ZE ŽIVOTA: České velvyslanectví ve Washingtonu

Na Den díkuvzdání jsme plánovali návštěvu manželčiných příbuzných v Port Huron, Michigan a já si ještě vymyslel, že bych se mohl podívat do Rochesteru ve státě New York a navštívit mého bývalého profesora…

Na Den díkuvzdání jsme plánovali návštěvu manželčiných příbuzných v Port Huron, Michigan a já si ještě vymyslel, že bych se mohl podívat do Rochesteru ve státě New York a navštívit mého bývalého profesora. Z pohledu na mapu je naprosto zřejmé, že se z Port Huron vyplatí to říznout přes Kanadu k Niagarským vodopádům a pak dál na Rochester než se snažit objet jezero Erie spodem. V rodině jsem v menšině; čtyři (žena a tři děti) mají americký pas a jen já jediný mám pas český, můj titul pro úřady zní Resident Allien (usazený vetřelec) a jednoduše řečeno nemohu v USA jen volit a sloužit v armádě a policii.

Nebyl jsem si jistý, jaký je můj poměr s Kanadou a tak jsem si řekl, že to nikdo nebude vědět líp, než ten kdo mne v USA oficiálně zastupuje, tedy pracovník české amabasády. Přes plechové huby automatického odpovědního systému jsem se probil až k pracovníkovi oddělení víz a vysvětlil mu svou situaci. Řekl mi, že do Kanady potřebuju kanadské vízum a když jsem pochyboval, podpořil svůj názor argumentem, že záleží na státní příslušnosti a nikoliv na zemi pobytu. Zavěsil jsem, znovu se podíval na mapu a rozhodl se zavolat ještě kanadské zastupitelství. Tam mi řekli pravý opak; jako Resident Allien do Kanady mohu bez víza, jen sebou musím ten průkaz mít a pro sichr i český pas.

Taxem nevěděl kdo má pravdu; nicméně šedivá jest teorie, věčně zelený strom života i rozhodl jsem se provést průzkum bojem. V Port Huronu jsem si ještě brnknul na celnici, jen tak pro jistotu, aby mne z čáry neposlali postrkem, ale celníci v tom měli jasno; Resident Allien nepotřebuje vízum. Tak jsem to prubnul a měli pravdu, pustili mne do Kanady, pustili mne z Kanady a už máme po výletě a já zase zařezávám v práci jako předtím.

Čtěte dále:   Retro-bazar Milotice

A tak to vidíte, jak máte mizerné zaměstance; smělou myšlenkovou parabolou jsem došel k závěru, že pokud někoho platí z mých daních, je de facto můj zaměstnanec a měl bych mít šanci ho vyhodit nebo se aspoň podílet na jeho hodnocení. Problém je v tom, že já v Čechách daně neplatil od roku 97 a tak se ptám: vadí vám, Češi, že máte tak mizerné zaměstnance na zastupitelském úřadu ve Washingtonu, DC?

Prokop Krásný
Maryland, USA

Správce webu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

CESTY: Trak, já a Amerika 9.

Po Pro 3 , 2001
Tohle povídání bylo počato jako několik příběhů a pak se z toho stala knížka, dá-li se to knížkou nazvat. Vše, v podobě trochu obsáhlejší, jsem zveřejňoval před pár lety na mé stránce. Čtěte dále:   Nová historická památka nedaleko Humpolce

You May Like

Témata