Lidé hromadí odpad u vrat skládky

U humpoleckého překladiště odpadů se přes víkend objevilo dvacet starých televizorů.

Učinit přítrž letitému nešvaru se rozhodli radní v Humpolci. Před zdejší městské překladiště odpadů u Brunky si totiž lidé zvykli odkládat nepotřebné věci i v mimoprovozní dobu, a odpadky se tak bez roztřídění hromadí před branou překladiště.
Nepomohla ani hrozba až padesátitisícové pokuty pro jednotlivce a sankce až tří set tisíc pro firmy. Toto opatření, které mělo obyvatele vést k tomu, aby odpad přiváželi v pracovní době, kdy ho mohou pracovníci ihned roztřídit, se však za několik let neujalo a tak radnice hledá další řešení jak se s problémem vypořádat.
Celá věc vyvrcholila nájezdem zřejmě sběratele a opraváře elektroniky, který na prostranství před překladištěm odpadů vyklopil přes dvacet televizorů, mikrovlnné trouby, pračky a další elektroniku.
Zaměstnanci se při příchodu na pracoviště ani nemohli dostat do objektu, protože hromada elektroniky zatarasila vchod. Obyvatelé, platící za svoz odpadů, přitom mohou na skládce v provozní době ukládat odpad až do jedné tuny zdarma. „Na neznámého pachatele, který televizory před skládku přivezl, jsme podali trestní oznámení. Případem se začala zabývat policie a byli bychom rádi, kdyby ho dopadla a potrestala. S tímto problémem bojujeme už léta,“ uvedl místostarosta města Humpolec Roman Brzoň.
Podle pracovníků překladiště však lidé před bránou nechávají nejen nepotřebné věci, ale často i nebezpečné odpady a z množství, které zde lidé dokážou nashromáždit jsou zaměstnanci zoufalí. „Téměř po každém víkendu jsou tu navezeny tři fůry haraburdí. A je to čím dál tím horší.
Tři dny pak neděláme nic jiného, než přemísťujeme odpad o pár metrů dál za vrata. Lidé nám tímto nezodpovědným jednáním přidělávají zbytečně práci,“ říká Miroslav Gregor, vedoucí skladník. Pracovníci navíc tvrdí, že když nemá někdo možnost odpad dovést v týdnu, je možné se dohodnout i na víkend. Zaměstnanci jsou ochotni překladiště odemknout a dovezený odpad hned uložit. „Pravděpodobně to sem vozí převážně chataři a lidé, kteří sem jezdí pouze na víkendy,“ míní Gregor.
Městská rada se tedy rozhodla, že bude v odlehlé části města u skládky nainstalována kamera a celý prostor před vchodem bude neustále monitorován. „Doufáme, že už to bude dostatečné opatření a černé skládky zde lidé přestanou dělat,“ míní Brzoň. Dalším pokusem, jak zamezit shromažďování odpadu před branami překladiště, bude i rozšíření pracovní doby i na některé dny o víkendech. „Lidé zde budou moci od října každou sudou sobotu v měsíci od 9 do 11 hodin svůj velkoobjemový odpad ukládat,“ dodal Brzoň. Pro skladování nebezpečných odpadů nyní město zřídilo i speciální kontejner, který je umístěn na dvoře technických služeb a zde mohou lidé opět bezplatně nebezpečné odpady ukládat. „Jsem zvědav, zda to bude mít nějaký účinek. Po zkušenostech tomu už moc nevěřím,“ dodal Miroslav Gregor.

Zdroj: MF-DNES

Čtěte dále:   Michelinský kuchař rozpálil humpoleckou Stromovku

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Velké oko webu

Pá Zář 12 , 2003
Připravili jsme pro vás na pátek několik zajímavých odkazů na Internetu. Určeno převážně pro muže. 🙂 Čtěte dále:   Novinky.cz: U Humpolce vytáhl kůrovec na světlo vzpomínku na středověkou vesnici

You May Like

Témata