EVROPA: Co je “pravé“?

Svět prý uznává jen pravý rum, třtinový, nikoli ten „náš“ (+ rakouský + německý), podřadný, z brambor, a proto jsme museli název změnit, aby to slovo neobsahoval a vyspělý Evropan nebyl zmaten, co vlastně pije. Divím se sám sobě, že mi nedošlo dřív, jaká je to pitomina.

Rum, to je totéž společné označení kategorie výrobků jako pivo. Existují stovky druhů piva, začasté s pivem nemající nic společného a chmel, tradiční komponentu toho jedině „správného“ piva, neviděly ani z rychlíku. Přesto nikdo nepožaduje zákaz „piva“ v názvu. Proč? Jak to, že v tomto případě zákazník zmaten není a spokojí se s přídavným jménem (belgické pivo, čínské pivo, mexické pivo)?

A můžeme jít dál. Chleba. Co národ, to jiná receptura, mouka, chuť. Proč není definovaný, opět pro ochranu jakýchsi dementních zákazníků, jeden jediný druh chleba? A máme další a další případy, včetně třeba zvyklostí některých národů kýváním hlavy říkat ne místo ano.

Marmeláda je jiný skvostný příklad evropského Absurdistánu zvaného EU. Specialisté na zpracování ovoce rozhodli, že marmeládou smí být zvaný jen ovocný produkt obsahující min. 20 % (nejlépe všechno) citrusového základu. Není mi jasné, jak se k jedině správné definici marmelády, jídla historicky vyráběného v Evropě po staletí, samozřejmě z plodů, jichž se urodí více než hodně, dá dojít. S ohledem na to, že na území Velké Británie je marmeláda z pomerančů z hlediska Evropy nejoblíbenější, je zřejmé, odkud vítr zavál.

Marné je argumentovat tím, že „marmeláda“ je běžná ve spoustě jazyků, marné je odvolávat se na to, že lze snadno vystopovat technologickou jednotu výroby marmelády. Právě technologie je totiž tím, co marmeládu tvoří: rozvaření ovoce s cukrem.

Evropský občan prý nesmí být zmaten tím, že by dostal pod jedním označením něco jiného, proto takové lpění na blbostech. Jen mě znepokojuje nezodpovědný přístup Rakouska, které si vymohlo výjimku a marmeládu smí nadále dělat tradičně, i když vlastně nezodpovědný je ten úředník, který mu tu výjimku povolil. Doufám, že Svaz evropských spotřebitelů zakročí, a ochrání tak bezbranné zákazníky před šokem z pozření nestandardní nepomerančové nemarmelády.

Čtěte dále:   Odemykání dětského potenciálu

Je třeba naplnit jednotnou vizi sjednocené Evropy. Zakázat, nařídit, sjednotit. Kein Volk, eine Europa, ein Bordell.

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Hippies

Po Bře 15 , 2004
Vážení přátelé, posílám Vám reminiscenci na téma Hippies, pro všechny, kteří hýřili v květinových barvách. Čtěte dále:   Dobročinný bazar MOCI POMOCI už po druhé pomůže pavlovským zvířátkům

You May Like

Témata