Rada kraje náhle odvolala ředitele nemocnic v Jihlavě a Třebíči

Krajští radní včera odvolali ředitele jihlavské a třebíčské nemocnice. Jaroslava Černého v krajském městě nahradí dosavadní ředitel nemocnice v Pelhřimově Pavel Hrala. Vedení třebíčské nemocnice přebere současný náměstek Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Petr Mayer. „Jde o nezbytnou reakci na stále se zhoršující situaci v těchto zdravotních zařízeních. Ta jsme převzali v kritickém stavu od vlády. Snažíme se zabránit nejhoršímu,“ zdůvodnil překvapivý krok hejtman František Dohnal.

V jihlavském případě má kraj podezření, že bývalý ředitel Černý porušoval rozpočtovou kázeň. „Nerespektoval zřizovatelem schválené finanční plány,“ zdůraznil Dohnal. Nový ředitel Hrala má za úkol zavést v nemocnici krizové řízení.

Také v třebíčské nemocnici je dlouhodobě špatná situace; dluhy po lhůtě splatnosti nyní dosahují výše 86 milionů korun. „Hlavním úkolem nového ředitele je najít a využít finanční rezervy,“ vysvětlil hejtman.

Jaroslav Černý vzal své odvolání klidně. „Odvedl jsem kus práce, kterou ocenili i zaměstnanci.“ Hejtman mu prý poděkoval, že nemocnici vyvedl z nejhoršího. Zároveň mu ale řekl, že filozofie vedení nemocnice se nepotkala s krajským pohledem na věc.

Když měl Černý včera vpodvečer hodnotit spolupráci s krajem jako se zřizovatelem nemocnice, nenacházel kladné věty. „Jak se mi spolupracovalo? Těžko. Od 1. ledna jsme od něj nedostali jedinou korunu jako dotaci. Zřizovatel byl nečinný,“ konstatoval exředitel, který prý ale odchází s úsměvem.

„Víme dobře, kam bývalý management tuto nemocnici dovedl. Já odcházím s tím, že jsem ji z toho dostal, ale ono to něco stálo. Předávám jihlavskou nemocnici ve stavu, kdy garantujeme vyrovnaný hospodářský výsledek pro rok 2004. Je to určitá politická hra o vhodnosti určitých kandidátů a je to otázka, kdo a co tím sleduje, protože pomoc zřizovatele od začátku nebyla. Nemocnice takto byla dána odstřel, to všichni vědí,“ dodal Černý.
Nový šéf jihlavské nemocnice Hrala včera ČTK řekl: „Byl jsem požádán, abych nemocnici vyvedl z krize a zastavil prohlubování dluhů, a to si myslím, že zvládnu.“ Během týdne se chce Hrala seznámit se situací a okamžitě přijmout opatření. Žádná organizace podle něj nemůže fungovat ekonomicky nestandardně. „Musím zaměstnance přesvědčit, že i rodina může utratit jen to, na co si vydělá,“ podtrhl. Pokud nenajde jiná řešení, sáhne nejspíše zaměstnancům i na mzdy, které patří tři roky k nejvyšším v republice. Zvažovat bude i útlum některých oddělení. Se směnným provozem nepočítá, protože snižuje výkony.

V jihlavské nemocnici okamžitě začal jednat Lékařský odborový klub, který dosud podporoval stávajícího ředitele Černého. Ve čtvrtek budou odboráři z kraje jednat o krizi ve zdravotnictví v Havlíčkově Brodě, kde chtějí přijmout společná opatření k postupu kraje. Ten podle předsedy místní organizace odborového klubu Lukáše Veleva zcela neodůvodněně tlačí na snižování mezd zdravotníkům.

Ředitel třebíčské nemocnice Jaroslav Soukup se dozvěděl o svém odvolání včera kolem třetí hodiny odpoledne. „Přišlo to naprosto nečekaně. Nyní už řídí nemocnici někdo jiný. Mrzí mě to moc, ale nezpochybňuji právo zřizovatele takovýto krok učinit,“ konstatoval Soukup, který zde šéfoval od léta 2000.

Soukupovi je líto, že mu kraj nedal šanci alespoň do konce roku. „Měl jsem koncepci. Předložil jsem varianty řešení situace. Chtěl jsem to dotáhnout do konce,“ shrnul odvolaný ředitel.

Soukup míní, že pod jeho vedením se udělalo hodně práce na stabilizaci zadluženého špitálu. „Odcházím s pocitem, že za mnou kus práce zůstal. Řešila se řada dramatických okamžiků. Podařilo se odmazat část dluhů. Mnohdy jsem pracoval na úkor rodiny, volného času,“ podotkl Soukup s tím, že v následujících dnech předá nemocnici nástupci. „Přeji mu, aby se mu dařilo,“ vzkázal odvolaný exředitel.

Rozhodnutím kraje je zaskočen třebíčský starosta Miloš Mašek. „Není to vůbec dobrý krok. Ředitel Soukup se snažil situaci s finančními problémy nemocnice řešit. Dostával se do černých čísel. Kraj to patrně vidí jinak. Jako město jsme s ředitelem jednali, snažili jsme se nemocnici pomoci alespoň malými částkami,“ reagoval Mašek.
Ve středu měl starosta se Soukupem jednat o příspěvku města na nákup počítačového tomografu. „Bohužel, teď nevím, s kým budu jednat. Navíc bych se nerad dočkal toho, že nám tu začnou rušit oddělení, která stáhne jihlavská nemocnice. Ta je zadlužena více než třebíčská,“ vyjádřil obavu starosta.

Třebíčský špitál převzal Jaroslav Soukup před několika lety s dluhy, které nadělalo předchozí vedení. Během let se mu podařilo alespoň částečně snížit dluh dodavatelům materiálu a zkrátit dobu splatnosti faktur. Mimo jiné propustil část zaměstnanců, omezil nákupy či zrušil hipoterapii a léčebnu drogově závislých dívek v jemnické psychiatrické léčebně. V letošním červenci se však kvůli sníženým platbám od zdravotní pojišťovny dostala nemocnice do velkých potíží.

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Hrad Orlík zavírá brány, výlov v Červené Řečici

Kdo jsou noví ředitelé:

Pavel Hrala – Sedmačtyřicetiletý absolvent VŠZ v Praze pracoval v ekonomických funkcích v Českomoravském lnu Humpolec, později se stal podnikatelem a ředitelem farmaceutické firmy BIAMA. Od roku 2000 je ředitelem Nemocnice Pelhřimov.

Petr Mayer – Dvaačtyřicetiletý absolvent ČVUT a Opne University pracoval jako vývojový pracovník. Poté podnikal a působil jako makléř, od roku 2001 působí jako ekonomický náměstek ředitele Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Zdroj: krajský úřad

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Stávka učitelů

Čt Říj 2 , 2003
1. září proběhla stávka učitelů na školách. Pomineme-li sporné výsledky, je velmi zajímavé, jak o téhle akci referovaly noviny. Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. V Humpolci i Pacově si pochutnají na zabijačce

You May Like

Témata