Funguje Vám antivirus ???

Nebuďte vyplašení, pokud na Vás antivirový systém „vybafne“ se zprávou o nalezení viru EICAR. EICAR totiž není žádný skutečný virus. Jde pouze o speciální spustitelný soubor (obvykle s příponou COM), jehož délka je 68 bajtů a obsahuje specifický řetězec znaků, na němž se před lety dohodlo několik virových expertů. Antivirové programy detekují tento řetězec úmyslně stejným způsobem, jakým detekují i tísícovky dalších skutečných virů. Testovací soubor EICAR.COM je tak spolehlivou metodou, jak zjistit, že Váš antivirový program opravdu funguje (detekuje tento soubor jako virus) a nedochází například ke kolizi s jiným softwarem (například s jiným, současně nainstalovaným antivirem).

Jak na to…


Klikněte SEM a zvolte „Spustit program z aktuálního umístění„, popřípadě „Otevřít“ (platí pro Internet Explorer). Stiskněte tlačítko OK.



  • Pokud Váš antivirus zareagoval, že jste se pokusili spustit infikovaný soubor, lze prohlásit, že Váš antivirus funguje. Je si ovšem nutné uvědomit, že to, že „funguje“, nemusí znamenat, že nás plně ochrání. Především je nutné dodržovat základní pravidlo, které již Lenin říkával: AKTUALIZOVAT! AKTUALIZOVAT! AKTUALIZOVAT!



  • Pokud jste NEobdželi žádné varovné hlášení, může to znamenat několik věcí:

    • Na Vašem počítači není nainstalován žádný antivirus. Doporučuji se po nějakém antiviru poohlédnout.

    • Nemáte funkční rezidentní část antiviru (někdy označovanou jako rezidentní štít, tj. on-access skener). V dnešní době Internetu je tento stav více než nebezpečný !

    • Antivirus na Vašem počítači je NEfunkční – kolize rezidentního štítu s jiným programem v paměti (typické při použití více antivirových systémů současně na jednom PC – především vzájemné ovlivňování rezidentních štítů).

    • Váš antivirus nepodporuje testovací soubor EICAR.COM, který jste výše uvedeným odkazem stáhli (malá pravděpodobnost).
    Takže radím – vyzkoušejte a testněte si ten váš antivirus.

  • Čtěte dále:   Píšou o Humpolci: Letní Platforma Humpolec. Festival nabídne hudbu, poezii i workshopy

    Axl

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Next Post

    Autobazary vzývají sluníčko

    Ne Bře 7 , 2004
    Přichází jaro a s ním si leckdo spojuje i více či méně příjemné starosti s pořízením nového automobilu. Ti, kteří mají hlouběji do kapsy, zpravidla vyhledávají služby autobazarů. O koupi se lidé začínají houfněji zajímat vždy s příchodem příjemnějšího počasí. Čtěte dále:   Píšou o Humpolci: Paradox: v Humpolci opustí […]

    You May Like

    Témata