Nejen na myši s odborníkem

1

Dezinfekce, dezinsekce a deratizace je náplní práce Miroslava Hůly a jeho dvou spolupracovníků.

Jak se člověk dostane k takovému zaměstnání?

Zcela prozaicky. Byl bych i studoval, ale jako vnuk živnostníka jsem neměl nárok. Šel jsem pracovat do zemědělství a někdy v osmdesátých letech minulého století jsem skončil v kafilerii, kde bylo místo deratizátora. Udělal jsem si zkoušky, prošel školením.

Čím vším se zabýváte?

Úplně vším. To znamená dezinfekcí, což obnáší likvidaci nejrůznějších nákaz. Dezinsekcí, tam patří hubení všech nepříjemných živočichů, kteří člověka, ale i zvíře obtěžují a mohou mu způsobit i zdravotní komplikace. Jedná se o hmyz, zejména mouchy, šváby, vosy. Deratizace se vztahuje na veškeré druhy myší. Kromě toho také chytáme zatoulané psy. V zemědělství provádíme plynování substrátů u potravinářského obilí.

S podobnými obtížnými návštěvníky se setkal téměř každý z nás. Co byste nám v takovém případě doporučil?

Dneska už existuje spousta přípravků na hubení, ale někdy ani prodavač sám dobře neví, co doporučit a jak hubení provádět. Tato činnost by se skutečně měla nechat odborníkům. Není to jen tak nasypat myším granule. Ono se může stát, že se myši přemnoží a potom není lehké se jich jen tak zbavit. Naše firma poskytuje mimo jiné také poradenské služby.

Co nás nejvíc ohrožuje?

Myši, ale i hmyz, mouchy a sršni. Posledně jmenovaní jsou sice chránění, ale pokud někdo má zeslabenou imunitu a dostane žihadlo, nemusel by přežít. Střetávají se tady dva zákony, zákon na ochranu živočichů a zákon o zdraví a ochraně lidu. V případě, že by člověk měl být ohrožen na životě chráněným živočichem, měl by pochopitelně mít přednost lidský život a zdraví.

Setkal jste se při své praxi s nějakou kuriozní příhodou?

Jednou nám volal člověk, který se nepředstavil a ptal se, jak nejlépe vyhubí sršně sám. Doporučili jsme mu, aby se dohodl s námi, že mu pomůžeme. Bohužel naší dobře míněné rady neuposlechl. Druhý den u naší firmy zazvonil muž s "obří"hlavou a hned nám bylo jasné, že se jedná o volajícího. Teprve poté nás přišel požádat o zásah.

Čtěte dále:   Drakiáda se SVČ Humpolec

Zdroj: okresní tisk

Axl

One thought on “Nejen na myši s odborníkem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Bretschneiderovo ucho - Národní památník odposlechu.

Pá Čvc 29 , 2005
Přijměte jeden tip na zajímavou letní procházku, výlet … Čtěte dále:   Drakiáda se SVČ Humpolec

You May Like

Témata