Razie Fantine: ve vazbě skončilo 12 kuplířů

Jak již Humpolák psal, podzim 2003 se vyznačuje nebývale vysokou aktivitou policie. Akce Kryštof dostala v noci z pátku na sobotu sestřičku: Stíháním 21 osob za kuplířství a obchod s lidmi skončila noční razie s krycím názvem Fantine v 435 nočních klubech v 53 okresech celé republiky zaměřená proti nucené prostituci. Dvanáct osob je ve vazbě. Na tiskové konferenci to v sobotu ráno oznámil ministr vnitra Stanislav Gross a policejní ředitel Jiří Kolář.

Policisté během zátahu prověřili 4062 osob, z nich 1391 byli cizinci.

Na policejní stanici bylo během razie, která skončila v sobotu v 6 hodin ráno, předvedeno celkem 96 osob, z nich 39 cizinců.


Z 21 obviněných osob je sedm cizinců. Z kuplířství bylo obviněno 17 z nich, obvinění z obchodu s lidmi bylo vzneseno v 16 případech. Někteří zadržení byli obviněni z obou trestných činů.


Zabaveny drogy, zbraně, padělky


Policisté zajistili sedm hledaných osob a na blokových pokutách vybrali 43 tisíc korun. Při prohlídkách budov byla zajištěna pestrá snůška zbraní, padělků a drog: 3 krátké střelné zbraně, 1 malorážka, 1 hlaveň, 1 zásobník, 19 nábojů, slzný plyn, 12 balíčků s drogou, jíž je pravděpodobně pervitin, nezjištěné množství marihuany, padělané bankovky euro, padělek cestovního pasu, pirátská cédečka.


Během akce policisté nezjistili, že by byly v nočních podnicích ženy vystaveny nejbrutálnějším metodám. Stejně tak se nepodařilo odhalit ani dětskou prostituci.


Česká policie na operaci Fantine spolupracovala s českou a bulharskou policií. Slovenští kolegové na svém území zatkli tři pachatele, kteří do českách nočních podniků dodávali ženy.


Největší zátah na nucenou prostituci


Dosud největší policejní akce zaměřená na obchod se ženami byla spuštěna v pátek těsně před půlnocí. Celkem 4500 policistů a 450 hasičů během noci provedlo hloubkové kontroly v celkem 435 předem vytipovaných nočních podnicích v 53 okresech republiky.

Čtěte dále:   Hadina Cup 2023 - pozvánka

Úkolem zúčastněných hasičů bylo provést důkladnou protipožární kontrolu nočních podniků.


Fantine měla zmapovat kuplířství v Čechách


Operace Fantine měla zmapovat situaci s nucenou prostitucí a obchodu s lidmi v ČR. „U nás jsme zatím neměli potřebnou databázi, která by umožňovala čelit nejrůznějším nařčením a interpelacím a hodnocením komisařů EU souvisejícím se vstupem České republiky do společenství evropských zemí,“ řekl Gross.“Přitom například nevládní organizace Karo v Německu uvedla, že u nás poskytuje sexuální služby až 20 tisíc dětí. Akce nám pomůže takovou databázi vytvořit.“


„Charakter možné nucené prostituce v několika případech potvrzuje fakt, že tři ze zadržených žen požádaly o možnost z tohoto prostředí se vymanit a vrátit se domů, do svých zemí,“ sdělil  Gross. S ohledem na delikátnost postavení žen nucených k prostituci odmítl upřesnit, ze kterých zemí prostitutky pocházejí.


„Zdrojovými zeměmi pro obchodování s lidmi je oblast Balkánu a země na východ od Slovenska. Jsem ale mírným optimistou,“ uzavřel své vystoupení Jiří Kolář. „Spolu s předpokládaným ekonomickým růstem bude tato oblast kriminality také u nás ztrácet na síle.“



Zdroj: Novinky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Autokrosové Setkání mistrů

So Říj 11 , 2003
Autokrosové Setkání mistrů, které se jede v sobotu 11.10.2003 v Humpolci, nahradí z rozhodnutí Výkonného výboru FAS Autoklubu České republiky zrušený závod v Sedlčanech z minulého víkendu. Výsledky humpoleckého podniku budou započítány do seriálu mistrovství ČR jako jeho osmý závod. Čtěte dále:   Putování za světovými Vánocemi

You May Like

Témata