Google zblízka

3

Pokud navštívíte sídlo společnosti GoogleInc., zvedněte hlavu a podívejte se na obří displej nad recepcí. Zde se totiž obrovským tempem zobrazují texty a zlomky myšlenek, které právě teď hledají lidé z celého světa na www.google.com.

V okamžiku sklopení zraku od této uchvacující podívané si zákonitě musíte uvědomit, jak obrovského úspěchu Google dosáhl. Projekt dvou studentů ze Stanfordu byl zahájen teprve v roce 1998, ale již teď je čtvrtým nejnavštěvovanějším webem světa. Denně je zde zodpovězeno přes 150 milionů dotazů, které prohledávají databázi neuvěřitelných tří miliard stránek. Společnost je trvale v zisku a je nezávislá na kolísání reklamního trhu.


To, že šlo o genialní tah zakladatelů Sergeje Briana a Larryho Page není pochyb a bylo napsáno mnoho textu. Já bych se zaměřil spíše na to, že tohoto stavu bylo dosaženo bez marketingu ve smyslu nadlinkových aktivit – televizních reklam, bannerů apod. (napadá mě srovnání s Českým Telecomem a jeho Quickem, či aktuální reklama na Seznam s pejsky 🙂


Jak se jim to mohlo povést? Vzpomeňte si na to, kdo vám řekl o Googlu. Určitě to bylo na doporučení vašeho známého a ten se to zase dozvěděl od známého atd. Této metodě se říká word-of-mounth a Google ji zvládl naprosto brilantně.


A kdo stojí za tímto genialním marketingem? Je to žena. Jmenuje se Cindy McCaffrey a je šéfkou marketingu. Původně pracovala ve firmach jako je Apple nebo 3DO. V Googlu rozvinula umění word-of-mounth k naprosté dokonalosti a tak přestala být nutná jakákoliv reklama.


Tajemnstvím úspěchu je v tom, že naučila miliony webmasterů dělat reklamu Googlu, a to dobrovolně a na své náklady. Nástrojem, který jí v tom pomáhá je Page-Rank, který hodnotí význam webu podle toho, kolik se na něj odkazuje webů „od jinud“.

Čtěte dále:   Video o Humpolci: Zemědělská škola v Humpolci

To, že se do našeho slovníku dostali slova jako je googlování, google-bombing apod. jistě mluví samo za sebe.



Opsáno kdesi na internetu, už ani nevím kde, upraveno a doplněno. Zaujal mě ten informační display. To musí být fakt nářez ….

3 thoughts on “Google zblízka

  1. Jo taky jsem to někde čet‘ a měl jsem tenhle článek kdysi i na svojich stránkách.

    Ta cedule musí být fakt super – to by chtělo vidět.

    Google je dobrej, ale jinak Yahoo! rulez!!! 😉

    1. Zajed, vyfot, dej na Humpolaka 🙂 mas to nejbliz.
      Jak jsi proboha stihl tak rychle reagovat. Ja dal poslat clanek a nez se mi to znovunacetlo, uz tam byl ctenar a hlas v ankete 🙂

      Opsane je to z http://www.boule.cz, ted mi to docvaklo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Z Novitexu propustí téměř 200 zaměstnanců

Pá Zář 5 , 2003
Ještě ke kauze Sukno – Novitex. Všichni odcházejí ve zkušební době. Zákon nebyl porušen. Čtěte dále:   Píšou o Humpolci: Humpolec oživí Spolkový dům a starou školu. Za stovky milionů

You May Like

Témata