Přišlo mailem

Jak to vypadá s českým základním školstvím :-).
Háčky jsem neopravoval, to bych se z toho zbláznil

Jak nekteří víte, vlastním jeden kus školou povinného syna, který se dle svého tvrzení a mého zbožného prání snad alespon nekdy úcastní vyucování. Nedávno me požádal, zda bych mu nepomohl se slovními úlohami. Pookřál jsem, nebot jsem cítil, že mláde je v úzkých a dovolává se prirozené autority. Abych ješte posílil svoje postavení, zabrucel jsem cosi o tom, že takových úloh jsme za našich let rešívali mnohem více a težších. Syn pravil, že jsem kostlivec a mám se vrátit do hrobu. Popudila me tato flagrantní neúcta, ale dríve než došlo na pesti, syn vysvetlil, že se vstupem do Evropské unie se jednoznacne a rychle ukáže, jak jsou ucební pomucky našich škol zastaralé. Ucebnice byly napsány postaru, príliš tradicne a konzervativne. Príkladem muže být slabikár pro první trídy. Nejenže vyobrazuje mámu belocha, otce belocha a díte prekvapive taky belocha, což je politicky nekorektní a diskriminacní, ale dokonce vyobrazuje mámu jako ženu a otce jako muže, což denunciuje práva homo- a transsexuálu na rodinný život. Schválení zákona o registrovaném partnerství je na spadnutí a spolecnost se tomu musí prizpusobit. Nebo ty jednoduché vety. Máma mele maso. Táta má auto. Máma je slabikárem degradována na kuchynský kur, který nedelá nic jiného než mele maso a má mísu. Vzápetí se syn zeptal, zda považuji jeho matku za kuchynského kura a dríve, než jsem stacil odpovedet, moudre pravil, že to všechno se musí zmenit a navrhnul variantu: „Máma má péro, táta má dudy“. Kdo stanovil, že slovo máma je rodu ženského a táta mužského?, zeptal se potom. Co treba: „Rekni to táte!“, nebo: „Jdu k mámovi?“ Je pred námi heroický úkol, každý musíme prispet svým dílem. Už jsem pomalu ztrácel dech, když se smyslem pro prekvapivou katarzi vytáhl odnekud sešit se slovními úlohami.
A to byl teprve mazec, posudte sami:


Úlohy z algebry


1) Pan starosta muže utratit ctyri milióny korun z obecního rozpoctu za nákup nových služebních aut pro magistrát nebo rekonstrukci domova duchodcu. Od dealera s auty dostane 8% osobní provizi za první a 3% za každý další odebraný vuz a navíc mu na jeho soukromé auto porídí firma sadu pneumatik s disky v hodnote 25.000 Kc. Od majitele stavební firmy dostane 5% z ceny zakázky a navíc mu ješte predisponuje stavební materiál za 15.000 Kc na stavbu vily pro jeho milenku. Jakou variantu pan starosta zvolí? Jak se zmení rozhodování pana starosty, když:
– jedno z dodaných aut po dvou letech prodá do svého osobního vlastnictví jako ojeté (zustatková tržní cena vozu po dvou letech 360.000 Kc, cena vozu podle nezávislého odhadu 5.000 Kc).
– majitel stavební firmy je clenem ODS a jeho politický vliv zajistí panu starostovi místo ve správní rade krematoria za 20.000 Kc mesícne po jedno volební období?


2) Osobní automobil Mercedes s ožralým fotbalovým reprezentantem vyjede v case T=0 z Prahy k hranicnímu prechodu Rozvadov. V case T+40 min. vyjede z Rozvadova Audi A8 vezoucí ministra. Mercedes se pohybuje prumernou rychlostí 160 km/h a Audi 145 km/h. Mercedes musí trikrát zastavit policejní kontrole. Policisté požadují úplatek, protože ridic prekrocil rychlost jízdy. Jednu minutu trvá predání úplatku a tri minuty vyhledání a podepsání plakátu pro policistova syna. Vlivy zrychlení a zpomalení za a pred policejní hlídkou zanedbejte. Audi nezastavuje, a to ani na semaforech.
Setkají se oba oba vozy v rozestaveném úseku dálnice u Plzne, kde je vadné dopravní znacení?
Pomucka: Z Prahy do Plzne je 90 km a z Plzne na Rozvadov 60 km).


3) Pepan prodává na základní škole drogy. Na jednom jointu má zisk 20 Kc, na jedné dávce perníku 100Kc a na jedné dávce heroinu 200Kc. Ve tríde je 25 žáku, z nichž 15 kourí trávu, pet užívá pervitin a pet heroin. Protože marihuana není návyková, kupují hulici dva jointy denne a další fetáci jednu dávku denne. Jaký cistý zisk dosahuje Pepan, když:
– 10% ze zisku platí rediteli školy
– 20% ze zisku platí obecnímu policajtovi
– uciteli musí prodávat trávu bez zisku.
Vyjádrete v % zmenu Pepovy ekonomické bilance, když po návšteve Dr. Doudy a Presla zacne všech 25 žáku hulit trávu a jeden heroinista prejde na metadon, který se dostane jen v Drop-inu?

Čtěte dále:   Nový festival v Humpolci!

4) Fero a Eržika mají malého Deža. Ze školy prišel dopis, že Eržika a Fero musí svého syna bezdpodmínecne do jednoho mesíce umýt, odvšivit a odstríhat, jinak že zarídí jeho umístení do decáku. Predpokládá se, že rodina spotrebuje na Deža jedno mýdlo, jeden šampón a jeden prípravek proti vším mesícne. K holici bude také chodit jednou mesícne. Mýdlo stojí 25 Kc, odvšivovací šampón 50 Kc a holic 100 Kc. Prevedením Deža do státní péce prijde rodina o cást prídavku na deti ve výši 9.000 Kc rocne. Neprijde o všechny prídavky, protože mají ješte Kolomana, Ference a malou Eržiku. Vyplatí se Ferovi a Eržice díte 12x do roka po dobu 6-ti let mýt nebo si udelat nové?
Pozn.: Náklady na vodu zanedbejte, protože Fero odpojil vodomer a radnice to toleruje, aby z toho nebyl rasový problém.


Úloha z fyziky


5) Jakou práci vykoná 80 kg hmotný živnostník, když trikrát vybehne do osmého patra v budove financního úradu? Mezi jednotlivými patry je 20 schodu 15 cm vysokých. Živnostník musí vybehnout do osmého patra celkem trikrát. Poprvé špatne zaokrouhlil v danovém priznání o petikorunu, podruhé nese úrednici potvrzení z pošty, že uvedených pet korun poukázal financnímu úradu a potretí nese úrednici balícek kávy, že mu nenaparila pokutu.
Jakou potenciální energii má živnostník, nachází-li se v osmém patre, a jakou rychlostí dopadne, když to podruhé už nevydrží a vyskocí z okna?
Cestu na poštu a do obchodu, chůzi ze schodů, váhu složenky a kávy, odpor vzduchu a změny váhy živnostníka zanedbejte. [g = 9,81 m/s2]


Úloha z branné výchovy


 6) Pan Karel čeká před music klubem v autě. Má následující zbraně:
 – pistoli ČZ-75 Semicompact 9 mm, 8 nábojů + dva zásobníky
 – automatickou zbraň UZI ráže 9 mm se zásobníkem na 35 nábojů + tři náhradní zásobníky
 – automatickou onanistickou brokovnici Brennecke se zásobníkem na deset nábojů, k tomu volně sypaných dvacet nábojů
 – dva útočné granáty
 Navrhněte optimální taktiku útoku na music klub. V klubu se nachází čtyři ozbrojení členové ochranky, sedm ozbrojených mafiánů, dva příslušníci BIS, kteří jsou tam služebně a mají rovněž zbraň, sedmdesát pět neozbrojených frikulínů, z tohoto počtu je jich čtyřicet dva zfetovaných a padesát sedm ožralých.


 Cílem mise je:
– zastřelit v klubu přítomného frikulína, který panu Karlovi zbouchnul dceru. Karel tohoto frikulína nezná a dcera už si ho taky nevybavuje.
– Karel musí být s prací hotov během třiceti sedmi minut, než přijede policie nasadit jeho špatně zaparkovanému vozu botičku
– Karel musí vyváznout živý a zanechat minimum stop.


 Úloha z občanské nauky


 7) Na podnikovém výjezdním školení v Krkonoších se vyspala office junior managerka Julie s junior executive managerem Alexem a senior executive managerem Gregem, (ne najednou). Facility manager Denis se vyspal se
 senior sales representative Ferdinandem. Technical support coordinator Petra ho vykouřila na pánském záchodku research and development specialistovi Josefovi. Julie to udělala v autě rukou témuž Josefovi,
 zatímco Josef mluvil telefonem s Gregem. Sales representative Ferdinand to udělal senior accountant managerce Věře v křoví při outdoor team trainingu.
 Kdo se po fúzi se strategickým partnerem stane senior executive managerem namísto Grega, který odstoupí ze zdravotních důvodů, když:
 – Věra orgasmus pouze předstírala
 – Ferdinand se neudělal, protože mu v kritickém okamžiku zazvonil mobil
 – zbavit Josefův oblek Hugo Boss skvrn stálo čtyři a půl tisíce, které Josef vyúčtoval firmě jako nákup sponek do sešívačky
 – Greg před školením prokazatelně neměl kapavku
 – Denis ho má menšího než Alex
 – Alex ho má většího než Petra
 – Julie přišla během školení do jiného stavu


 Osmou úlohu si už nepamatuji – omdlel jsem. Nadále místopřísežně prohlašuji, že s okamžitou platností netrvám na tom, aby Plocek junior měl na vysvědčení poznámku: „Prospěl s vyznamenáním“.

kapik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Vzkaz mužů ženám

Čt Dub 29 , 2004
Milé ženy, pořád něco slýcháme o ženských pravidlech. Konečně máme možnost napsat něco i my. Tak tedy – tohle jsou naše pravidla! Vaši muži Čtěte dále:   Nový festival v Humpolci!

You May Like

Témata