Nemocnice Pelhřimov je v havarijním stavu

Šestilůžkové pokoje, nedostatek sociálních zařízení, téměř denně havárie potrubí. Tak to na začátku 21. století vypadá v pelhřimovské nemocnici. Komplexní rekonstrukce se snad dočká v roce 2005. V nejbližší době však zdravotníky čeká stěhování do nového pavilonu.

V havarijním a hygienicky naprosto nevyhovujícím stavu se nachází pelhřimovská nemocnice, jež od svého vzniku v roce 1936 ještě nebyla kompletně zrekonstruována. Plánovaná rekonstrukce by mohla začít zhruba za rok a bude finančně náročná.
Problémy a opravy, které jsou zde na denním pořádku, jsou nepříjemné zdravotníkům i pacientům. „Neustálé rekonstrukce vyvolané haváriemi převážně vodovodního potrubí nám práci znesnadňují hlavně v oblasti ambulancí a operačních sálů. V lůžkové časti rekonstrukci chápeme jako potřebnou z hlediska zvýšení komfortu pro pacienty, kteří zde nemají dostatečné množství sociálních zázemí a soukromí,“ uvedl šéflékař a zástupce ředitele nemocnice Jaromír Pangrác.
„Veškeré rozvody v budově jsou staré několik desítek let a každou chvíli tam něco praskne. Musíme tyto havárie okamžitě řešit a poslední dobou je na denním pořádku, že se zde stále něco opravuje. K ničemu to nevede, budova potřebuje kompletní rekonstrukci,“ přiblížil zoufalou situaci vedoucí provozně technického oddělení nemocnice Tomáš Koubek.
V době, kdy se budova stavěla, byly standardy pro pacienty naprosto odlišné od současnosti. Nemocní ještě dosud leží v šestilůžkových pokojích a počet sociálních zařízení na patrech je velmi omezený. „Byly zde i dvanáctilůžkové pokoje, které se postupně rušily, ale dnešním trendem jsou pokoje dvou a třílůžkové,“ řekl Koubek. Po rekonstrukci zde už každý pokoj bude mít i své sociální zařízení.
Vedení nemocnice má už zpracovanou studii, kterou odeslalo na kraj, a nyní nezbývá jen čekat, až bude vybrán projektant, poté dodavatel stavby a hlavně, až budou k dispozici potřebné peníze. Podle Tomáš Koubka se nezačne dříve, jak začátkem roku 2005.
„Takto starou budovu bez větších zásahů má dnes už jen málokterá nemocnice. Všechny se v posledních několika letech opravovaly, nebo se stavěly komplet nové. Ta naše by si to také zasloužila,“ řekl obyvatel Pelhřimova Bohumil Pohan. „Když člověka léčí v pěkném prostředí, je to hned příjemnější,“ dodal.
Plánovaná rekonstrukce nesmí narušit chod nemocnice. Proto může začít, až se některá oddělení přestěhují do nového pavilonu akutní medicíny, který má být kompletně hotov do konce roku. Týká se to všech ambulancí, jednotky intenzivní péče, operačních sálů, sterilizace a nukleární medicíny.
Stěhování provozů by ani na jeden den nemělo narušit chod nemocnice. „Co se týče ambulancí, intenzivní péče a operačních sálů, které nelze uzavřít, bude vše fungovat do poslední chvíle ve starých prostorách, a jakmile budou nové připraveny, do druhého dne se musí vše přestěhovat, aby další den opět vše fungovalo,“ vysvětlil Koubek. Pouze oddělení nukleární medicíny bude nutné zhruba na čtrnáct dní uzavřít.
Rekonstrukce staré nemocnice se pak bude dělat za provozu lůžkové části. V novém pavilonu akutní medicíny bude totiž lůžková část pro pacienty jen v omezeném rozsahu. „Budeme se snažit spolupracovat s okolními nemocnicemi, nebo pacienty na nějaký čas přestěhovat na jiné oddělení, které se rekonstruovat nebude,“ uvedl Koubek.
Rozpočet na stavbu je zhruba shodný s částkou, kterou si vyžádala výstavba pavilonu akutní medicíny. Celkem 380 milionů korun, které rekonstrukce historické budovy spolkne, bude muset nemocnice hledat převážně ve státní kase. Z vlastního rozpočtu by to nemocnice nezvládla.

Zdroj: MF-DNES Vysočina

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Humpolec oživí trhy, do Pelhřimova jede Krajčo

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Nízkoenergetický dům

Pá Zář 26 , 2003
Nízkoenergetický bytový dům se v Humpolci zatím stavět nebude. Čtěte dále:   Pelhřimov chce efektivnější městskou hromadnou dopravu, některé autobusy možná nahradí minivany na zavolání

You May Like

Témata