Je libo na vánoční stůl inteligentní rybu?

Českou tradicí už mnoho let bývá, že na štědrovečerním stole nesmí chybět smažený kapřík s bramborovým salátem. Nebylo to tak od pradávna. Dříve byla štědrovečerní večeře také bohatá, neboť se skládala z několika chodů, ale na stole by jste místo kapra nalezli zasmaženou houbovou polévku, kubu nebo hubník, vařený omaštěný hrách a pečené oplatky. Nicméně už několik let pro značnou část lidí platí, že bez kapra by nebyly ty pravé vánoce. Víte ale, že se jedná o značně inteligentní rybu?


Ano, je to opravdu inteligentní chytrá ryba, která se snadno učí a dokáže se velmi rychle přizpůsobit novým, třeba i méně příhodným podmínkám. Kapr má dokonce i vynikající paměť, kterážto vlastnost se mu dost často stává osudnou – pamatuje si totiž, kam rybáři naházeli návnadu a jednou ji přes veškerou chytrost a obezřetnost spolknou i s háčkem.
Kapr (ostatně jako všechny kaprovité ryby) má také výborný zrak, sluch i citlivou chuť. Navíc je tak statný, že svým rypcem dokáže obrátit třeba i pětikilový kámen, aby se dostal ke svým oblíbeným červíkům a larvám. Pokud není uloven, dožívá se v dobrých přírodních podmínkách 10 až 15 let, může se však dožít až padesáti let.


Tak co – jíst či nejíst? Kdo si zamiloval jemné kapří masíčko, asi ho zvěsti o jeho inteligenci neodradí od oblíbené pochoutky. Stává se ale dost častým zvykem, že si lidé zakoupí živého kapra, odnesou ho domů do vany a posléze po vzoru bratří Mánesů donesou milého kapra do nejbližšího rybníka či řeky s představou, jak mu zachránili život. Opak je bohužel pravdou. Takový kapr nemá skoro žádnou šanci na přežití, téměř stoprocentně během krátké doby zahyne a vlastně tak ještě navíc do určité míry zamoří vodní tok.


Čtěte dále:   V únoru se do Humpolce opět vrací Vepřové hody!

A na závěr jen tak pro zajímavost – kapr byl do Evropy přivezen z Asie přibližně 2000 let před naším letopočtem. Začátkem minulého století byl dovezen i do Austrálie a Ameriky, kde však velké obliby nedosáhl. Američané ho považují za extrémně plodného a odporně žravého škůdce, který je navíc odpovědný za zhoršování vodního prostředí. Protože se začal rychle přemnožovat a vytlačovat tak jiné druhy ryb, vyhlásili mu místní rybáři nesmiřitelný boj a kromě výlovu ho dokonce tráví různými rybími jedy.


Ať si Američané myslí, co chtějí, kdo jednou ochutnal kapra v trojobalu, či kapra po mlynářsku nebo na černo, určitě nedá na tuto rybu dopustit. Její typickou chuť nelze nahradit ani rybím filé, ani žádnými mořskými štikami. A pokud vás zaujala zmínka o kapří inteligenci a místo dobré večeře by jste si chtěli kapra ochočit, tak vám radím, aby jste takové myšlenky rychle zavrhli. Už druhým rokem se o to marně pokouším! 🙂

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Plánované akce na prosinec 2004

Po Pro 6 , 2004
Čtěte dále:   Orel mořský z Horní Cerekve se vrátil zpět do přírody

You May Like

Témata