Městské byty v Humpolci se budou prodávat dráž

Lidé, kteří si chtějí koupit od města byt v Humpolci, budou muset kvůli nové vyhlášce sáhnout poněkud hlouběji do kapsy. Radnice si nechá zaplatit investice do bytů.

Při prodeji bytů do osobního vlastnictví se nyní město bude řídit podle nové vyhlášky. Obyvatelé tak v mnoha případech zaplatí za byt víc peněz než doposud.
Do současné doby město prodávalo obyvatelům byty za čtyřicet procent znaleckého posudku. V nové vyhlášce si město ošetřilo investice do bytů, takže veškeré opravy, které na bytových domech město zaplatí, budou pak při prodeji připočteny ke čtyřicetiprocentní ceně ze znaleckého posudku.
„Domnívám se, že tato nová vyhláška je promyšlená a vyvážená,“ uvedl starosta Jiří Kučera. Pokud tedy město bude investovat jako v uplynulých letech do rekonstrukce střechy, zateplování domů, nových fasád a podobně, město při prodeji bytů tuto částku kupujícím připočte.
„Moc se mi to nelíbí, proč některé domy prodali za míň a jiní lidé by měli platit víc,“ míní Michal Krátký z Humpolce.
Každoročně se do bytových domů dává nějaká investice na opravy a následný prodej některých domů radnici připadal dost nehospodárný.
Někteří zastupitelé jsou však toho názoru, že byty by město už nemělo prodávat žádné. „Zabývali jsme se tímto problémem ve finanční komisi a vzhledem k tomu, že byty v majetku města z původních zhruba osmi set spadly na polovinu, jsem pro to, aby už se dál byty neprivatizovaly,“ uvedl zastupitel města Petr Horák.
Tento názor však všichni zastupitelé nesdíleli, a tak se bude prodávat dál. Ještě na posledním zastupitelstvu byl podle staré vyhlášky schválen prodej sedmi dalších bytových domů.
Pokud bude ještě ze strany obyvatel zájem, město má v plánu s prodejem bytových domů nadále pokračovat. „Nikoho nenutíme, aby si byt kupoval, každý se rozhoduje podle svých možností,“ dodal starosta Kučera. „Pokud nám nabídnou, abychom si byt za těchto podmínek koupili, asi nebudeme souhlasit,“ řekla jedna z obyvatelek zatím městského domu.
Město má v současné době tři druhy bytů ve svém majetku. Jednak byty, které jsou prodejné, dále byty nové a neprodejné, které jsou na dvacet let vázané státními dotacemi. Zbytek jsou byty, které si město chce nechat. Jedná se například o sociální byty.
Po prodeji všech domů zatím zůstává ve vlastnictví města ještě zhruba 450 bytů.

Čtěte dále:   Retro-bazar Milotice


Autor: LINDA KADLECOVÁ – MF Dnes Vysočina

olaf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Humpolec bude posílat zprávy na telefony

Po Zář 29 , 2003
Informace z městského úřadu SMSkou na mobilní telefon. Čtěte dále:   Sportovní halu a sokolovnu v Humpolci převezme město. Jiskra nemá na opravy

You May Like

Témata