Aeroklub chystá Horácký letecký den

Na diváky čeká letecká akrobacie, show s replikami z první a druhé světové války nebo seskoky padákem. O víkendu bude vzdušný prostor nad Jihlavou a okolím připomínat letecké manévry. V Henčově se bude konat další ročník Horáckého leteckého dne.

Přelet proudového vojenského letounu L-39, ukázky záchranné činnosti vrtulníků, historická letadla, hromadné seskoky parašutistů, akrobacie, vyhlídkové lety, tandemové seskoky padákem …. To vše a mnohem víc čeká na návštěvníky už 14. ročníku Horáckého leteckého dne, který ve dnech 30. – 31. srpna na letišti v Henčově pořádá jihlavský aeroklub.
„Největší zajímavostí bude ale účast přední české akrobatické skupiny Flying Bulls Aerobatics Team a ukázky bojových scén z 1. a 2. světové války. Ty zase provede skupina „Létající cirkus Martina Kindernave“. Navazují na tradici létajících cirkusů, které byly ve 20.letech minulého století velmi populární,“ popisuje jednu z největších atrakcí leteckého dne v Jihlavě František Švec, tiskový mluvčí aeroklubu.

Amatérům jsou určeny vyhlídkové lety a seskoky

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Pro mnohé však bývá ještě úchvatnější podívaná z ptačí perspektivy, stovky metrů nad zemí, na křídlech létajících strojů. Neméně atraktivní rozptýlení se však nabízí těm méně odvážným, kteří stojí raději pevně na zemi s hlavou zvrácenou hluboko dozadu a se zatajeným dechem, pozorují akrobatické kousky mužů a žen v oblacích.
Vyzkoušet si, jaké to je prohánět se vzdušnými proudy mohou amatéři prostřednictvím vyhlídkových letů na letounech L-200 Morava, Zlin 43, Cessna 172. K dispozici bude i vrtulník R-44 Astro. K seznamovacím a kondičním letům zase slouží dvouplošník D.H.82 Tiger Moth.
Celodenní program na henčovském letišti začíná již od 9 hodin a potrvá až do 18 hodin. Návštěvníci letiště si kromě zmiňovaných letů mohou vyzkoušet i tandemové seskoky padákem. Pro ty, kteří dávají raději přednost pevné půdě pod nohama, jsou připraveny prohlídky letadel, historické techniky a vojenských táborů veterán klubů, přichystán bude i autosalon, slet nejrůznějších typů ulralehkých i klasických letadel a letecká burza.

Kromě letadel poletí i horkovzdušný balón

Hlavní program na letišti začíná od 14 hodin a potrvá do 16 hodin. Svou sílu předvede například proudový vojenský letoun L-39 ze základny taktického letectva v Náměšti nad Oslavou a na oblohu se vznese i horkovzdušný balon.
Vojenský vrtulník W3A Sokol bude sloužit zase k ukázkám záchranné činnosti vrtulníku. „Předvedena bude imitace dopadu pilota z havarovaného letounu na záchranném padáku po katapultáži, slanění dvou záchranářů z visícího vrtulníku, vyzvednutí raněného pilota v podvěsu a odlet na základnu. Připravena bude rovněž ukázka jeřábování ve výšce 10m nad zemí,“ nastiňuje jeden z bodů programu Švec.
Akrobatické možnosti letounů provedou přední čeští letci. „Akrobacii na Zlínu Z-142 ukáže někdejší zkušební pilot Moravanu Otrokovice, který před 25 lety provedl 1. zálet tohoto letounu,“ dodává.
Návštěvníci se mohou těšit na akrobatické kousky na větroni L-13 Blaník, doprovázené komponovanou hudbou a dýmovnicemi, hromadné seskoky parašutistů z letounů AN-2 a L-60S, či na ultralehký vrtulník Compress, který svojí velikostí spíše připomíná model, než skutečný vrtulník. Na henčovské letiště přiletí i čtyřmístný lehký vrtulník R-44 Astro. Na zemi si příznivci letadel budou mít možnost zase prohlédnout prototyp nákladního letounu pro přepravu kontejnerů RAVEN 257.

Atrakcí budou akrobatické letecké formace

Ten největší zážitek však návštěvníky čeká teprve tehdy, až se na oblohu vznese česká akrobatická skupina čtyř motorových letadel Zlín 50 LX. Původní vznik skupiny sahá až do počátku 60. let, kdy byl na malém letišti v Chrudimi položen základní kámen letecké mistrovské třídy akrobatických letových formací.
„Od té doby téměř nepřetržitě (výjimkou jsou roky 1982-1989, kdy z nepochopitelných důvodů tehdejší státní činitelé činnost letky zakázali) skupina úspěšně reprezentovala umění českých strojů a pilotů na mnoha světových soutěžích a vystoupeních, z nichž nejcennější jsou vítězství v soutěži FAI World Grand Prix z let 1998 a 2001,“ nastiňuje historii skupiny.
V roce 2001 byla skupina přijata do velké rodiny firmy Red Bull a dostala nové jméno „Flying Bulls Aerobatics Team“. „Skupina se skládá z vynikajících a mezinárodně renomovaných pilotů. Lídrem skupiny je někdejší členka národního mužstva v letecké akrobacii a profesionální pilotka Radka Máchová, která v roce 2002, po více než 40 letech, vystřídala zakládajícího člena skupiny Jiřího Tlustého. Na levém křídle létá rovněž bývalý reprezentant Jiří Saller (při zrcadlové formaci provádí ,válení sudů‘, na pravém křídle je učitel létání a člen Českého národního mužstva v přesném létání Miroslav Krejčí a na velmi náročné zadní, neboli ,slotové pozici‘, létá zemědělský a hasičský pilot Daniel Polonec,“ představuje skupinu tiskový mluvčí aeroklubu.
Během ukázky mohou návštěvníci letiště shlédnout několik změn formace (horizontální i vertikální) a vrcholem jejich vystoupení bude náročný zrcadlový let. „Při této sestavě letí vedoucí letoun v převrácené poloze na zádech, zatímco další letadlo bezprostředně pod tímto strojem provádí v normální letové poloze ,zrcadlově‘ všechny letové figury. Během tohoto manévru oblétá třetí letoun obě letadla ve velkých obloucích. V hantýrce je to takzvané válení sudů,“ objasňuje některé z akrobatických kousků František Švec.

Chybět nebude ani létající cirkus s replikami z války

Na zajímavé letecké exhibice náročný program na letišti, bude pokračovat ukázkami z bojišť 1. a 2. světové války. „Jedná se o opravdu špičkový projekt skupiny Létající cirkus Martina Kindernave, který nemá na našich leteckých show obdoby,“ zdůrazňuje Švec.
V hlavním programu leteckého dne se skupina představí ve dvou hraných scénách. Piloti budou létat s replikami letounů 1. a 2. světové války. Dobovou iluzi bude vytvářet pozemní personál ve stylovém oblečení, přijíždějící v dobových automobilech a pohybující se kolem historických rekvizit. „Prostor pro diváky bude ozvučen aparaturou, která umocní zážitek z leteckých i pozemních scén stylovou hudbou a akustickými efekty. U leteckých soubojů, bombardování a útoků budou použity pyrotechnické efekty,“ dodává.
První z ukázek bude patřit přepadení německého letiště za 1.světové války. Zúčastní se jej letouny Fokker Dr.1 Rudý Baron, Fokker E III, Albatros, Nieuport, S.E.5, a Curtiss. Druhá z ukázek připodobní zajetí britského kurýrního pilota německou hlídkou ve Francii 1943. Z letounů se na tom bude podílet Piper a Tiger Moth.
Letecký den v Jihlavě si za dobu svého konání získal značné renomé. V letech minulých se na jihlavské letecké nebe podařilo dostat piloty, jež tvoří absolutní špičku na světovém akrobatickém nebi (např. Martin Stáhalík, Ivan Tuček, Zoltan Veres, Jurgis Kairys, Viktor Čmal). V roce 1996 byl letecký den dokonce přenášen v přímém přenosu České televize. Také letos se na letecký den vypraví štáb televize, aby pořídil některé záběry do připravovaného odborného leteckého pořadu.
Hlavní program bude na henčovském letišti trvat po oba dva dny od 14 do 16 hodin. Během tohoto programu nebudou umožněny vyhlídkové lety. Vstupné činí pro dospělé 80 korun, pro děti do 15 let 40 korun, děti do 6 let mají vstup zdarma.

Program Horáckého leteckého dne 30. – 31. 8.

CELODENNÍ PROGRAM – sobota a neděle 9,00-18,00 (kromě času od 14,00 do 16,00) – vyhlídkové lety na letounech L-200 Morava, Zlin 43, Cessna 172 a vrtulníku R-44 Astro, seznamovací a kondiční lety na dvouplošníku D.H.82 Tiger Moth, tandemové seskoky, prohlídka letadel na stojánce, prohlídka historické techniky a vojenských táborů veterán klubů

HLAVNÍ PROGRAM – sobota-neděle 14,00-16,00 – dvouhodinová letecká show

DOPROVODNÉ AKCE autosalon, slet nejrůznějších typů ultralehkých i klasických letadel

Zdroj: MF-DNES Vysočina

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. V Humpolci i Pacově si pochutnají na zabijačce

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Bernard získal od Ministerstva zemědělství národní značku kvality KlasA.

Pá Srp 29 , 2003
Humpolec, České Budějovice, 28.8.2003 – Značku kvality KlasA obdržel Sváteční ležák Bernard s přísadou jemných kulturních kvasnic v nové lahvi s patentním uzávěrem, když splnil velmi přísná kritéria hodnocení Ministerstva zemědělství. Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. V Humpolci i Pacově si pochutnají na zabijačce

You May Like

Témata