Výstava stabilních motorů

2

21.-22. srpna 2004 představí rodina Dolejších na Čejovské ul. v Humpolci, již druhým ročníkem ojedinělou, soukromá sbírku historických motorů.



Na dvorku rodinného domku je během výstavy ve dvou řadách vyrovnáno deset naparáděných motorů. Pan Dolejší je střídavě startuje a nechává běžet, aby návstěvníci viděli jejich funkčnost. K dispozici je také informační brožurka, kde je podrobný popis každého motoru.




Co je to stabilní motor?

Stabilní motory (správně by mělo být stacionární) jsou spalovací motory, benzínové či naftové, které se využívaly pro pohon různých stojících (stabilních) zařízeních, kde nebyla dostupná elektrická síť. Byly jakýmsi mezičlánkem mezi parními a elektrickými stroji. Dnes se s nimi můžeme setkat jen výjimečně (použití velkých stabiláků v lodích vynechám). Byly vytlačeny lehčími a levnějšími elektrickými stroji.
Nejznámější výrobci u nás byli firma Slavia, Lorenc Kroměříž, bratři Paříkové Napajedla, Wikov Prostějov, Ježek Blansko, Benz Třebíč, Šmolík Příbram, Pařík Praha, Motor Union České Budějovice a Svoboda Mladá Boleslav. Stabilní motory produkovali především v první polovině dvacátého století, většina vyrobených má na štítku rok výroby 1905-1935.
Velkými se poháněly např. mlátičky a lisy na slámu. Nejvíce rozšířenými byly střední a malé stroje o výkonu od tří do šesti koňských sil. To spolehlivě stačilo na řezání dřeva, čerpání vody, šrotování obilí či pohon menší mlátičky.
Každý motor byl opatřen důmyslným samočinným regulátorem a přidával si palivo přesně podle okamžité potřeby. Těžké setrvačníky zajišťovaly pravidelný chod zejména při řezání dřeva, kdy se kláda přeřízla „švuňkem“ a stroj nemusel překonávat náhlý odpor.








Renovace
Většina z původních strojů byla recyklována a ty, které se dohovaly jsou ve velmi špatném stavu. POkud jsou vůbec funkční, jsou zrezivělé, některé části ulámané a nahrazené jinými provizorními. Dát takový stroj do původního stavu není snadné. CHce to velmi dobrou trpěůivost a odhodlanost, výsledek ovšem za tu námahu stojí. Sami se můžete přesvědčit na vlastní oči, případně uši …
Pokud vám doma nějaký podobný motor, či jakékoliv informace, týkající se stabilních motorů překážejí, dejte nám vědět.


Čtěte dále:   Vesnice Dobrá stávala na zemské stezce. Teď ji připomíná jen kříž s obrázkem svatého Václava

Text: Dobroslav Dolejší, Čejovská 776, Humpolec, tel. 565 534 306, 602 195 310

olaf

2 thoughts on “Výstava stabilních motorů

  1. Dobrý den,

    Mám doma jeden stabilní motor.. je funkční ale bohužel nevím co je to za typ a od jakého je to výrobce.. nikde jsem to nemohl dohledat 🙁 o případný zajem pište na email: m.pojedinec@seznam.cz o případný zajem pošlu foto

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Slámování 2004

So Srp 21 , 2004
Každoroční ojedinělá akce na zámku v Červené Řečici je opět skvělá i za nepříznivého počasí. Čtěte dále:   Vesnice Dobrá stávala na zemské stezce. Teď ji připomíná jen kříž s obrázkem svatého Václava

You May Like

Témata