Studánky otevřeny

V neděli 25.4.2004 byly v Mladých Břištích symbolicky otevřeny studánky. Nejen drobné zdroje pitné vody v přírodě, ale i zvláštní místa se svou historií.

Volné sdružení Zelené srdce a občanské sdružení Přátelé zorganizovaly jarní otvírání studánek, tak jako to bývalo kdysi. Za dávných časů, byl takový hezký zvyk, chodit na jaře ke studánkám, čistit je, zvelebovat okolí pro všechny. V dnešní době už jsou podobné obyčeje skoro zapomenuty.


Logo sdružení.

Naštěstí ne úplně jak dokazovalo několik desítek lidí, kteří se sešli ve dvě hodiny odpoledne i za nepříznivého počasí před budovou školy v Mladých Břištích. Zde slavnost zahájil pan Koubek ze sdružení Zelené srdce. Za deště a teploty, která naznačovala spíše zimní období, se procesí odebralo asi kilometr do lesa za obec k první studánce U poustevníka. Studánku symbolickým klíčem otevřely děti, které také recitovaly a zahrály na flétny. Také byla přítomným přednesena pověst, která se k této studánce váže.
Pan Koubek chtěl kvůli nepříznivému počasí slavnost u této studánky ukončit, ale většina přítomných si demokraticky prosadila návštěvu dalších dvou studánek. Skupina se tedy vydala na procházku údolím ke studánce Rousinovská kašna a dále. Slavnosti se účastnila i paní Holečková z Berouna, která připravuje novou knihu o studánkách Pelhřimovska a Havlíčkobrodska, ve které by se měly objevit i fotografie pořízené na této slavnosti. Pan Koubek přítomné informoval, že sdružení Zelené srdce má v péči momentálně 11 studánek v okolí.

Koho zajímá, jak se taková studánka otvírá, může si kliknutím na tento text stáhnout cca 1,5 MB video.

U poustevníka.


U poustevníka.

Paní Holečková.


U poustevníka.


Lávku muselo sdružení také pro tuto příležitost opravit.


Rousínovská kašna.


Rousínovská kašna.

Čtěte dále:   Milá setkání a dost peněz. Koledníci v Brodě a Humpolci vybrali přes tři miliony

olaf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Výzva

Po Dub 26 , 2004
Prectete si prosím tuto výzvu a predejte ji dále, mohla by se z ní stát geniální akce, pokud budou všichni spolupracovat! Čtěte dále:   Havíření na tři dny rozvíří Jihlavu

You May Like

Témata