TAS 13.00 až 14.00 hodin – Masarykovo náměstí – Domácí a hosté – folklorní pořad. Vystoupí národopisný soubor Bítešan a slovenský soubor Oblík. 13.00 hodin – od kulturního domu – krojovaný průvod městem, muzikanti, chasa, rychtářský pár, konšelé, písař, cigáni aj. 14.30 hodin – Masarykovo náměstí – tradiční hodový program pod májí Česká beseda, první stárek předává dožínkový věnec, Moravská beseda, paragrafy, sólo pro rychtáře a rychtářku, chasa zavádí, veselice apod. 16.30 až 17.00 Horácké a podhorácké tance Bítešanu 16.00 hodin – Masarykovo náměstí – losování tomboly 16.00 hodin – Masarykovo náměstí 5 – posezení u cimbálky – hraje CM Jaroslava Čecha z Uherského Hradiště

STŘEDA 10. ZÁŘÍ

17.00 hodin – Masarykovo náměstí – kácení máje 18.30 hodin – Masarykovo náměstí 5 – hodové dozvuky – hraje F. K. MUSIC (František Kratochvíl ml.)

Zdroj: MF-DNES Vysočina

Čtěte dále:   Silničáři letos opraví silnice v Pelhřimově, Humpolci i mosty. Podívejte se kde

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Začíná divadelní Lipnický mantl

Čt Srp 28 , 2003
Na loutkové divadlo, film, koncert či kramářské písně se mohou těšit návštěvníci 12. ročníku divadelního festivalu na hradě Lipnici na Havlíčkobrodsku. Přehlídku Lipnický mantl začne v pátek v podvečer a potrvá dva dny. Čtěte dále:   Víme, kde budou zítra policisté měřit rychlost

You May Like

Témata