Pochval se sám, nikdo jiný to za tebe neudělá

Jsou skutečně chvíle v mém životě, kdy šeptám si sám pro sebe, jsa nadšen vlastním činem: „Můj bože, já jsem ale pašák.“ Někdo ovšem namítne, proč jsem si tento chvalozpěv nedal napsati od jiného, povolanějšího, proč činím své skromnosti takové násilí, chvále se sám?


Odpovídám: proto, že sám sebe znám nejlépe. Odvrhněme konečně všechnu sentimentalitu, pro niž nám přezdívají “národ holubičí” a buďme muži. Nestyďme se přiznat ku svým přednostem! Jak je to krásné, když směle dovedu říci: “Vašnosti, já jsem génius,” kde by nemístně skromný muž řekl: “Vašnosti, já jsem hovado.”
Upejpavost jest nejhorší stránka lidské povahy. A proto pravím zcela prostě: V dějinách celého lidstva vyskytl se jen jedinec tak všestranně d
okonalý, a to jsem já.


Vezměte si kupříkladu jen některou z mých neobyčejně zdařilých povídek. A co vidíte, obracejíce stránku za stránkou? Že každá věta má svůj hluboký smysl, každé slovo jest na pravém místě, všechno že jest v souhlase se skutečností. Přitom čeština v mých pracích literárních jest nejryzejší, předčíc ryzostí i češtinu Bible kralické, jest to pravá lahoda přečíst si aspoň jedinou řádku z mých prací. Byl jsem kolikrát svědkem, jak lidé s opovržením odkládali časopis, poněvadž v něm nebylo nic ode mne. Každou svou otištěnou práci dám si předčítat svojí manželkou Jarmilou, nejroztomilejší a nejinteligentnější ženou na světě, a u žádné věty nemohu se zdržeti výkřiku zasloužilého obdivu: “Toť nádherné, toť krásné! Jaká to hlava, ten pan Jaroslav Hašek!”


Přikročím nyní zcela krátce k ocenění svého charakteru. Člověk, který píše tak krásné věci jako já, musí mít také duši krásnou. Nemusím snad vykládat, že tímto nejšlechetnějším mužem míním sebe. Nakonec výslovně prohlašuji, že i toto, co jsem napsal, jest jedním z oněch velkých, šlechetných skutků, neboť co je krásnějšího, než-li když člověk někoho úplně nezištně povznese na vrchol slávy?

Čtěte dále:   Dětský den KČT Šlápoty Hněvkovice

(Autor: jak logicky vyplývá – sám Jaroslav Hašek)

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Nastal adventní čas

Ne Lis 28 , 2004
Advent jsou čtyři týdny, které začínají nedělí nejbližší konci listopadu. Tohle období kdysi brávali lidé velmi vážně. Naposledy si zatancovali o svátku patronky muzikantů – Cecílie, tedy 22.listopadu. Pak už byl konec s veškerou zábavou, nepovolovaly se ani svatby. Naopak se pilně pracovalo a hlavně všichni drželi přísný půst. Nejedli […]

You May Like

Témata