Letadla rozhazují nad Vysočinou návnady s vakcínou pro lišky

V celém kraji začala o víkendu vakcinace lišek proti vzteklině. V různých místech všech pěti okresů bude letecky shozeno do konce října 160 tisíc dávek s návnadami. Lidé by se neměli v lesích návnad dotýkat nebo s nimi manipulovat. Podle veterinářů sice vyložené riziko při kontaktu s balíčkem nehrozí, ale určité nebezpečí tu je.

„Návnada je špalíček o průměru čtyři centimetry a výšce asi centimetr a půl. Páchne rybinou. Uvnitř je zabalena plastiková kapsle s tekutinou. Při potřísnění rukou se stačí umýt. Kdyby tekutina vnikla na sliznici, pak by lidé měli určitě navštívit lékaře,“ uvedl Miloš Franěk z třebíčské veterinární správy.
Rodiče by měli poučit svoje děti, majitelé psů by je neměli nechávat volně pobíhat. „Vzhledem ke způsobu pokládání mohou návnady dopadnout mimo vyznačené honební pozemky. Když je lidé najdou na návsi, dvoře nebo zahradě, měli by zavolat myslivce,“ dodal Franěk. Letecké shazování nahradilo ruční pokládání návnad již před několika lety. „Občas se sice s návnadou netrefíme přesně, ale plošné výsledky jsou lepší. Z letadla se návnada dostane i do míst těžko přístupných,“ poznamenal Božek Vejmelka z jihlavské krajské veterinární správy.
Z jihlavského letiště v Henčově je zabezpečena pokládka na Třebíčsku, Jihlavsku a Pelhřimovsku. V tuto chvíli je položeno 15 procent dávek. „V dalších dnech se bude létat nad zbývající částí Třebíčska a Jihlavska. Potom nad Pelhřimovskem,“ shrnul Vejmelka. „Jestliže vydrží poasí, budeme do konce týdne hotovi,“ zmínil se Vejmelka.
Žďársko a Havlíčkobrodsko zajišťuje letiště v Hradci Králové. „Přesné datum shazování návnad zatím neznáme. Termín je do konce října,“ poznamenal Božimír Kobylka ze žďárské veterinární správy.
Lišky jsou na Vysočině přemnoženy, ale se vzteklinou se veterináři setkali naposledy před pěti lety. Což je prý výsledek preventivní vakcinace.

Zdroj: Veterinární správa kraje Vysočina

Čtěte dále:   Zapojte se do debat Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Akce Kryštof

St Říj 1 , 2003
V pondělí spustila policie velkou preventivní akci na silnicích. Čtěte dále:   Anketa Kraj mého srdce 2023 - Kraj Vysočina se stal absolutním vítězem

You May Like

Témata