Zásadní rozdíly mezi mužem a ženou

2

Zdá se, že když Bůh tvořil ženu, byl už dokonale poučen z předchozích chyb a omylů.


  1. Mužský mozek je o 14 procent těžší než ženský (zřejmě proto tak často padá mužům hlava na stůl), v ženském mozku jsou však dokonaleji propojeny obě hemisféry a je lépe zásobován krví. Žena má až o třicet procent více spojů mezi pravou a levou mozkovou polokoulí než muž. Může za to především ženský hormon estrogen, který podněcuje nervové buňky k vytváření většího množství spojů jak v mozku, tak mezi hemisférami. Větším počtem spojů se dá vysvětlit i takzvaná ženská intuice a typická schopnost žen dělat více věcí najednou. Skutečnost, že ženy dokáží vnímat více podnětů naráz, je již notoricky známá. Na rozdíl od žen muži více věcí najednou nezvládnou. Mozek mají naprogramovaný tak, že se dokážou soustředit vždy jen na jeden úkol. Není to tím, že by horovali pro systematičnost, prostě to nedokáží. Nezvládají současně vařit, číst noviny, dívat se na televizi, poslouchat, zda dítě vedle nepláče a ještě při tom konverzovat. Oproti tomu, vaří-li muž podle receptu, není možno na něj mluvit. Nedokáže číst recept, vařit a zároveň poslouchat. Zatímco žena dokáže pochodovat s kartáčkem na zuby po bytě, utřít při tom prach, udělat další věci a zuby si dokonale vyčistit, muž stojí obvykle v mírném předklonu třicet centimetrů od umyvadla a nanejvýš pohybuje hlavou vpřed a vzad proti kartáčku. Je vcelku nemyslitelné ho při vykonávání tak náročného úkolu nějakým způsobem vyrušovat.

  2. Už v dětském věku se u žen rozvíjí levá hemisféra rychleji než u chlapců. Proto začínají děvčátka mluvit dříve a lépe než chlapci (mimochodem ordinace logopedů jsou plné především chlapců), dříve čtou a mají nesporně větší nadání pro cizí jazyky. Devadesátdevět procent děvčat mluví srozumitelně ve třech letech , zatímco mluvení u hochů je zcela rozvinuto až kolem čtvrtého roku. Ženy jsou vybaveny větším řečovým centrem, což jim umožňuje pronést denně až 23 000 slov. Muži se zmohou zhruba na polovinu. Muži také hovoří spíše v krátkých strohých větách. Výroky orientují na řešení problému a přímo k věci, do svého slovního projevu nevkládají žádné emoce. Tento fakt by se mohl jevit výhodou, třeba když potřebují rychle a úspěšně uzavřít obchodní jednání, v podstatě jim ale způsobuje řadu nepříjemností, obzvláště pak v domácí komunikaci. Například – pokud požádají partnerku “Udělej mi kávu,” bývají častokrát překvapeni, když se jim dostane odpovědi “Udělej si ji sám”. Přitom muž takto stroze formulovanou žádostí nemyslel nic zlého a díky konstrukci jeho mozku se mu tento způsob vyjadřování zdá logický a normální. Ženě se ovšem takové vyjadřování zdá urážlivé, ona by řekla “Což takhle, že by jsme si dali kávu? Nemáš chuť? Já docela ano. Zdá se mi, jakobych už cítila její vůni.” Takovým vyjádřením mnohdy dokáže v muži chuť na kávu probudit, aniž by ji kdy před tím měl.

  3. Ženy lépe slyší (často slyší i to, co vlastně vůbec slyšet neměly – ke škodě mužů samozřejmě) a mají také jemnější čich. Proto jsou tak citlivé na mužský pach, který je daleko pronikavější než-li ženský (obzvlášť potom pach mužů, kteří slovo antiperspirant hledají ve slovníku cizích slov). Rovněž mají ženy lepší zrak. Vidí lépe v noci, v delších vlnových délkách a mají širší periferní vidění. Snad proto nikdy nepřehlédnou, ani v lidském davu, jak se jejich partner (maje údajně právě absolvovat složitý zákrok u stomatologa) vede po ulici s o dvacet let mladší dívenkou a hází na ni láskyplné pohledy.
    Nedá se přímo tvrdit, že by obecně byli všichni muži barvoslepí, ale ženy oproti nim rozeznávají širší škálu barev a jejich odstínů. Z tohoto důvodu také muž nikdy nepřesvědčí manželku-brunetku, že ten blonďatý vlas, co nalezla na jeho košili, je její vlastní a prostě jen začíná šedivět. Statistiky uvádějí, že některou formou barvosleposti trpí zhruba 2% žen a 9% mužů. Tento fakt může způsobit jisté obtíže ve sportu, kdy třeba brankář na první pohled nerozezná, jestli se k němu blíží spoluhráč nebo útočící soupeř.

  4. Ženy mají oproti mužům daleko lepší paměť. Snáze si vzpomenou, kam odložily předměty, mimo jiné brýle či klíče. Žena si pamatuje, kde má uschovaný rodný i oddací list, zatímco muž neví, kam založil technický průkaz od auta, který držel před dvěma hodinami v ruce. U žen dochází k snadnému zapamatování si jmen, názvů, tváří, jakož i náhodných informací. Leckerého muže zaskočí jeho partnerka sdělením, že zrovna takový kostým, jaký mu ukazuje ve výloze jistého butiku, měla včera na sobě Buzková, když ji zabírala v parlamentu televizní kamera. Muž marně přemýšlí, zda měla Buzková vůbec nějaké šaty, neboť on si těžce vybavuje i to, že se včera díval na televizi a sledoval ve zprávách šot z parlamentu. Ženy si velmi dobře pamatují i číselné kombinace – telefonní čísla nebo třeba různé datumy. Není na planetě Zemi muže, který by si pamatoval datum narození (kromě svého vlastního) své manželky, všech svých dětí (počet není rozhodující), rodičů a případně žijících prarodičů, sourozenců, tchýně i tchána a nejlepšího kamaráda. Ženám to nečiní žádný problém.
    Co se týká dlouhodobé paměti, i na této čáře ženy oproti mužům vítězí. Jasný důkaz lze získat z toho, že ještě po dvaceti letech si žena pamatuje, jak manžel o ní prohlásil, že má almarózní zadek a že její matka si nezadá s krvelačnou hydrou. Muž si ve středu nepamatuje, co měl v neděli k obědu.

  5. Ženy se odlišují od mužů ale i dalšími schopnostmi. Možná pro mnohé muže překvapivě bylo zjištěno, že příslušnice něžnější části lidstva umí rychleji a přesněji počítat než jejich silnější protějšky. Díky tomu dokáží i lépe hospodařit s penězi než-li muži, kteří to dovedně zastírají různými nepodloženými historkami o tom, jak manželka rozházela celou výplatu za parádu a podobně. Přitom netuší, že jejich partnerky mají absolutní přehled o tom, kolik v sobotu v hospodě urazili piv, a bravurně si dovedou spočítat, kolik je to stálo a co se za finance proteklé pisoárem dalo hodnotného pořídit.
    Koncentrace estrogenu v ženském těle je rovněž spojována se zvýšenou manuální obratností. Manuální obratností není myšleno obracení novinových stránek či klikání jedním prstem na tlačítko ovládací myši u počítače. Je zajímavé, že muž se s naprostou přesností dokáže strefit prstem na příslušné titěrné tlačítko televizního ovladače, ovšem měl-li by si přišít knoflík u košile, nedokáže navléknout nit do očka jehly nebo uchopit knoflíček mezi dva prsty.
    Příslušnice ženského pokolení jsou také rozvážnějšími a ohleduplnějšími řidičkami, které se dopouštějí menšího počtu dopravních nehod, ať už se to mužům líbí či nelíbí, a i kdyby sebevíc zamlžovali tuto skutečnost různými poznámkami o kurovitých ptácích za volantem. Statistiky hovoří jasně. Podle nich jsou pro ostatní účastníky silničního provozu ženy za volantem menším nebezpečím než muži. Jejich dovednost v oblasti řízení se dokonce dostala na špici pomyslného žebříčku dobrých řidičů, takže například v Itálii mnoho italských pojišťoven nabízí zajímavější podmínky při pojišťování žen-řidiček.

  6. Muži stárnou rychleji než ženy. Pětapadesátiletá žena vládne ještě 90 procenty síly, kterou měla v 25 letech. Stejně starý muž se musí spokojit již jen se 70 procenty. Cévní systém pětatřicetiletého muže je srovnatelný s krevním řečištěm padesátileté ženy. Také k infartům dochází u mužů zhruba o deset let dříve než u žen. Nic z toho ovšem nebrání šedivějícímu a hekajícímu šedesátníkovi, aby vyměnil svoji přibližně stejně starou partnerku za nějaké děvčátko v rozpuku a dokazoval si tím, jaký on je to jura.
    Ženské tělo produkuje více protilátek než mužské, což je důvodem toho, proč jsou ženy méně nemocné než muži. Jejich organismus je odolnější vůči virovým a bakteriálním onemocněním, na čemž se podílí i příznivá kombinace dvou X-chromozómů, ve kterých je uložena genetická informace, odpovídající za imunitní systém. Muži mají pouze jeden v kombinaci s Y-chromozómem (proto je dokáže absolutně skolit obyčejná rýma).
    Mohli bychom v rozdílech mezi oběma pohlavími pokračovat donekonečna, ale snad postačí už jen jediná poznámka. Statistiky uvádějí, že 71 procent všech dětí, které přijdou na svět s nějakým postižením, jsou chlapci. Ovšem z výše uvedeného vyplývá, že svým způsobem jsou postiženi všichni muži. Málo platné, na někom se Bůh to tvoření lidských bytostí naučit musel.

Ovšem pánové, nezoufejte. Karel Čapek (je s podivem, že tento literární génius nebyl žena) totiž napsal: “Každý rozdíl je hoden lásky, protože rozšiřuje život”.


 


 


 


 


 

Čtěte dále:   AKTUÁLNĚ: Na sedlicke přehradě se protrhla hráz!

myska

2 thoughts on “Zásadní rozdíly mezi mužem a ženou

  1. Docela vtipné. Můžem znát zdroj této vědecké analýzy? A ještě poznámku k tomu čichu. Když mají ženy mnohem lépe vyvinuté čichové smysly, tak proč zaměstnanci (nevím jak se jim říká-je to něco jako degustátoři) nejšpičkovějších parfumářských firem jsou téměř výhradně muži. Že by diskriminace?
    Karel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Fotbalová I. B třída

Út Dub 26 , 2005
Humpolec B kráčí za záchranou Humpolecká záloha na jaře vybojovala už sedm bodů a míří vstříc středu tabulky, čímž se dostává ze sestupového ohrožení. Na první jarní bodový zisk z vlastního hřiště stále čeká Budíkov. Čtěte dále:   Páteční videovtípek

You May Like

Témata