Surf & Turf: Crab-Stuffed Filet Mignon with Whiskey Peppercorn Sauce

Surf’n’Turf nebo-li „Vlny a tráva“. Tento název se v Americe používá pro označení pokrmu sestávajícího se současně z mořských plodů (nebo ryb) a hovězího masa. Je to tak populární jídlo, že nesmí chybět na žádném menu žádné restaurace. Od nejzaplivanějších putyk v Aljašském zapadákově pro rybáře, přes cajunské hospůdky v New Orleans až po ty nejluxusnější restaurace na Paté Avenue v New Yorku, všude najdete na jídelním lístku alespoň jednu z variací Surf and Turf.

Jedná se povětšinou o to nejdrašší jídlo na menu. Ale výsledek většinou stojí za utracené peníze. Mořské plody nejsou v žádném případě mou oblíbenou stravou, ale v kombinaci s dobrým hovězím (které naopak miluji) je to lahoda. Mořské plody příjemně zjemní chuť hovězího a spolu se sklenkou dobrého vína je to malé nebe na zemi.

 

Jídlo se většinou zkládá z nějak upraveného rybího masa, popřípadně z mořských plodů a hovězího steaku. Tím je povětšinou fillet mignon – tj. ten nejlepší kousek (fillet) z hovězí svíčkové. Mezi mé oblíbené kombinace patří fillet mignon s crab cakem (takový krabí karbanátek) a nebo fillet mignon s obalovanými garnáty.

 

Já jsem si však pro vás připravil recept, který jsem objevil náhodou. Jendá se o velice zajímavou a chutnou kombinaci, kterou zcela jistě ocení každý mlsný jazýček. Kdo má rád rybí maso nebo mořské plody, tak mu zcela jistě zachutná. Lahodné svíčkové filety plněné šťavnatým krabem, zabalené ve slanině a polité whiskovo-pepřovou omáčkou, Příprava zabere více času, a ingredience nejsou zrovna nejlevnější ale výsledek je stejně dobrý, ne-li lepší jako jakýkoliv recept ze špičkové restaurace. Tento recept je pro čtyři porce.

INGREDIENCE:

 

KRABÍ NÁDIVKA:

 

·                    2 lžíce olivového oleje

·                    1 lžička nasekané cibule

·                    1 lžička nasekané zelené cibulky

·                    1 lžička nasekaného česneku

·                    1 lžička nasekaného celeru (nejlépe řepíkatého)

·                    1 lžička nasekané zelené papriky

·                    2 lžíce kuřecího vývaru (lepší vývar z garnátů)

·                    1 plechovka pravého krabího masa (osušeného 6 ouncí = cca 180 ml)

·                    2 lžíce strouhanky

Čtěte dále:   Kubánský sendvič - naprosto luxusní street food

·                    1 lžička směsy cajunského koření

 

 

PEPŘOVÁ OMÁČKA

 

·                    1 a 1/4 šálku hovězího vývaru

·                    1 lžička nahrubo drceného černého pepře

·                    30 ml whiskey

·                    1 šálek smetany

 

STEAKY:

 

·                    4 vysoké steaky z pravé svíčkové

·                    4 plátky slaniny

·                    sůl a drcený černý pepř

·                    1 lžíce olivového oleje

·                    1 nasekaný stroužek česneku

·                    1 lžička nasekané šalotky (pravá šalotka, né cibuly vydávanou za šalotku)

·                    1 šálek nakrájených čerstvých hub (hříbky)

·                    30 ml whiskey

·                    1 lžička dijonské hořčice

 

PŘÍPRAVA:

Vyrobíme krabí nádivku: Na velké pánvy rozpálíme dvě lžíce olivového oleje. Osmahneme do měka cibuly, zelené cibulky, časnek, celer a zelenou papriku. Vmícháme vývar z garnátů (nebo kuřecí vývar), krabí maso, strouhanku a cajunské koření. Sundáme z ohně.

Připravíme si pepřovou omáčku: V menším kastrolu na středním ohni smícháme hovězí vývar a nadrcený černý pepř. Vaříme za stálého míchání, dokud se objem nazmenší na zhruba jeden šálek. Přidáme whisky a šálek smetany. Opět za stálého míchání vaříme na jeden šálek. Sundáme z ohně.

Příprava steaků: Na straně každého steaku vyřízneme kapsu a bohatě naplníme krabí nádivkou. Steaky po straně obalíme do slaniny a upevníme za pomocí párátek. Na velké pánvi rozpálíme na středním ohni olivový olej. Osmahneme cibuly a šalotku, zhruba jednu minutu. Vmícháme houby a vaříme dokud houby nezměknou. Vzniklou houbovou směs vyndáme z pánve.

Do pánve vložíme steaky a opečeme podle libosti. Těsně před koncem je okořeníme solí a pepřem. Steaky vyndáme a udržujeme v teple. Pánev zalijeme whisky. Snížíme oheň a vmícháme pepřovou omáčku a dijonskou hořčici. Přidáme houbovou směs a vaříme dokud nám omáčka nezhoustne. Ze steaků vyndáme párátka i slaninu a steaky naaranžujeme na talíř. Přelijeme omáčkou. Podáváme s pečenými červenými brambůrky, zeleninovým salátem, pečivem a dobrou sklenkou červeného.

Poznámka:

Já dávám přednost částečně steaky udělat v pánvi a následně je dodělat na grilu. Jsou tak mnohem chutnější.

Dobrou chuť.

(článek byl původně publikován na serveru Humpoláci v Americe)

 

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Jak napsat Santa Clausovi a Ježíškovi

St Pro 8 , 2004
Problémem českých Vánoc trochu je, že nikdo nikdy Ježíška při obdarování neviděl a tak vlastně nemáme představu, jak vůbec vypadá (pokud si ho nepředstavujeme jako Jezulátko v Betlémě). Za to Santa Claus má jasnou podobu a dokonce i přebývá na určitém místě. Čtěte dále:   RESTOVANÁ KACHNÍ PRSA S POMERANČOVO-ZÁZVOROVOU […]

You May Like

Témata