První české MÚZYum

Nové turistické lákadlo bude mít od 18.března město Pelhřimov. Kromě Muzea rekordů a kuriozit ČR, expozice vězeňství a Muzea strašidel teď pro turisty nově přibude Síň Lipských aneb První české MÚZYum.

Síň bude věnována pelhřimovským rodákům – uznávanému režiséru Oldřichu Lipskému a jeho bratrovi, herci Lubomírovi, jakož celému rodu Lipských, který má v Pelhřimově velkou tradici. Jejím zakladatelem byl Vilém Lipský – dlouholetý režisér a herec místního divadelního spolku Rieger, otec Oldřicha a Lubomíra. V uměleckých stopách jde i Oldřichův syn Dalibor, který je respektovaným střihačem. Od uměleckého zaměření rodiny také pochází název expozice “MÚZYum” = slovní základ “múza”.


Stálá expozice bude mít tři části. První pojednává o životě Lipských v Pelhřimově. Druhá část je malým biografem. Lidé se zde mohou posadit a podívat se na sestřihy z těch nejlepších filmových scén obou bratrů. Třetí část má pracovní název Velká filmová loupež a návštěvníci zde budou moci proniknout přímo do dějů některých filmů. Uvidí zde rekvizity a části výprav, kterých ovšem na Barrandově už moc nezbylo. Práce na jejich replikách se chopili žáci Průmyslové školy a středního odborného učiliště v Pelhřimově. Kromě projití lítačkami z filmu Limonádový Joe tak mohou hosté vyzkoušet i poslání švestiček panu vedoucímu stejným způsobem, jakým to učinil legendární Hujer.


Slavnostní otevření expozice ve Šrejnarovském domě zahájí v pátek sám herec Lubomír Lipský. Kromě něj přijede do Pelhřimova filmový štáb, který natáčí další díl dokumentu Předčasná úmrtí, věnovaný tentokrát právě režiséru Oldřichu Lipskému.

Čtěte dále:   Pozor na změny v Brodě. Kvůli novému obchvatu mění město dopravní značení

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Humpolečtí ve skvělé formě

St Bře 16 , 2005
Ve skvělé formě jsou dva týdny před začátkem krajského přeboru fotbalisté Humpolce. Tým od dálnice nasypal sedm gólů Staré Říši. Čtěte dále:   Záchranáři se budou stěhovat do nového. Stavět se bude i v Bystřici

You May Like

Témata