Obyvatelé bojují s úřady

Na Pelhřimovsku se rozhořel spor mezi obyvateli a úřady o stavbu provozu, který se může podepsat na tamním životním prostředí. Jde o připravovanou stavbu obalovny živičných směsí nedaleko dehtářů na Pelhřimovsku. Většina lidí ze samotné obce i z jejího okolí je proti. Posudek vlivu na životní prostředí dal ale provozu zelenou. Úřednická procedura pokračuje a obec teď obviňuje odbor životního prostředí v Pelhřimově, že porušuje zákon. Redaktor Milan Kopecký nejdříve oslovil nespokojené obyvatele.

Názory obyvatel: Prostě nechceme.


Nesouhlasíme, jsme zásadně proti.


Milan Kopecký: Přesně takhle odpovídá na otázku: Chcete tady obalovnu živičných směsí? většina obyvatel. Posudek vlivu na životní prostředí však neshledal žádné nedostatky i přesto, že se lokalita nachází v ochranném pásmu vodního zdroje.


Josef Charouzek: Mohu vám říct jednoznačně, že jsem nezjistil jediný limit, který by v tomto případě byl překročen.


Milan Kopecký: Vysvětluje zpracovatel Josef Charouzek. Dalším správním krokem v rámci přípravného řízení je posouzení vlivu na krajinný ráz. Této procedury se mají podle zákona zúčastnit všechny obce, které jsou stavbou jakýmkoliv způsobem dotčeny. Obalovna sice stojí v katastrálním území obce Dehtáře, ale například z Velkého Rybníka je podle starostky Andreji Němcové pozemek viditelný. Tato obec se však účastníkem uvedeného řízení nestala.


Andrea Němcová: Jsme ochotni udělat cokoliv, aby prostě byly hájeny práva občanů, abychom nebyli obcházeni, abychom měli možnost se vyjádřit k něčemu, co nám bude stát za humny, jak se humny, jak se říká.


Milan Kopecký: Dostáváme se k prvnímu pochybení. Úředníci neobeslali všechny obce, které měli.


Josef Slavětínský: Došlo z toho důvodu k neobeslání, jelikož stavba bude stát na místě, kde nebude velký rybník vidět. Po provedení sadových úprav, které jsou navrženy, které byly součástí toho zmírnění krajinného rázu, vlastně zmírnění těch dopadů na krajinný ráz tou továrnou, během třech až pěti let bude vidět pouze jednom komín a jinak nic a všechno bude zaplněno zelení.

Čtěte dále:   Vydejte se na Vysočinu vlakem

Milan Kopecký: Dodává šéf odboru životního prostředí pelhřimovské radnice Josef Slavětínský. Starostka Němcová, která celý svůj život strávila ve velkém rybníku, tvrdí, že pozemek je viditelný. Úředník z Pelhřimova říká, že nikoli. Právník Petr Kužvart je na straně starostky.


Petr Kužvart: Pokud je to třeba na hranici těch územních obvodů a zjevně to bude exponováno pohledově i jinak z toho sousedního územního obvodu, té sousední obce, tak by měla být účastníkem řízení i ona.


Milan Kopecký: Dalším krokem, který není v souladu s platnou legislativou, je délka samotného řízení. Zákon ukládá 8 dnů, v Pelhřimově to však zvládli za sedm.


Josef Slavětínský: Bylo to z toho důvodu, že všichni účastníci řízení, kteří byli známí, se vyjádřili k tomu zahájenému řízení a souhlasili s těmi podmínkami, které budou součástí toho rozhodnutí. Písemně to dali a my jsme měli všechny podklady pro to, abychom mohli vydat rozhodnutí.


Milan Kopecký: Hájí svoje postupy úředník Slavětínský. Právník Kužvart k tomu říká toto:


Petr Kužvart: Sedm dnů, to je rekord, velice zajímavý rekord a mimořádný, takže já si myslím, že to je velmi zvláštní, pokud se správní rozhodnutí vydá sedm dní po obdržení žádosti. Nepochybně tam byl porušen zákon.


Milan Kopecký: A jak nakonec celý spor dopadne? Obec Velký Rybník se odvolá a bude požadovat nové správní řízení, odpovídající zákonům České republiky. Pokud ani to nepomůže, je starostka Andrea Němcová rozhodnuta předat celou záležitost soudu. Ona sama mluví ústy svých občanů o obalovně takto:


Andrea Němcová: Tady v okolí žádná takováhle stavba není. Jsou tady vlastně lesy, louky, čistá příroda. Jsou tady chránění druhy živočichů a myslím, že lidi k tomu přistupují tak, že mají pocit, že tady bude něco jim smrdět pod nosem a nechtějí to.

Zdroj: Český Rozhlas 1: iŽurnál

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

V Humpolci se stále jedná

Ne Zář 19 , 2004
V Humpolci pokračuje boj občanů proti výstavbě sterilizační jednotky. Čtěte dále:   Havíření na tři dny rozvíří Jihlavu

You May Like

Témata