PENTAGON: Ground Zero

V souvislosti s událostmi v New Yorku a Washingtonu (přesněji Arlingtonu, neboť Pentagon leží za Potomacem) jsem si vzpomněl na svoje setkání s Ground Zero.
Pojem Ground Zero patří do americké vojenské hantýrky. Doslovně znamená Úroveň nula, otrocky dokonce Země nula. V praxi to znamená výšku, ve které bomba vybuchne -podle toho, jak je nastavená, v krajním případě i na zemi, tak prosté to je. Takže newyorská Dvojčata a Pentagon se staly takovým Ground Zero.

Pentagon jsem navštívil jedinkrát v životě, v roce 1993. Pro představu, co znamená bezpečnostní zajištění Pentagonu: pracuje tam 25 tisíc lidí a do vrátnice ústí – eskalátory ze stanice metra Pentagon! Taková je pravda, do Pentagonu vede veřejné metro.

A teď k té návštěvě. Pentagon, jak známo, je pětistěn. Uprostřed je něco jako dvůr. Není prázdný – uprostřed toho dvora stojí (v té době stála) kantýna. Pracovníci o pauze chodí na dvůr, aby se nadýchali jiného vzduchu než kancelářského a když chtějí, zaskočí si na kafe.

„Té kantýně říkáme Ground Zero,“ vysvětloval mi můj průvodce. Logika prostá – za studené války se tu hodně myslelo na válku horkou, a pokud by Rusové útočili atomovými bombami, jistě by nevynechali Pentagon, a pokud by jejich muška byla přesná, trefili by se té kantýně atomovkou rovnou na střechu.

Takže proto se jí říkalo Ground Zero.

Kantýna přežila studenou válku, nedočkala se války horké a nezdálo se, že by jí válka scházela.

No a vidíte, ono to nebylo tak úplně plané žertování.

Stačilo pár let míru a z žertu se stala věštba. Neveselé žertování!

Čtěte dále:   Kvůli opravě kanalizace v Humpolci řidiči přejedou dva okresy

Správce webu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Autosalon Frankfurt 2001

Pá Zář 21 , 2001
obrázky z prestižní evropské výstavy Čtěte dále:   Píšou o Humpolci: Rekonstrukce dvou ulic v Humpolci ještě nekončí. Oprava potrvá déle

You May Like

Témata