Chroustovej rok

„Víš, co to je chroustovej rok?“ Tak tahle otázka z filmu Co je Vám, doktore? (a nebo z nejakého jiného filmu, nevím přesně) mi vyskočila v hlavě ve čtvrtek 8. července 2004 navečer.

„Víš co je chroustovej rok?“ Ptá se postava z toho filmu a přidává vzpomínku na dětství –  jak sedával jako malý kluk s dědečkem před chalupou a čerstvě vylíhlí chrousti, popletení světlem jim bzučeli kolem uší a zaplétali se do vlasů …….
   Ten čtvrteční večer po setmění jsem seděl na terase před chalupou, pravda neromanticky dlaždičkovanou, místo blikající lampy mi svítil display notebooku, ale jinak to bylo ono!
   První popletený chroust se bohužel k té krásně světélkující věci vydal střemhlav, takže ho to stálo život, ale pak jsem notebook sklapl a jen poslouchal – chroust za letu nebzučí jako moucha, ani nepiští jako komár. Prostě zní  jako chroust. A jeden chroust je nic – stovky, tisíce vrnících krovek a semtam popleta, který mě ťukne do čela. najednou jich bylo všude plno – trvalo to tak půl, možná 3/4 hodiny – v době kdy zapadne slunce a ještě není tma.
   Takže je mi 28 a nějaké drobné a konečně vím, co je chroustovej rok. Kdo netušíte o čem píšu, počkejte si čtyři roky a začátkem července, před setměním se zastavte a zaposlouchejte. Letící chroust zní …… jako letící chroust. A znamená to že začínají prázdniny, že se spousty věcí změnilo, ale taky že i v 21. století ožijí larvy, po čtyři roky spící v zemi.

Čtěte dále:   Jako Eskymáci. Rybáři na Vysočině tahali ryby přes díru v ledu, podívejte

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Slavné expedice 20. století

St Čvc 14 , 2004
Pozvánka na výstavu fotografií společnosti NATIONAL GEOGRAPHIC, kterou na půdě historického Karolina v Praze připravila česká pobočka. Čtěte dále:   Odstávky elektrické energie v Humpolci a okolí v následujících dnech

You May Like

Témata