Do Humpolce míří další investor. Najdou se odborníci?

Ve městě u dálnice D1 se v poslední době objevila řada investorů, kteří zde rozjeli výrobu a snížili nezaměstnanost. Problém je však v tom, že většinou jde o strojírenskou oblast a na Humpolecku už scházejí odborníci. O místo v Central Trade Parku navíc projevila zájem další firma podobného zaměření.

Francouzsko-švýcarská firma Arcelor, která má zájem postavit si u dálnice výrobní halu na nerezové výfuky do automobilů, by měla nabídnout práci více než dvěma stovkám kvalifikovaných lidí ze strojírenství, tedy svářečům, nástrojařům, pracovníkům k CNC strojů a podobně. Jenže právě těchto profesí je značný nedostatek.


Už fungující firmy, které chtějí rozšiřovat své provozy, se potýkají s nedostatkem lidí těchto profesí. Podle úřadu práce není v evidenci žádný člověk tohoto zaměření, kterého by mohli firmám nabídnout.


Podobně tomu bylo i před příchodem firmy Zexel Valeo, kterou jsme upozorňovali na to, že budou mít problém se sehnáním zaměstnanců. Nakonec jsme se mýlili a poměrně dobře se jim podařilo všechna místa obsadit, říká ředitelka Úřadu práce v Pelhřimově.


Netroufám si tedy říci, zda tato firma sežene nebo nesežene zaměstnance, protože trh práce je opravdu velice nevyzpytatelný, dodala. Místo uchazečů z tohoto oboru se ale na úřadě práce objevuje daleko více nabídek, na které se odborníci ze strojírenství velice špatně shánějí.


Šanci uplatnit se mohou dostat i čerství absolventi škol a učilišť. Obávat se mohou již stávající strojírenské firmy, které by mohly o své zaměstnance přijít. Situace v těchto firmách už se ale poměrně stabilizovala a platy zde nejsou tak špatné. Když ale někdo nabídne víc, je jasné, že tam lidé půjdou.


Lidé totiž poměrně častěji začínají využívat rekvalifikačních kurzů, které úřad práce nabízí, a tak se postupně daří zaplňovat i odborná místa, na které úřad doposud neměl uchazeče.

Čtěte dále:   FOODMANIA 2023

A na to spoléhají i firmy, které do Humpolce míří. Lidé mají poměrně dobré možnosti se rekvalifikovat, navíc jsme blízko Jihlavě, Pelhřimovu a Havlíčkovu Brodu. Je pravda, že některé firmy se trochu potýkají s nedostatkem odborných zaměstnanců, ale hodně to záleží na školení a rekvalifikaci, řekl místostarosta Humpolce.


Podle něj je nedostatek lidí strojírenských profesí jakousi výzvou mladým lidem, kteří by se tak měli při rozhodování o studiu zaměřit právě na tento obor. Bohužel o tuto profesi ze strany mládeže není moc velký zájem. Hodně studentů jde na právnické a ekonomické fakulty, ale v tomto oboru mají mnohonásobně vyšší možnost uplatnění.


Podle vedení města by se situace do budoucna mohla zlepšit i pro ženy. Ty sice mají možnosti uplatnění v různých supermarketech, ale za velice nevýhodných podmínek. To by se mělo v dohledné době také zlepšit, protože v jiřické průmyslové zóně by měla vzniknout výroba, kde by práci našly především ženy.


Zdroj: MF-DNES

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Humanoidní robot Asimo

Pá Led 16 , 2004
Evropská premiéra pro veřejnost proběhla na stánku automobilky Honda na frankfurtském autosalonu 2003. Humpolák tam byl také… Čtěte dále:   Píšou o Humpolci - iDnes.cz: V Humpolci rezignovala starostka Štěrbová, stála i u zrodu Kraje Vysočina

You May Like

Témata