VOČI 10/film druhý – POVÍDKY Z KUCHYNĚ

Druhý (první) film je skandinávská komedie “ která působí jako šálek čaje s rumem, když se vracíte z dlouhé zimní procházky. Vstoupí, neuškodí a zahřeje.“ (filmpub.cz).

Tak o tomhle filmu teda nevím opravdu vůbec nic :-). Teda teď už něco jo a vypadá to zase dobře, hodnocení jsou víc než příznivá. Takže několik citací a odkazů na recenze.

„Absurdní tragikomedie Povídky z kuchyně debutujícího norského režiséra Benta Hamera patří k těm filmům, které si získají vaši pozornost nápadem tak originálním, že by za něj v Hollywoodu dokázali vraždit“ (cinema.cz).

“ Co byste očekávali od filmu, který se z velké části odehrává mezi dvěma staršími muži v kuchyni? Mezi muži, kteří na sebe navíc nemůžou ani promluvit? Asi nic moc, že? Možná… ale neplatí to rozhodně v případě švédsko-norského filmu Povídky z kuchyně. Pokusím se vás na následujících řádcích přesvědčit, že tenhle film je hodně milý a že byste se během něho neměli vůbec nudit.“ (kinomol.cz).

Jakkoli jsou Povídky z kuchyně tvůrci označeny za komedii, neočekávejte „spotřební“ druh humoru narychlo spíchnutých spektáklů, které napoprvé sice pobaví, ale napodruhé již nezpůsobí ani povídky z kuchyněcuknutí koutky. Neočekávejte ani vypilovaný styl a přesnou rétorickou ekvilibristiku á la anglický humor. Přesněji řečeno, raději neočekávejte vůbec nic. Film je po stránce humoru natolik nezařaditelný, že přímo volá po označení „severský.“ A ten je u nás naštěstí čím dál častějším, o to však vítanějším hostem. Na humor Povídek z kuchyně zadělala Skandinávie, kde se nosí zadumanost, ironie a absurdita, do níž zvenku duje ledový severák a teplota klesá hluboko pod nulu. Pod vrstvami svršků je však příjemně teplo. Možná vám některé scénky Povídek z kuchyně „dojdou“ až druhý den, možná ještě později. Tím lépe. Alespoň vám bude veselo déle. (filmweb.cz)

Čtěte dále:   Letní kino - Dungeons & Dragons

kapik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Pivo Bernard novinářům chutná

Pá Říj 29 , 2004
Značka Bernard získala významné ocenění, třetí místo v novinářské anketě Naše pivo 2004, pořádané v rámci prestižní soutěže České pivo roku 2004. Naše pivo 2004 je jediná novinářská anketa popularity jednotlivých značek piv. Čtěte dále:   Promítání filmu "Život začíná po stovce"

You May Like

Témata