Zemřel otec ASCII.

22 června zemřel ve věku 84 let na rakovinu v Texasu jeden z lidí, kteří stáli u kolébky moderního software, Robert (Bob)W. Bemer. Matematik vzděláním i původem (jeho otec byl středoškolský učitel matematiky a učil matematiku i svého syna Roberta, i jako ředitel školy), vystudoval Cranbrook Academy roku 1936 a graduoval s baccalauréatem v matematice roku 1940 z Albion College ve státu Michigan.

 

Během své kariéry pracoval jako matematik v průmyslu, zpočátku převážně pro letecké společnosti, jako Douglas Aircraft, Lockheed Aircraft, Marquard Aircraft a Lockheed Missile & Aerospace, kde se zabýval výpočty z oboru aerodynamiky a balistiky. Z těch dob pochází jeho dodnes používaný program pro trojrozměrný výpočet dráhy střely z telemetrických dat.


Bob Bemer se zasloužil jako autor či spoluautor několika významných konceptů počítačové techniky, ale také roku 1957 sepsal první publikované pojednání o vlastnictví realit pro rekreaci v časových segmentech (commercial time-share), koncept, kde se zájemce stane spolumajitelem objektu s výsadním právem používání v určitém časovém úseku. V sedmdesátých letech podle svých vlastních slov dal podnět k daňovému vyšetřování presidenta Nixona poté co byl za podobných okolností vyšetřován sám.


Byla to ale jeho přítomnost v oboru obecného zpracování dat, kde zanechal svoji památku nejvýrazněji. Již před svým nástupem k IBM roku 1957 jako zástupce vedoucího výzkumu programování napsal pro IBM program PRINT I, údajně první „load and go“ compiler. Roku 1958 spolu s paní Grace Hopper, jinak admirálem (admirálkou?) amerického válečného loďstva, přivedl k životu známý program COBOL, který také pojmenoval jako akronym slov „COmmon Bussiness Oriented Language“.


Roku 1960 přivedl na svět ASCII, American Standard Code for Information Interchange, systém, který unifikoval do té doby roztříštěné metody jak číslicemi vyjádřit abecedu a interpunkci. Následoval kód ISO jako mezinárodní standard. Ve stejné době vynalezl „escape“ mechanizmus, kterým dnes můžeme přerušit, nebo zastavit program a přejít do jiného. Escape je take důležitou součásti jazyku HTML. Robert Bemer je také vynálezcem symbolu „“ (reverse backlash), dnes pevně zabydleného na každé počítačové klávesnici. Byl původcem a hybnou pákou zavedení 8bytového systému na IBM počítačích.

Čtěte dále:   Humpolec na videu: Motorkářský doupě Humpolec

Roku 1965 přešel ke Sperry Rand Corporation a pak nastoupil jako náčelník programátorů („chef“ ) u firmy Bull General Electric v Paříži., aby v sedmdesátých letech přešel k Honneywellu a nakonec si otevřel svoji vlastní sofwarovou firmu Bob Bemer Software. Z těch dob pochází jeho koncept „fabriky na programy“ (software factory), koncept, který později tak důkladně využili pánové Allen a Gates v Microsoftu. Na rozdíl od nich ale pan Bemer své vynálezy určil pro veřejnost (public domain), leckdy bez jakéhokoliv nároku na finanční odměnu. Na své stránce www.bobbemer.com říká: „Za své obrácené lomítko jsem nedostal ani niklák. Jen hodná pokladní v dalasském obchodě počítači mi jednou dala pět mědáků, ale ty jsem utratil“.


V sedmdesátých letech jako první upozornil na potencionální problém později nazvaný Y2K, kdy mnoho programů (ale nikoliv jeho) ignorovaly příchod nového tisíciletí při tvorbě a záznamu údajů kalendáře do programu. Roku 1996 pak byl v čele hnutí, které problém Y2K publicizovalo a pomohlo odstranit.


Jako mnoho dalších matematiků Robert Bemer byl nadaný muzikant. Hrál na čelo a trubku a na Albion College byl přijat na hudební stipendium, i když vystudoval matematiku. Robert Bemer by šestkrát ženatý, z toho dvakrát s Bettie Seals Peeler Bemer, se kterou se rozvedl roku 1984 a znovu si ji vzal roku 1999. Přežila jej ona, dvě nevlastní děti, šest vlastních dětí, devět vnuků a pět pravnuků.


Bob Bemer zemřel ve svém domě na západ od Dallasu, Texas na Possum Kingdom Lake (Jezero Království oposumů) na řece Brazos (Los Brazos Dios, česky Paže Boží) uprostřed práce. Až do posledního dechu se řídil svým heslem pod kterým pracoval přes padesát let:


(((DO SOMETHING!) SMALL) USEFULL) NOW!)
(Udělej Něco!!! Malého. Užitečného. TEĎ!!!

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Hliníkovo filmové léto prodlužuje

Pá Čvc 2 , 2004
Proti původnímu plánu se humpolečtí mohou podívat o dva filmy navíc. Čtěte dále:   Píšou o Humpolci - channelworld.cz: Obrazem: Roadshow 100Mega přijela i k Tobě do Humpolce

You May Like

Témata