Zákaz etylenoxidu v Austrálii

V souvislosti s kauzou Ebster – sterilizační výroba by čtenáře Humpoláka mohla zajímat následující informace o plynu etylenoxidu, který má být v tomto provozu používán. Od 1. 10. 2003 nesmí potraviny v Austrálii a na Novém Zélandu obsahovat rezidua etylenoxidu.

Úřad pro standardy potravin v Austrálii a na Novém Zélandu oznámil dovozcům a prodejcům bylin, koření a sušené zeleniny, že od 1. 10. 2003 nebudou v potravinách povolena rezidua sterilačního prostředku etylenoxidu. Po tomto termínu se budou muset výrobky s jeho obsahem stáhnout z prodeje.
Etylenoxid se používá k regulaci salmonely a jiných bakteriálních patogenů u sušených bylin a koření řadu let. I když je toxicita etylenoxidu nízká a jeho přítomnost v potravinách z přidaných surovin malá, byla uvedená chemikálie zakázána ve Velké Británii a Evropě od konce prosince 1990.

Australské úřady zavedly od r. 2001 přechodné období, ve kterém byl stanoven limit pro etylenoxid ve výši 20 mg/kg potravin. Přechodné období mělo umožnit přechod na jiné postupy opracování příslušných surovin, např. na sterilaci parou.  V současné době se již asi 99 % produktů, které přicházejí do úvahy, opracovává alternativními postupy.

Zdroj: www.foodstandards.gov.au

Čtěte dále:   Více autobusů mezi Třebíčí a Prahou. Častější spoje pomohou i Humpolci

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

VOČI 10/film třetí - Ztracen v LA MANCHA

Pá Říj 29 , 2004
Třetí z filmů je dokument, film o filmu, který nikdy nebyl. Čtěte dále:   Strašidelná bojovka ve Stromovce

You May Like

Témata