Hudební festival Mahler Jihlava 2003

2

V Jihlavě se chystá pod záštitou významných českých osobností hudebního světa další ročník festivalu. Program bude probíhat na různých místech v Jihlavě a také v Kalištích v rodném domě G. Mahlera, který je již kompletně zrekonstruován a zve návštěvníky a turisty pod svou střechu.

 

pátek 12. IX. 2003
16. 00 – Slavnostní zahájení
19. 30 – Koncert
Gustav Mahler : Adagietto / Symfonie č. 5
Ludwig van Beethoven : Symfonie č. 3 „Eroica“, op. 55
Pražská komorní filharmonie
dirigent Tomáš Hanus
Chrám sv. Ignáce, Jihlava



——————————————————————————–


sobota 13. IX. 2003
11. 00 Symbolické sázení růží
vernisáž výstavy fotografií Jana Hrušínského
Rodný dům Gustava Mahlera v Kalištích



——————————————————————————–


18. 00 – Obnov svou sílu, lásko…
věčné téma v hudbě, písních a sonetech W.Shakespeara
Taťjána Medvecká, Ondřej Kepka – recitace
Karolína Berková – zpěv
Kateřina Englichová – harfa
Hotel Gustav Mahler – refektář



——————————————————————————–


neděle 14. IX. 2003
11. 00 – Jesu bleibet meine Freude
program z tvorby Johanna Sebastiana Bacha
Pěvecké sdružení Campanula, sbormistr: Dr Jirák
česko-německá četba ze Starého zákona
Kostel sv. Kříže



——————————————————————————–


pondělí 15. IX. 2003
11. 00 Wihanovo kvarteto
„Beatles“ – koncert pro mládež
hotel Gustav Mahler



——————————————————————————–


16. 00 projekce dokumentu Jana Špáty Gustav Mahler
Dr. Jakubíčková – Jean Paul a Mahler
Mahlerův dům Znojemská ulice



——————————————————————————–


19. 30 Schubert, Bodorová, Dvořák
Wihanovo kvarteto, Jitka Hosprová – viola
Hotel Gustav Mahler



——————————————————————————–


úterý 16. IX. 2003
19. 30 Dvořák, Janáček, Mahler
Gabriela Beňačková – soprán
Marian Lapšanský – klavír
Horácké divadlo

informace:
Občanské sdružení Mahler 2000, společnost Gustava Mahlera
Balbínova 14, 120 00 Praha 2, Czech Republic
Tel.: +420 567 308 034 Fax: +420 224 238 619
e-mail: gmahler@arcodiva.cz

Čtěte dále:   Loučení s létem

olaf

2 thoughts on “Hudební festival Mahler Jihlava 2003

  1. Další ročník hudebního festivalu Mahler Jihlava 2003 začíná tento pátek v chrámu sv. Ignáce v Jihlavě. Na své si samozřejmě přijdou milovníci klasické hudby.

    Pražská komorní filharmonie, která stála před sedmi lety se svým šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem u zrodu nové mahlerovské tradice v Kalištích u Humpolce, zahájí letošní ročník festivalu Mahler Jihlava 2003. Hrát se bude v jihlavském chrámu sv. Ignáce. A na programu zahajovacího koncertu se objeví díla Gustava Mahlera – Adagietto ze Symfonie č. 5 a Symfonie č. 3 „Eroica“ Ludwiga van Beethovena. Jako dirigent se představí Tomáš Hanus.
    „Pražská komorní filharmonie a Mahler, to je hluboký a krásný vztah i přesto, že pro naše obsazení není příliš autorových skladeb, které bychom mohli hrát. Ale jsme velice hrdi, že jsme mohli vystoupit na vůbec prvním koncertu při zakládání Památníku Mahlera v Kalištích, kdy s námi jako sólisté vystoupili Dagmar Pecková a Václav Hudeček, a že se sem můžeme zase vrátit dalším zahajovacím koncertu,“ pohovořil o počátcích i současnosti festivalu ředitel Pražské komorní filharmonie Ilja Šmíd.
    Festival letos bude opět probíhat nejen v Jihlavě, ale i v rodišti Gustava Mahlera v Kalištích u Humpolce, kde zasadí mahlerovskou růži český herec Jan Hrušínský. Zároveň zahájí výstavu svých fotografií v rodném domě velkého skladatele. Mahlerovský hudební festival nabídne v několika dnech nejen hudbu, ale i další druhy umění. Při přednesu poezie Williama Shakespeara se představí například Taťjána Medvecká a Ondřej Kepka, vystoupí i harfenistka Kateřina Englichová a mezzosopranistka Karolina Berková. Tradiční součástí festivalu bude koncert velké dechové hudby na jihlavském náměstí, v místech, kde tuto hudbu kdysi poslouchal mladý Gustav Mahler. V neděli 14. září se zde představí posádková hudba z Tábora.
    Mezinárodní rozměr osobnosti Gustava Mahlera podtrhne vystoupení Pěveckého sdružení Campanula s dirigentem Pavlem Jirákem. Součástí bude i česko – německá četba žalmů v kostele Povýšení sv. Kříže.
    Tvorbou světového skladatele se na svých dílech nechali inspirovat i mladí výtvarníci ze Střední umělecké školy grafické v Jihlavě, kteří dostanou velký prostor na výstavě svých děl. K zajímavým akcím festivalu bude patřit i setkání s osobností Jeana Paula v eseji Aleny Jakubíčkové o tvorbě dnes zapomenutého tvůrce, který Gustava Mahlera hodně inspiroval. Režisér Jan Špáta přiveze a osobně bude komentovat svůj filmový dokument.
    Komorní hudbu bude reprezentovat mladé provokativní kvarteto, známé svými výlety do oblasti jazzu a rocku Epoque Quartet s violistkou Jitkou Hosprovou. „V jejich podání bychomměli slyšet skladbu inspirovanou židovským rituální nástrojem šofar, Šofarot Sylvie Bodorové, díla Josepha Haydna a populární violový kvintet Antonína Dvořáka,“ prozradil něco bližšího k vystoupení Jiří Štilec z ArcoDiva management.
    Závěrečný koncert festivalu bude pokračovat v tradici světových pěvců. Pozvání přijala hvězda Metropolitní opery v New Yorku a nezapomenutelná Mařenka z Prodané nevěsty Gabriela Beňačková. Její koncert, na němž vystoupí s klavíristou Mariánem Lapšanským, bude obsahovat nejznámější písně a árie. „Z důvěrných zdrojů se nám podařilo zjistit, že jako přídavek je připravena i nejpopulárnější árie její kariéry, známá i z amerického oscarového filmu Řidič slečny Daisy – Měsíčku na nebi hlubokém z Rusalky,“ dodal Štilec.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Ubytování v domě G.Mahlera

Pá Zář 5 , 2003
Penzion MAHLER a rodný dům Gustava Mahlera Vás srdečně zvou k návštěvě Čtěte dále:   Putování za rodáky - listopad

You May Like

Témata