Práce na nových varhanech pro Humpolec

V sídle varhanářské firmy Kánský&Brachtl. Děkanský kostel sv. Mikuláše v Humpolci se v tomto roce dočká nových varhan. Unikátní nástroj, jehož cena přesahuje čtyři milióny korun, bude pořízen darem manželů Kotyzových, trvale žijících v USA.

Podepsání smlouvy, které se uskutečnilo 29. března 2003, předcházela řada jednání s předními českými varhaníky a odborníky.

Z mnoha nabídek byla vybrána firma Kánský – Brachtl z Krnova, která se zhostila tohoto úkolu s erudicí, se kterou se u českých varhanářských firem setkáváme jen zřídka. O jejím renomé svědčí např. úspěšná rekonstrukce varhan v pražské katedrále sv. Víta.

Návrh citlivě respektuje daný prostor z hlediska architektury i akustiky a svojí dispozicí bude splňovat jak požadavky liturgie, tak funkci koncertní. Jedná se o čistě mechanický nástroj s 25 rejstříky, který odpovídá současným světovým trendům. Inspirující se nejlepšími poznatky evropského varhanářství stane se tak v pravém slova smyslu „nástrojem 21. století“.

Nové humpolecké varhany budou vycházet z barokního vzoru varhan oblasti jižního Německa až Francie. Snahou firmy Kánský – Brachtl je návrat ke sterým tradicím, což se týká i způsobu konstrukce a použitých materiálů – těmi budou výhradně dřevo, kůže a cín. V nástroji nebudou použity plastické hmoty ani elektronické prvky.

Humpolecké varhany se budou pyšnit několika konstrukčními zajímavostmi, které jsou unikátní v rámci České Republiky – budou to například dveře, kterými bude možno uzavřít varhanní skříň nebo historizující ornamenty a prolamování píšťal v prospektu. N a přání investora bude v horní části varhanní skříně umístěn znak města Humpolce.

Předání nového nástroje a jeho slavnostní vysvěcení by se mělo uskutečnit 25. září 2004. Slavnost bude doprovázena bohatým kulturním programem za účasti významných umělců a hostů z domova i ze zahraničí.

Humpolec se jistě stane oblíbeným místem mnoha našich i zahraničních varhaníků a tento nástroj přispěje k obohacení kulturních tradic města i celého regionu.


Čtěte dále:   Oznámení o přerušení dodávek elektrické energie






















Prospekt – čelní pohled

Stavitelé varhan Mgr. J. Kánský a J. Brachtl

Detail vzdušnice

Předintonace rejstříku „oktáva 4“ mistrem intonérem J. Brachtlem

Práce na varhanní skříni v únoru 2004

Práce na varhanní skříni v únoru 2004
     

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Nové dálniční napojení sníží provoz ve městě

Čt Bře 25 , 2004
Město neustále sužuje velký provoz osobních i nákladních automobilů v Okružní ulici, která je zároveň dálničním přivaděčem od Havlíčkova Brodu. Z tohoto důvodu městský úřad nechal zpracovat studii týkající se úpravy komunikací a dalšího napojení na dálnici D1 u Jiřic. „Pokud se generální ředitelství silnic a dálnic vyjádří ke studii […]

You May Like

Témata